Skip to main content

Túrainfó

A túra a Csókakői vár alól indul, a hajdani kőfejtő alatti bájos kis tisztáson, ahol indulás előtt akár egy kürtöskalácsot is megkóstolhatsz. A Vár-völgyből meredek lépcsősoron pár perc izzasztó kaptatóval felkapaszkodva, egy sziklahasadék nyergén átjutva pillantod meg az egykori lovagvárat és a remek panorámát. A várban akár órákat is eltölthetsz, de ha fűt a kalandvágy, térj vissza a Vár-völgybe és keresd meg a Kőlyuk-barlangot. Ezután keskenyebb-szélesebb ösvényeken, elenyésző szintkülönbségekkel kanyarogsz a Vértes legmagasabb pontja, a 479 méter magas Csóka-hegy oldalán. A Vértes nyugati peremén pedig izgalmas kis tisztásokkal tarkított meredek hegyoldalakon vezet utad. A Kis-Cseren, majd a Szenes-vágáson, háborítatlan bükkösben sétálhatsz tovább. Források és egy apró tavacska mellett, a hegygerincen át ereszkedhetsz a Meszes-völgybe. Innen továbbra is lefelé haladva a Móri borvidék lankás szőlődombjaiban gyönyörködhetsz, miközben a móri árok nagyobb szintkülönbség illúzióját kelti. Ne hagyd ki a kisváros hangulatos parkját sem! Végül járd végig a belváros látványosságait is. Néhány utcában ódon pincékre bukkanhatsz, melyek most is aktív szereplői a borvidéknek. Előzetes bejelentkezéssel több pincészet borkülönlegességeit is megkóstolhatod, részt vehetsz borvacsorákon, vagy akár bortúrákon is. Az egyre népszerűbb „We Love Mór Outdoor” nevű rendezvénysorozat keretén belül a borvidék borászatai összefogva hívják a borkedvelőket a szőlőbe, ahol a Vértes lábánál, a friss levegőn, laza sétával egybekötve te is sorban megkóstolhatod a hegy nedűkínálatát.

Látnivalók

Csókakői vár

A 479 méter magasan fekvő Csókakő-hegy oldalában álló impozáns, gótikus vár már messziről szembetűnik. A vár a Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelében is szerepelt, rendkívül fontos ellenőrzési hadiállomásként. Felépítése meglehetősen egyedi, meghódítása igazi kaland, hiszen a várhegyre csak nyugati irányból lehetséges feljutni: a többi irányból meredek szakadék tátong a vár körül. A vár legfelső fokát elérve pedig lenyűgöző panoráma tárul eléd.

Kőlyuk-völgyi barlang

A Csókakői vár közelében nyíló barlangot könnyű kis sétával közelítheted meg az országos kék jelzésen. A vár alatti parkolótól mindössze 500 méter távolságra, a Vár-völgy várhoz vezető lépcsősorával szemben fekvő mellékvölgyén indulj felfelé, majd bal kéz felől, kis ösvényen kapaszkodhatsz fel a barlang bejáratához.

A 3 méter magas, háromszög alakú barlangszájat könnyen megpillanthatod a fák között húzódó alacsony sziklafal aljában. Kis termecskébe lépve a mennyezet hamar alacsonyodik, legbelső részébe pedig már csak guggolva, vagy négykézláb férsz be. Belseje különleges formakincseket rejt.

Móri Látóhegyi tavak

Mór külterületén, a várostól három kilométerre, a szőlőhegyeket elhagyva három mesebeli tavacskára bukkanhatsz, melyek aszfaltos úton is megközelíthetők. A tavak a Móri Petőfi Horgász Egyesület kezelésében állnak, és két tónál intenzív horgászatra is van lehetőség.  Ponty, amur, csuka, keszeg, kárász, balin, busa és afrikai harcsa fogható az engedélyt kiváltóknak. Kis sétához, vagy egy frissítő futáshoz csodás háttér kísér egész úton.

Vajali szürke nyár

A hegylábi szőlők között párszáz méterre, a Vajal-forrásnál találod az ország legnagyobb kerületű szürke nyárfáját. A fa tekintélyes méreteivel lenyűgöző látvány. 9,1 méteres törzskerületével a faj legnagyobb ismert példánya az országban. A szürke nyár a fehér és a rezgő nyár természetes kereszteződéséből létrejött hibrid faj. A közel 300 éves példány mára helyi védettséget élvez. Bizonyára sok érdekességet tudna mesélni, érdemes egy kis időt eltöltened a tövében.

+ Programtipp

Lamberg-kastély – Mór

A kastélyban több kiállítás közül választhatsz: a sváb tájház, a környékre telepített német lakosság életébe enged bepillantást, a barokk szoba a kor miliőjét idézi vissza, a helytörténeti gyűjtemény pedig Mór város történetét mutatja be. A kastélyban Wekerle Sándor móri születésű miniszterelnök tiszteletére is berendeztek egy kiállítást, de Victor Vasarely munkásságba is betekintést nyerhetsz itt. A kicsiket múzeumpedagógiai foglalkozások várják, és kulturális központ is működik a kastélyban.

Paulus Molnár Borház – Mór

A varázslatosan szép, festői környezetű Vértes-hegység lábánál elterülő 130 hektár újtelepítésű szőlőterület az alapköve a móri borvidék egyik legnagyobb borászatának. Főként Ezerjót, Királyleánykát, Generosát és Pinot Noirt termesztenek.

A borászat a mai legmodernebb technológiával dolgozik, mely kiváló minőséget eredményez. Száraz, félszáraz és édes ízvilágból is választhatsz, vagy megkóstolhatod a különleges gyöngyözőborokat, habzóborokat és pezsgőket.

Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum és Panoráma tanösvény – Csákberény

A múzeum a Vértes természeti értékeit, valamint vadászati és erdészeti múltját, illetve kisebb részben jelenét méltó módon bemutató gyűjtemény, építve az egykori nagy múltú csákberényi Lamberg, majd későbbi Merán, illetve a csákvári Esterházy uradalmak történeti és tárgyi emlékeire. A múzeumban helyet kapott egy, a Vértes jellegzetes élőhelyein megtalálható állatvilágot bemutató, audio-video guide rendszerrel ellátott dioráma is, valamint egy 70 fős konferencia- és oktatóterem.

A 4,6 kilométer hosszú Panoráma Tanösvényen megismerheted a Vértes déli lejtőire jellemző természetes vegetációt, valamint az erdőnevelés és a kopárfásítás technológiáját. Legmagasabb pontján, a Déli-Vértes egyik legvarázslatosabb, a Pénzverő-völgyre nyíló kilátása tárul eléd.  A tanösvényen kialakított vadmegfigyelő pont fokozza a felfedezés élményét, a vadászles 15 fő befogadására alkalmas.

Malomerdő tanösvény – Pusztavám

A 9 kilométeres tanösvény a Malomerdő Panziótól indul, célja pedig a Csuka-tó, ahol erdei pihenő és tűzrakó hely várja a túrázókat. A tanösvény modern, interaktív táblákkal segít eligazodni az erdő növény-, és állatvilágában. Színes táblák hívják fel játékosan a figyelmet az erdőlátogatás írott és íratlan szabályaira, miközben szórakozva megtanulhatod azt is, hogy miről ismerheted fel a különféle fafajokat, melyek az erdő szintjei, hogyan épül fel az erdei táplálékhálózat, vagy, hogy milyen trófeát viselnek a hazánkban ismert nagyvadfajok.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds