Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVértes-Gerecse

Vértesi kör – Csákberénytől Csókakőig

By 2020.06.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Vértes hegység kis területen rengeteg csodás látnivalót tartogat a túrázók számára – ezek közül a legszebbeket érinti ezen gyalogtúra. Csákberénytől Csókakőig sétálunk, majd vissza, közben messze tekinthetünk tisztásokról, árnyas erdőkben gyaloglunk, majd a romjaiban is lenyűgöző csókakői várat csodáljuk meg.

A csókakői várat és több látványos kilátópontot is érintő túránk Csákberény központjából indul. A zöld sávon indulunk, majd a zöld kereszt jelzésű ösvényen gyalogolunk tovább addig az elágazásig, amíg elérjük a zöld háromszög jelet. Ezt követve a Kopasz-hegy felé, majd egy széles réten átkelve visszacsatlakozunk a zöld sáv jelre, mely felvezet egy gyönyörű kilátóhelyre, ahol megpihenhetünk. Innen már látszik a célunk, Csókakő vára, a látképet nyugat felől a Bakony vonulatai keretezik. Csókakő felé egy vízmosásban vezet utunk, amely egyre ereszkedve vezet a település szélére, majd a vár alatti parkolóból kanyarodik fel az ösvény az egykori erődítmény felé. A stratégiai helyen álló vár már a 13. században komoly erősségnek számított, jól védhető sziklatornyon épült. A falak között sétálva átérezhetjük a középkori hangulatot, az épület romantikája felér egy időutazással.

A vártól a felfelé már megismert lépcsősoron ereszkedünk le, majd az Országos Kéktúra útvonalán gyalogolunk a sziklákkal teliszórt Vár-völgy szurdokon át. Az erdőből kiérve hangulatos réteken és ligetes erdőkön át érjük el Csákberény település szélét, majd a településre beérve visszasétálunk kiindulópontunkra.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 15 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Csákberény, református templom

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Csókakői vár:

 Az omladozó vértesi végvárak közül a csókakői az egyetlen, amely nem az erdők sűrűjében bújik meg, hanem a hegység peremén, szőlőskertek között meredezik a ma is elevenen élő kis falu fölött. A vár létezéséről egy 1299-ben kelt irat számol be először, de feltételezhető, hogy már korábban is állt. Az 1241–42-es tatárjárás alapvető változást hozott a magyar várrendszerben, az addigi korszerűtlen, faszerkezetű, rosszul védhető várak helyett számos kővárat építettek ekkor. Ez a vidék a 13. században stratégiai adottságainak köszönhetően a második legjelentősebb hatalmi központ volt Székesfehérvár után.

+ Programtipp

Vértesi panoráma tanösvény, Csákberény:

 A 4,6 km hosszúságú Vértesi panoráma tanösvény bemutatja a Vértes hegység déli lejtőinek és völgyeinek jellemző természeti környezetét, miközben érinti a hegység talán legszebb kilátópontját is. Az út során különféle erdőfajták (sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök) váltják egymást látványosan. Miközben élvezzük a természetet és a táj szépségeit, a tájékoztató táblák az erdőnevelés kihívásaival is megismertetnek minket.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Tata Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds