Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Tavak és borok vidékén: Velencei-tó és Bokodi-tó kerékpártúra

By 2022.03.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Velencéről a kerékpárúton hagyd el a települést Sukoró irányába. Igazi infrastruktúra-kavalkáddal találkozhatsz itt, hiszen a mozaikkő után normál aszfaltozott kerékpárút, majd az útra levezetett kerékpáros nyom mutatja az irányt. A Drótszamár kemping mellett, egy fából készült kerékpáros pihenő előtt kell jobbra fordulnod, majd egy kék korlátos felüljárón átszeled az M7-est, ahonnan a Bence-hegyi kilátóhoz kaptathatsz fel. Az út rövid, de vannak meredek részei is. Ha a kilátót mégis kihagynád, akkor a Nadapi út felé vedd az irányt. Erre egy enyhén emelkedő szakasz vár rád, de közben látványos búzamezők mellett visz az út.

Nadap után ne egyből Lovasberény felé menj, hanem inkább Pázmánd és Vereb irányába tegyél egy kis kerülőt. Megéri ez a kis kitérő, hiszen kis forgalmú bringautakon tekerhetsz a szőlőmezők mellett. Innen Lovasberénybe egy hosszabb lejtőn gurulhatsz be, ahol a Cziráky-kastély kertjében érdemes megpihenned kicsit és szükség esetén enni-inni.

Ha családdal, gyerekekkel tekersz (és nem országúti kerékpárral), akkor a Csákvárra vezető út felénél érdemes letérnetek a főútról, így egy kis földutas kitérővel szinte minimalizálható a forgalomban való tekerés. Gántra is egy jó nagy lejtő vezet, majd Csákberény felé fordul az út. Ez a rész olyan, mintha egy szavanna közepére csöppennél: dombok, pusztaságok, egy-két árválkodó fácska csupán, amerre nézel. Csákberény határában pedig a földből „kitörő” metrószerelvény koronázza meg a szürreális látványt. A Hősök terétől egy átmenő forgalomtól elzárt, először kicsit erdős, majd nyílt, szőlőmezőkkel tagolt, hamisítatlan borút vár rád, ahol a pincészetekben vásárolhatsz i az itt készült borokból. Itt lesz majd néhány keményebb emelkedő is, de a kiváló út és a táj mindenért kárpótol. Igazi kerékpáros unikum ez a rész Magyarországon.

A különleges hangulatú kerékpárút egészen Mórig folytatódik, ahol Pusztavám felé megy az út tovább. A nagyjából tíz kilométeres erdei barangolás során több horgásztóval is találkozol majd, de nem mindegyik nyitott a turisták előtt.

Az erdőből Oroszlány iparterületére érkezel, csak néhány kanyart kell tenned a város két legismertebb nevezetességéhez: a városkapuhoz és a víztoronyhoz. Hazautazás szempontjából Oroszlány lehet a túra végállomása, innen egyszerűen visszajuthatsz vonattal a fővárosba. Azonban kár lenne lespórolnod a végéről egy kis kitérőt a Bokodi-tóhoz, ahol megtekintheted a különleges lebegő falut, amely stégeken áll.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Bence-hegyi kilátó

A kilátó egyedi formájáról már messziről is jól felismerhető, érdemes oda is feltekerni. A kilátóhoz vezető út ugyan kicsit meredek, de páratlan kilátás nyílik róla a Velencei-tó nádasaira.

Szintezési ősjegy, Nadap

Nadapon érdemes egy kis kitérőt tenni, ugyanis itt van az ország egyik szintezési ősjegye, ami alapján a tengerszint feletti magasságokat viszonyítják. Az ősjegy mellett egy ősmasszívum is található, amire felmászva körbenézhetsz a környéken.

Vízimalom, Pázmánd

Pázmándon egy minimális földutas kitérővel megnézheted egy 18. századi vízimalom pontosan rekonstruált mását.

Esterházy-kastély, Csákvár

Csákvár egyik nevezetessége az Esterházy-kastély, ami jelenleg kórházként funkcionál, a mögötte elterülő gyönyörű angolpark azonban szabadon látogatható.

Bauxitbánya, Gánt

A vöröslő kőzettáj már önmagában is érdekes, több Marssal kapcsolatos filmet (például a Mentőexpedíciót) is forgattak már a bauxitdombokon. Az egykor Európa legnagyobb bauxitkitermelőjének számító bánya területén tanösvény vezet végig. A Bauxitbányászati Múzeumot sem érdemes kihagyni, ha már erre jársz.

Víztorony, Oroszlány

Ide sajnos kerékpárral nem tudsz feltekerni, de a monumentális építményt érdemes megnézned még egy kis gyaloglás árán is.

+ Programtipp

Csókakői vár

A XIII. században épült vár a megye egyetlen fennmaradt középkori eredetű, a török időkben is használt műemléke.

Lebegő falu, Bokodi-tó

A Bokodi-tó csupán néhány kilométerre van Oroszlánytól. A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partját ellepik a különleges, cölöpökre épült horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet. Ennek a lebegő falunak a csodájára jár a fél világ, te se hagyd ki!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 93.8 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Velence, vasútállomás

A velencei vasútállomásra alig több, mint fél óra alatt eljuthatunk Budapestről, a Déli pályaudvarról. Ha nem szeretnénk kockáztatni a tömeget a vonaton, javasoljuk a kora reggeli indulást, vagy esetleg érdemes a dél körüli órákat megcélozni.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kerékpár kölcsönző és szerviz, Velence

Facebook

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds