Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Vízitúra a Felső-Tiszán: Tivadar-Vásárosnamény

By 2021.04.28.március 26th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Tivadarból indul, amely a Felső-Tisza-vidék egyik leghangulatosabb települése és Vásárosnaményban ér véget, amely a beregi térség fővárosa. Szállások mindkét településen bőséggel találhatók. Mielőtt hajóra szálltok érdemes ellátogatni a 6 kilométerre fekvő Tarpára, ahol két látványosabb műemlékkel, a tarpai szárazmalommal és a tarpai református templommal is megismerkedhettek. Tivadarban a Tisza híd túloldalán, igen közel a beszállópontnál található Kisarban a Szatmár-Beregi Naturpark látogatóközpontja.

A beszállópont a tivadari szabadstrandnál, a Tisza kanyarulatában található. Itt számos büfé áll a rendelkezéstekre és egy jól kiépült szabadstrand. A Felső-Tisza szabad strandjai homokos, szinte tengerpartra emlékeztető lapályai igazi kuriózumnak számítanak. A túra során három tiszai fürdőhelyet is fogtok érinteni, a tivadari, a jándi és a gergelyiugornyai szabadstrandokat, amelyek a Tisza selymes, homokos fövenyes partjain jelölnek ki minden évben. A túra során homokpadokon pihenhetünk meg, amely különösen nagy élmény. Miután kikötöttetek Gergelyiugornyán, amely Vásárosnaményhoz tartozik, béreljetek egy bringát, tekerjetek be Vásárosnaményba és fedezzétek fel a várost (természetesen ezt gyalogszerrel is megtehetitek). Akik gyerekekkel érkeztek, érdemes ellátogatni Vásárosnamény élményfürdőjébe, vízi és tematikus parkjába, ahol számos szórakoztató élmény várja még a családot.

Látnivalók

Kisari látogatóközpont

Kisar a Tisza balparti települése, közvetlenül szomszédos Tivadarral. A Tivadar és Kisar között átívelő híd biztosít közvetlen közlekedési kapcsolatot, nemcsak a két falu között, hanem Bereg és Szatmár között. A hídtól néhány méterre található a Szatmár-Beregi Natúrpark reprezentatív külsejű látogatóközpontja Kisarban, amely a Szatmár-Beregi térség természeti értékeit, sajátosságait mutatja be a látogatónak.

Beregi Múzeum

Az 1963 óta működő Beregi Múzeumnak a Tomcsányi-kastély ad otthont, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb barokk műemléke. A múzeum igen gazdag néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, így ha átfogó képet szeretnétek kapni a beregi térség történelméről és néprajzi sajátosságairól, érdemes a túrát itt kezdeni. A tárlatból figyelemre méltó a vasöntvények és a beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye.

+Programtipp

Tarpai református templom

A XV. században épült református templom különleges látványosságai a XV. századi eredetű középkori falképek. Az első és egyben legnagyobb méretű kép Szent György küzdelmét ábrázolja a Sárkánnyal, amely a magyar művészettörténeti emlékanyagokban jelentős helyet foglal el. A XVIII. században készült berendezési tárgyak közül kiemelkedik a népi barokk szószék, a díszes mózes szék és papnék padja, a karzatok és kazettás mennyezet.

Tarpai szárazmalom

Tarpán található az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma, amely a XIX. század közepén épült és egészen 1929-ig volt használatban. Hajdanán a szárazmalmok szinte minden faluban álltak, aztán fokozatosan elnyelte őket a technológia fejlődése. Az 1930-as években az épületet átépítették, közösségi, raktározási célokra használták. 1975 és 1981 között zajlott le ennek különleges ipartörténeti emléknek a helyreállítása, amely azóta a turisták kedvelt célpontja.

Luby-kúria

A késő klasszicista stílus jegyeit magán viselő emeletes kastélyt Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877-79-ben, akit a kúria káprázatos parkja miatt rózsakirálynak emlegettek. A második világháború utáni államosítás során a kastélyban általános iskolát alakítottak ki, majd megszűnése után állaga egyre romlott, életveszélyessé váltak.  2010-2013 között történt meg a kastély teljeskörű felújítása, amelyben szabaduló szobát, interaktív kiállításokat és rendezvénytereket alakítottak ki, de emellett újra teljes pompájában látható a kúria egykori rózsakertje is.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 20 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

M3-as autópályán vagy a 41-es számú főúton Vásárosnaményig, onnan közúton tovább Tivadarba. Amennyiben vonattal érkeztek, Debrecenig a 100-as vasútvonalon haladjatok, innen át kell szállni a 110-es vasútvonal Debrecen-Mátészalka közötti szárnyvonalára, onnan pedig 113-as Mátészalka-Fehérgyarmat szárnyvonalat érdemes igénybe venni (egy vagy két átszállással megoldható). Fehérgyarmattól Tivadar mindössze 10 kilométerre található.

4921 Tivadar, tivadari szabadstrand

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turisztikai információs pont, kiadványok, térképek, helyi termékek értékesítési honlap.

További információk

Kikötőpontok üzemeltetése, információ.

További információk

Vidám Delfin Utazási Iroda

Utazási iroda, túraszervezés, kajak-kenu bérlés, transzfer.

További információk

Gentlemen Utazási Iroda

Utazási iroda, túraszervezés, kajak-kenu bérlés, szállás szolgáltatás.

További információk

Vándor Outdoor

Túraszervezés, kajak-kenu bérlés, transzfer.

További információk

Vízipocok Kikötő és Kemping

Szálláshely szolgáltatás, vízijárművek tárolása, műszaki mentés, szerviz, túraszervezés, kerékpár, kajak, kenu, BBQ, segway kölcsönzés, vízisí, wakeboard.

További információk

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

További információk

Nagy Hód Vízitúra

Vízitúra szervezés, kenu és kerékpár bérbeadás, szálláshely szolgáltatás, akár étkezéssel is.

További információk

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds