Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Katicakör a Zselic szívében

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Családosok több napot is eltölthetnek a Katica Tanyán, ami jó kiindulópont egy kellemes zselici kerékpártúrához is. Először tekerj az Európa Nostra-díjas Szennai Skanzenhez! A szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu közepén jött létre. Ezután egy hosszú emelkedő vár rád Bárdudvarnok felé, de megéri, mert ezt követően egy varázslatosan szép, tavakkal tűzdelt völgybe gurulsz, ahol szombati napokon még helyi termékeket árusító kis piacon, a Petörke Portékán is vásárolhatsz, többek között helyi lekvárokat, mézeket, sajtokat és kézműves termékeket. Innen a Bányai-tavak mentén kerekezz délkeleti irányba, majd egyre jobban beveszed magad az erdőország rengetegébe.

A túra szinte végig aszfaltozott erdészeti úton halad, csak egy rövid szakaszon kell murvás úton tekerned közvetlenül a Hotel Kardosfa előtt, ahol akár meg is ebédelhetsz és megkóstolhatod remek vadételeiket. Innen bringázz a Zselici Csillagparkhoz, amely a Zselic egyik fő nevezetessége. Tölts el egy kis időt itt mindenképpen, menj fel az ország egyik legmagasabb, fából épített kilátójába, gyönyörködj az erdei panorámában, majd térj be a planetáriumba, tanulmányozd a napfolttevékenységet a csillagászati távcsővel. Számos csoda vár itt rád! Ha van erőd egy kis kitérőre, érdemes legurulni a Ropolyi-tóhoz, vagy elkerékpározni Csárdahelyig, ahol Lidi néni háza található. A Csillagparktól szinte csak végig kell gurulnod Zselickisfaludon át vissza Patcára.

Látnivalók

Szennai Skanzen

A szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re található, és az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre, egy élő faluban jött létre. Jelenleg öt porta áll az egy utcából álló, múltidéző épületsoron. Az áttelepített lakó- és gazdasági építmények Belső-Somogy falvaiból, a Zselicségből és a Dráva-mentéről származnak, és az 1848 utáni népi építészet emlékanyagát hordozzák. Itt található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben, népi barokk stílusban épült, festett, kazettás mennyezetű református templom, mely igazi ékköve a megyének.

Zselici Csillagpark

A Zselici Csillagpark és a Hotel Kardosfa szuper úti cél azoknak, akik kedvelik a romantikus kirándulásokat és fogékonyak a természet és az azt körülvevő élővilág megismerésére. Az interaktív csillagászati, valamint természeti témájú kiállítások mellett távcsőkupola és planetárium is várja a látogatókat. Éjszaka a tükrös távcső segítségével megcsodálhatod a Naprendszer bolygóit, azok gyűrűit és holdjait, valamint csillaghalmazokat és galaxisokat is. Az éjszakai programok során megfigyelheted a csillagképeket, a Tejutat és a hullócsillagokat az épület teraszáról.

+ Programtipp

Hagyományőrző és kézműves programok a Katica Tanyán

A Magyarországon egyedülálló élményközpontban több mint 100 féle kül- és beltéri játszóalkalmatosságot próbálhat ki a család, de emellett számos tematikus program is várja a látogatókat. A kézműves, hagyományőrző, természetismereti, valamint az állatokkal, gazdálkodással kapcsolatos foglalkozások egyaránt különleges élményt kínálnak.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Megközelítés:

Autóval a fővárosból legegyszerűbben az M7-es autópályáról közelíthető meg Kaposvár. Térj le a 67-es leágazásnál és haladj tovább a 67-es úton Kaposvárig. Innen Szennán keresztül Patcára érsz, amely a Katica Tanyának köszönhetően ki van táblázva.

Kiindulási pont: Katica Tanya, 7477 Patca, Hrsz 025.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hotel Kardosfa

A Hotel Kardosfa a zselici dombvidék 8.300 hektár nagyságú vadászterületén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, Kaposvártól 20 km-re található. Kiváló étteremmel, vadételekkel várja vendégeit.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds