Skip to main content

Borvidéki kalandok nemcsak borászoknak

Borvidéki kalandok nemcsak borászoknak

Ősz, szőlő, szüret, bor, must, mulatság, vénasszonyok nyara: ezek a szavak a magyar kultúrában mára már szinte egybeolvadtak, igaz? Ebből az apropóból hoztunk neked három bringás és két gyalogos őszi túrát. Bár a kerékpáros kalandok kicsit hosszabbak, átlagos felkészültséggel könnyen teljesíthetőek.

Pattanj nyeregbe, vagy szimplán csak húzz bakancsot idén ősszel is, és legyél részese az őszi szüreti hangulatnak valamelyik csodálatos hazai borvidéken! Nem mellesleg kóstold meg a helyi napfény palackba zárt ízeit, szigorúan túra és/vagy tekerés után!

1. Borvidéki túra varázslatos látnivalókkal – Móri borvidék

A Csókakői vár lábától induló viszonylag rövid túra pár percnyi izzasztó kaptatóval startol, de a kezdeti nehézséget az egykori lovagvár, és annak páratlan panorámája fogja feledtetni veled. A vár megcsodálása után az őszi színkavalkádban úszó bükkerdő mentén sétálhatsz egészen a Móri borvidék lankás szőlődombjáig. Túrád során kukkantsd meg a Kőlyuk-völgyi barlangot, a Móri Látóhegyi tavakat, vagy akár a Lamberg-kastélyt!

Táv: 13 km
Túra típusa: gyalogos

Borvidéki túra

2. Séta a szőlőtőkék között – Könnyű túra a Csömötei-hegyen – Őrség

Árnyas erdei ösvény, szőlőtőkék és egyedülálló gombázóhelyek mellett fogsz sétálni, ha az Őrség hangulatos vidékét, a Csömötei-hegyet veszed célba. A lukácsházi szőlőtőkék mentén navigáló túra megkoronázása az a kilátó, ahonnan a környékbeli települések csodás látványát is megcsodálhatod.
A matuzsálemi fák szerelmeseinek pedig kötelező meglátogatni a hegy lábánál álló vadkörtefát. A védett természeti értéket képviselő fát valószínűsíthetően még az 1800-as évek elején ültették.

Táv: 5,6 km
Túra típusa: gyalogos

Séta a szőlőtőkék között – Könnyű túra a Csömötei-hegyen

3. Borkedvelő bringatúra Budapest szőlőskertjeiben

A főváros zajától mentesen, a hazai borkultúra rajongói az etyeki szőlőtőkék, és pincesorok között gyönyörködhetnek az érett szőlőfürtök látványában. Bicske, majd Tarján felé tekerve a szőlődombokat gyönyörű lankák és kellemes fasorok váltják fel. Túrád a Gerecse lábánál, Tatabányánál ér majd véget, ahonnan vonattal juthatsz vissza a fővárosba.

Mindenképpen érdemes megállnod a Budapest szőlőskertjének is becézett Etyeken, a pincesoron gyakran rendeznek programokat az idelátogatóknak.

Táv: 45 km
Túra típusa: kerékpáros

Borkedvelő bringatúra Budapest szőlőskertjeiben

4. Körtúra a Villányi-hegység legszebb kerékpárútjain

Ha azt mondjuk, hogy vörösbor, nyilván Villány és Palkonya jut majd az eszedbe. Ugyanúgy, ahogy a palkonyai és villánykövesdi történelmi pincesor. Előbbi a község legnevezetesebb műemlékegyüttese, ami 53 présházból áll és a teljes faluvégi domboldalt beborítja.
Ezen a körtúrán mindkét helyszínen megpihenhetsz egy frissítőre, míg az Ördögszántotta hegy mentén, majd a Göntér-domb hullámzó szőlőlugasai között tekersz Villánytól Siklósig, majd Palkonyát érintve vissza a kiindulópontra.

Táv: 40 km
Túra típusa: kerékpáros

Körtúra a Villányi-hegység legszebb kerékpárútjain

5. Tokaj környéki bringás panorámatúra

Ez a túra a borvidék különleges kilátópontjain vezet keresztül. Tarcalon az Áldó Krisztus szoborhoz gyalog tudsz felmenni: a dombtetőről könnyedén rálátsz a türkiz színben tündöklő bányatóra is. A település végén egy kis betonúton tekerhetsz fel a Szent Teréz-kápolnához. Szemkápráztató a szőlőültetvények végeláthatatlan ritmusa és a felettük fehérlő kis templom minden bizonnyal idén ősszel is el fog téged varázsolni. Utadat a Bodrog mentén folytatod majd, ahol újabb szép kilátások, sőt balzsam és borecet kóstoló is várnak rád.

Táv: 51,4 km
Túra típusa: kerékpáros

Tokaj környéki bringás panorámatúra

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds