Skip to main content

Túrainfó

A Fertő tó kerülő nagy kört lerövidíthetjük egy romantikus hajókirándulással.

Fertődről indulva sorban felfedezhetjük a Fertő part kis falvait, melyek az UNESCO által világörökségi címmel kitüntetett kultúrtáj részei.

Kihagyhatatlan látnivaló Fertődön az ország egyik legpompásabb barokk kastélya, az Esterházy-kastély, melynek parkjára, a Cziráki Margit rózsakertre és a Lés-erdőre is érdemes időt szánni. Fertőszéplakon térjünk be a Széchényi-kastélyban kialakított Világörökség-központba. Hegykőn a Vasfüggöny emlékhelyet, Fertőhomokon a Tájházat érdemes felkeresni. Pár kilométerrel odébb Hidegségen a Papkert meditatív sétaösvényén tarthatunk pihenőt, mielőtt felkapaszkodnánk Fertőbozon a Gloriette-kilátóhoz, ahonnan az egész Fertő-táj panorámáját láthatjuk. Balfon a Zsolnay-ivókútnál találunk egy kerékpáros pihenőhelyet, itt feltölthetjük a kulacsokat ásványvízzel, mielőtt nekivágunk a Fertőrákosra tartó panorámaútnak. Itt a gyönyörű kilátás mellett nagy emelkedők, lejtők és éles kanyarok váltogatják egymást, érdemes óvatosan kerékpározni.

Fertőrákoson a Kőfejtőt látogassuk meg, majd egy szép panorámaúton a római kori Mithras-szentély felé vegyük az irányt. A kishatáron Mörbischnél (Fertőmeggyes) lépünk át Ausztriába, és komppal hajózzunk át Illmitz kikötőjébe. Itt strandolhatunk is, mielőtt visszatérünk Magyarországra. Fertőújlakon ajánljuk a bringás betérőt, és az egykori határőr laktanyából kialakított Csapody István Természetiskolát, ahol nagyobb csoportok is megszállhatnak. Fertőd felé tartva tartsunk pihenőt a Borsodi-dülő madármegfigyelő toronynál, innen páratlan kilátás nyílik a Fertő-tájra és a szikes tavakra.

Látnivalók

Hidegség – Papkert

Hidegségen keressük fel a Papkertet, amely egy szakrális és meditatív park. A Sopron–Fertőd országútról, közvetlenül a nagycenki leágazónál térhetünk be ide egy csendes, elmélyülést kínáló sétára. A dús vegetációjú kert természetvédelmi terület, benne számos védett madárfaj fészkel. Igazi különlegessége a területén fakadó 21 időszaki forrás, amelyek vizét gátak, kanyarok, tavak lassítják.

Fertőhomok – Tájház

Fertőhomokon térjünk be a tájházba. A Fertő-táj sajátos kultúráját és hagyományait őrzi az itt berendezett kiállítás, nem véletlen, hogy 2004-ben megkapta az “Év tájháza” elismerést. Megújult állandó kiállítása a horvát nemzetiségi kultúrát mutatja be, melléképületeiben pedig a térségre jellemző mezőgazdasági foglalkozások eszközeit fedezhetjük fel.

Sarród – Tájház

Találunk még egy kedves tájházat a Fertődhöz közeli Sarródon is, amely bemutatja, hogy milyen sokféle mesterséget űztek egykoron a Fertő-tájon. Sarród az a település, ahol a gyékényfonás tudománya a mai napig fennmaradt. A Sarródi tájház kincsként őrzi a régmúlt korok különleges iparának és mindennapjainak emlékeit, eszközeit, régészeti leleteit.

+ Programtipp

Hegykő – Vasfüggöny Emlékhely

Az egykori műszaki határzár három periódusát mutatja be az eredeti nyomvonalon-, a Fertő nádasának szélén, egy MAFI (határőrségi magasfigyelő) tövében kialakított emlékhely, kb. 3 km-re északra Hegykőtől.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 60 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Vonattal Fertőszentmiklós vasútállomás, vagy Sopron vasútállomás, személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Fertőendréd, vagy Sopron-Kelet lehajtó.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds