Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Panoráma körtúra a Felső-Mátrában

By 2021.11.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A körtúra az alpesi hangulatot idéző mátraszentistváni Síparktól indul és több pontján is gyönyörű kilátásban lesz részed, rálátsz például Mátraalmásra, ami a Mátra zöld szíveként sűrű erdők és hegyek ölelésében bújik meg. Az út a Fekete-tó mellett is elhalad, ahol valóban egy éjfekete víztükröt pillanthatsz meg az égerfák között. A Rudolf-tanyánál kerékpáros pihenőt és erdei szállást találsz. Ez a több mint 4000 kilométer hosszú Országos Kerékpáros Körtúra része, melyen egészen a Szénégető pihenőig haladhatsz. Közben néha jólesik kicsit megállni és csak csodálni a páratlan panorámát. Az út során több forrásnál felfrissülhetsz: mivel működésük időszakos, szerencsés esetben friss vízzel vár a Károly- és az Angic-forrás is. A felkapaszkodás után a Bőgős-réti kút vizéből újra erőt nyerhetsz az út hátralévő részéhez.

Látnivalók

Három falu temploma

A mátrai terméskőből épült templom mára a Felső-Mátra egyik jelképévé vált. Nem véletlenül: a mesebeli környezetbe épült templom azért került éppen erre a magaslatra, mert három falu – Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló – számára készült, a falvak azonban nem tudtak megegyezni, hol épüljön fel, ezért az egri érsekség úgy határozott, hogy mindhárom falutól egyenlő távolságra álljon. Így lett otthona a Sztepán-rét.

Vörös-kő kilátó

A kilátó a 781 méter magas Vörös-kő hegyen található, amely egy alig kiemelkedő erdős csúcs Mátraszentlászló és Mátraszentistván határában. Nevét a közelben található vöröses elszíneződésű kövekről kapta. A korábbi kilátó helyére 2005-ben új kilátót emeltek, ahonnan gyönyörű körpanoráma tárul eléd: láthatók a Galyatető vonulatai, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Ágasvár, valamint észak felé tiszta időben még a Magas-Tátra is.

+ Programtipp

Galya-kilátó              

A Galya-tető egyik csúcsán, a 955 méter magas Péter hegyesén áll a kilátó. A felújított, több – magyar és nemzetközi – építészeti díjat is elnyert kilátóból nemcsak a panorámában gyönyörködhetsz, de itt is éjszakázhatsz is, mivel az építmény három bivakszállást rejt magában. A 30 méter magas kilátó tetőteraszáról 360 fokos csodálatos kilátásban lehet részed- Tiszta időben a Mecsektől a Magas-Tátráig elláthatsz, és akár még Budapestet és a Dunamenti Erőmű kéményeit is elcsípheted.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 19.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Pásztó felől a 21-es úton, vagy Gyöngyös felől a 24-es útról autóval vagy autóbusszal

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Galyatető Turistacentrum

Az ország egyik legkorszerűbb turistaháza remek bisztróval várja a turistákat.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds