Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Tokaj környéki bringás panorámatúra

By 2021.04.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Törtélnemi helyeket és csodás tájat fedezhetsz fel, ha ezt az útvonalat választod. Tokaj városát elhagyva teszünk egy kis kitérőt Tarcal felé, amit viszont kár lenne kihagyni, hiszen a település két gyönyörű kilátóval is büszkélkedhet. Az Áldó Krisztus szobrot gyalogosan közelítheted meg a Könyves Kálmán utcában található parkolóból.

A tetőről körpanoráma tárul elénk, megcsodálhatod a türkizes színű bányatavat, a községet, a végeláthatatlan szőlőültetvényeket és a messzi tájban az Alföld horizontja csillan meg.  Tarcal végén egy kis betonúton tekerünk fel a Szent Teréz-kápolnához, amely a Terézia-dűlő tetején magasodik, egyben az egyik legszebb kilátópont a környéken.

A 2015-ben szépen felújított kápolna a Gróf Degenfeld komplexumhoz tartozik. Négy kilométert kell mindössze biciklizni, és máris megérkezel Bodrogkeresztúrra, ahol csatlakozhatsz a Borecet Műveknél egy izgalmas balzsam- és borecet kóstolóhoz, aztán feltekerhetsz a Panoráma Kilátó-Ponthoz, végül a központban megnézheted a Dereszla kincsét a Keresztúri Kincsestárban. Bodrogkisfalud érintésével 14 kilométert tekerünk Olaszliszkáig, ez az utolsó állomásunk. Itt értékes zsidó hagyatékot találsz, melyre a főutcán található Emlékfal hívja fel a figyelmet. A Nagyboldogasszony római katolikus templom tetejéről igazán szép a kilátás, keresd Samuel Tinon borászt – a szamorodni nagykövetét – aki nemcsak kinyitja neked a templomot, de kiváló borait is megkóstolhatod a nap végén.

Látnivalók

Áldó Krisztus szobor – Tarcal

A régió egyik legmonumentálisabb látványossága a Tarcal fölé emelkedő 8,5 méteres szobor, Petró Attila alkotása, aki a Szent Teréz-kápolnában látott egy Jézus képet, ennek mintájára készült a szobor. A római katolikus templom mögött rendelkezésre áll egy nagy parkoló, innen gyalog túrázhatunk fel a tetőre, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk.

Szent Teréz-kápolna – Tarcal

A Terézia-dűlőn emelkedő kápolna az egyik legszebb kilátópont a régióban. A kis imaházat eredetileg Gróf Grassalkovich Antal építette Mária Terézia számára, hálából adományaiért. A második világháború után az épületet kifosztották, 2015-ben a Gróf Degenfeld komplexum tulajdonosai újíttatták fel.

Tarcali palack – Tarcal

Négy helyi festő munkájának eredménye a Tarcali Csárda közvetlen közelében felállított óriási borospalack. A település emblematikus nevezetességei és jellegzetes látnivalói díszítik az üveget. 

Panoráma Kilátópont – Bodrogkeresztúr

A kilátó festői környezetben, a szőlők között igazán remek hely pihenésre, feltöltődésre. A filagóriánál piknikezésre is van lehetőség. A tetőn találjuk a zsidó temetőt a csodarabbi sírjával. 

Keresztúri Kincsestár – Dereszla kincse

A Községház alatti pincerendszerben nyílt meg a kulturális bemutatótér, ahol olyan ritka régészeti anyagokat tekinthetünk meg, mint a Dereszla – domb lejtőin talált leletanyag i.e. 1200-as évekből. Az arany ékszerekből álló „Dereszla kincsének” másolatát láthatjuk itt, az eredeti a Nemzeti Múzeumban került kiállításra.

Szent Kereszt római katolikus templom

A település és az egész régió legrégebbi épülete, ami 1220 körül épült, jelenleg felújítás alatt áll. A mai templom későgótikus stílusú, a régészeti feltárások során gótikus festményeket és sírhelyeket találtak. Egy templomtörténeti kiállítás is terveben van, ennek keretében mutatják majd be az előkerült értékes hagyatékot.

Zsidó Emlékfal – Olaszliszka

Az itt álló zsinagógát az 1800-as években építették, ma egy emlékfalat találunk a helyén. Az épület eredetileg ötszáz fő befogadására volt alkalmas. A közelben találjuk az olaszliszkai csodarabbi sírját, melyet a zsidó temetőben, egy kripta épületben tekinthetünk meg. 

Kossuth-ház – Olaszliszka

A Bodrog-parton, egy csendes kis utcában áll a ház, ahol Kossuth Lajos néhány évet eltöltött szüleivel és nagyszüleivel. A barokk stílusban épült kis parasztház ma múzeumként funkciónál. Kossuth nagyapja postamester volt, ennek emlékére egy postamúzeum is működik itt.

Nagyboldogasszony római katolikus templom – Olaszliszka

A mai templom helyén egykor egy őrtorony állt, ez átépített formában ma is látható, hiszen ez a templom tornya. Az épület eredetileg gótikus stílusban épült. Egy nagy vihar ledöntötte az eredeti tornyot, így azt csak részben építették vissza. A toronyból nagyszerű kilátás nyílik a vidékre.

+Programtipp

Szegi Várhegy

A Patricius Borház felett emelkedő misztikus várról kevés írásos forrás áll rendelkezésre. A borászattól egy kis ösvény vezet a tetőre. Még jól láthatók a régi sáncok helyei a dombtetőn. Egy legenda szerint a várhegyen tündérek laktak, akik vidáman labdáztak, ám amikor a labda elgurult, zokogni kezdtek, könnyeik összefolytak és így keletkezett a Bodrog – folyó.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Kalóz kikötő és Yacht Klub

hajó, jetski, wakeboard bérlés,büfé

További információk

Basilicus Borkultúra Központ – Tarcal

További információk

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló – Tarcal

További információk

Kikelet Pincészet – Tarcal

További információk

Tokajicum – Tarcal

További információk

Disznókő – Mezőzombor

További információk

Tokaj Nobilis- Bodrogkeresztúr

További információk

Babits Szőlőbirtok – Szegi

További információk

Chateau Dereszla – Bodrogkeresztúr

További információk

Füleky Birtok – Bodrogkeresztúr

További információk

Kvaszinger Borászat – Olaszliszka

További információk

Samuel Tinon Pincészet – Olaszliszka

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 51.4 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Tokaj Tourinform

3910 Tokaj, Serház u. 1,

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds