Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Kerekezés a hajósi pincesoron és a bácskai tanyavilágban

By 2023.10.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Baját az 55-ös út mentén futó kerékpárúton hagyod magad mögött, amelyen először Csávolyig, majd az 5412-es alsórendű úton Jánoshalmáig kell bringáznod. A Bácskai-löszhát és a Kiskunság találkozásánál található, Bácska gyöngyeként ismert település megőrizte régi mezővárosi jellegét: a széles főút mentén takaros házak sorakoznak, szépen gondozott virágoskertekkel. A bácskai tanyavilágot elhagyva, alsórendű úton az elbűvölő Hajósi Pincefalu felé veszed az irányt. A 24 kacskaringós utcából és 1250 pincéből álló területen számos pincészetnél kóstolhatsz helyi borokat, de érdemes ellátogatni Hajós felújított barokk kastélyához is, amelyet gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett a 18. században. A kastély teljes felújítása 2010-ben ért véget, napjainkban több állandó és időszaki kiállításnak ad otthont.

Látnivalók

Hajósi Barokk Kastély

Keresd fel Hajós barokk stílusú kastélyát, melyet gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben vadászkastélynak, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek igen gazdagok voltak vadban. 1766-67-ben gróf Batthyány József érsek kibővíttette a kastélyt, ekkor nyerte el mai formáját.

+ Programtipp

Hajósi pincesor

Az egész Európában egyedülálló, dimbes-dombos Hajósi Pincefalu a népi építészet utánozhatatlan ékköve: 24 kacskaringós utcából és mintegy 1200 pincéből áll. A romantikus hangulatú borospincéket, melyekben a hajósi borok érlelődnek, egykor kézzel vájták a lösztalajba. A pincefalu településszerkezete példa nélküli: a présházak a gazdák lakóhelyétől elkülönítve helyezkednek el, egy külön települést alkotva Hajóstól 3 kilométerre. A kis utcákban sétálva nézz be a pincékbe, és kóstold meg az itt készülő borokat!

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

A látogatóközpont üzletében minden hajósi pincétől találhatsz bort, és ami ennél is jobb: pinceáron! Megközelítőleg 40-féle palackozott bor kapható itt, köztük a népszerű slágertermékeken kívül különlegességek, csúcsborok is szerepelnek. A borok mellett helyi kézműves termékek, szuvenírek és termelői méz is megtalálható a polcokon.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 55.3 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Megközelítés: 6500 Baja, Szentháromság tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds