Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Hévíz-Zalaszántó sztúpa-túra e-bike-kal

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Hévíz a rekreáció egyik hazai központja, ahonnan minden bizonnyal sokan indulnak el tekerni. Mi most egy 41 kilométeres kerékpártúrát ajánlunk, mely változatos, dimbes-dombos tájon halad a Zalaszántói Sztúpáig és vissza. Elektromos rásegítéssel az emelkedők sem jelenthetnek akadályt, a terepszakaszok nem igényelnek különösebb felkészültséget.

Hévíz szerte Európában híres turistacélpont, hiszen itt található a világ második legnagyobb termál tava, így a teljes szezonban működik a fürdőturizmus. Bringás szempontból ez azért is jó, mert a tavaszi és őszi hónapokban is nyitva találunk mindent. A nyári szezonban viszont kevésbé zsúfoltak a környék útjai, mint a legforgalmasabb balatoni üdülőövezetekben. Látnivalókban sincs hiány, minden irányban tervezhetünk kirándulásokat, túrákat, a közeli Keszthely pedig a térség kulturális központja.

Hévíz megközelítése autóval több irányból is viszonylag egyszerű és nyáron sem kell számítani komoly csúcsforgalomra. Budapestről a kilométerben nagyobb távolság ellenére is a Balaton-kerülést és az M7-est ajánljuk. Vonat Keszthelyre jár sűrűn a fővárosból. Hévíz viszonylag jó kerékpáros infrastruktúrával rendelkezik, helyben bérelhetünk akár elektromos rásegítéses bringákat, a jobb szállodákban is és a tourinform-irodában is tudnak ebben segíteni.

Az útvonalat úgy alakítottuk ki, hogy a terepszakaszokhoz nincs szükség feltétlenül komoly hegyikerékpárra, egy minőségi cross/trekking géppel, vagy akár gravel-bike-kal is teljesíthető a kör. Kondíció szempontjából átlagos sportos fizikumot kíván, meredeken emelkedő útszakasz nagyon kevés van, főleg lankás dombokra kell csak számítani. Forgalmas közúton nagyon keveset haladunk, és a Karmacs-Vidornyaszőlős közti részen is inkább csak a gépjárművek sebessége, semmint a száma miatt érdemes körültekintőbben haladni.

Kiindulópontként Hévízen a római romok szomszédságában lévő egregyi parkolót választottuk. Azzal a nem titkolt céllal, hogy amikor visszaérkezünk, a pincesoron fenséges lakomával zárhatjuk a túrát. De ne szaladjunk ennyire előre, vissza a nulladik kilométerhez. Emelkedővel kezdünk és az aszfalt hamarosan átvált földútra, egy kilométer után egy kitáblázott kereszteződésnél jobbra kell fordulnunk. Pár helyen elég mély a homok az úton, vékonyabb gumival erre figyeljünk. Karmacsra már aszfalton gurulunk le és balra befordulunk a főútra.

Karmacs és Vidornyaszőlős között nagyjából sík úton megyünk tovább és jobbra kirajzolódnak a dombok, ahová fel is kanyarodunk később. Csendes nyugodt táj ez, de autóval itt nagyobb sebességgel közlekednek, így mindenképpen tartsuk be az út szélén haladást, csoportban lehetőleg egyesével. Ha rövidebb távot terveznénk, Vidornyafok után közel 5 kilométert és némi szintet spórolhatunk, ha jobbra kanyarodunk a földútra. A Vidornyaszőlős és Zalaszántó közti részt azonban kár kihagyni, hangulatos, panorámás szakasz.

Zalaszántón a buddhista sztúpa a legfőbb látványosság, tekintélyt és nyugalmat sugározva a domb tetején. Immár frissen aszfaltozott úton közelíthetjük meg a falu végén balra kanyarodva. Előtte azonban érdemes betérni a jobbra található Mézeskalácsházba is, ahol nem csak ajándéknak sem utolsó finomságokat vásárolhatunk, hanem sokmindent meg is tudhatunk ezekről a dísztárgyaknak is beillő édességekről.

A Béke Sztúpa felé az aszfaltos rész után balra kell felkanyarodni, egy nagyon rövid meredek emelkedőt követően lankásabb lesz az erdei út és hamarosan meg is érkezünk a túra legtávolabbi pontjához. A Sztúpa kertjében az árnyékos padoknál pihenhetünk meg és szívhatjuk magunkba a békesség illatát. A Zalaszántó központja felé visszavezető lejtő kicsit zötyögősen indul földúton, de aztán hamar aszfaltozottra vált a burkolat.

Zalaszántót elhagyva két kilométeren át ismét forgalmasabb közúton megyünk tovább, de hamar letérünk balra egy erdei útra, ami folyamatosan emelkedve visz Rezi község felé. Reziben újra lehetőségünk van egy útvonalmódosításra, ha valaki érez magában még elég energiát, plusz 8 kilométer és 150 m szintemelkedés árán felmehet Rezi várába.

Reziből nagyon kellemes néhány kilométer vár ránk és egy ideig csak az ajánlott bringás útvonalat jelző zöld táblákat kell követni. Lejtmenetben, tehát nem az erőfeszítésekre koncentrálva csodálhatjuk meg a panorámát a Balaton és Hévíz irányába. Helyenként azért legyünk óvatosak a gurulással, a kis forgalmú úton a felhordott kavicsokon könnyen kisodródhatunk, ha túl nagy sebességet választunk.

Cserszegtomajban a GPS majd figyelmeztet a jobbkanyarnál, ahonnan már gyakorlatilag Hévízre gurulunk le. A fürdővárosba beérve még a tó előtt jobbra felkanyarodunk a szállodasor felé és a bringásoknak kitáblázott úton érünk vissza a kiindulási pontra. Itt várhat ránk a jól megérdemelt ebéd vagy vacsora, és étkezés után megnézhetjük még az Árpád-kori templomot.

Látnivalók

A Zalaszántói Béke-sztúpa

Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye, a hófehér építmény 30 méter magas és 24 méter széles. 1992-ben épült fel a község mellett található Kovácsi-hegyen magyar és osztrák adományokból. A sztúpát 1993 június 17-én személyesen a Dalai Láma avatta fel. Az időjárás által okozott károsodás miatt 2007-ben felújították. Belsejébe nem lehet bejutni, teljesen zárt építmény, két szerzetes vigyázza. Megépítése Bop Jon dél-koreai szerzetesnek köszönhető, aki 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely majd a békét, boldogságot, megvilágosodást képviseli.

Hévízi Tófürdő és Festetics György Fürdőház

A Hévízi tó Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette. Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A tó páratlan természeti környezetét a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák teszik különlegessé.

+Programtipp: Rezi vára

A plusz 8 kilométert bevállalva érdekes kiegészítés lehet az eldugott kis várrom, ahol jóval kevesebb turistával találkozhatunk, mint Szigligeten, vagy Nagyvázsonyban. Bár büfét nem találunk majd, de izgalmasabb, hatalmas teret mutató képeket készíthetünk. A Keszthelyi-fennsík egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét koronázzák meg a vár kőfalai. Története a 13. századig nyúlik vissza, de harcászati szempontból jelentéktelen vár volt. Egy 1592-be kelt oklevélben már romként említik és nem is újították fel egészen 2000-ig, amikor elkezdődtek helyreállítások. Rezi községből a mini körforgalomtól északkelet felé haladva el se lehet téveszteni az utat, amit táblák is mutatnak. Szinte végig széles, jó minőségű földúton haladhatunk, amíg el nem érjük a kis ligetet, ahol egy pihenőhelyet alakítottak ki. Ez mögött bújik meg a kis vár, fantasztikus panorámát kínálva. Érdekesség a jelzőtábla, ami minden irányban mutat különböző távolságban lévő településeket.

Kerékpárszervizek a környéken:

Greenzone Kerékpárüzlet Keszthely, Rákóczi út 15. Web: http://greenzonekeszthely.hu

E-bike kölcsönzési lehetőség:

Tourinform Hévíz, Rákóczi u. 2. Telefon: +36 83 540 131

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 41 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Hévíz

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds