Skip to main content

Túrainfo

A Vendvidék, avagy Rába-vidék gyönyörű kis falujából, Orfaluból indulunk útnak. A dombra felkaptatva régi gyümölcsösöket látunk, majd a dombtetőn mindjárt két érdekes helyszínt, a falu üde színfoltjait találjuk. Betérve a Vadvirág méhes- és füveskertbe a házigazdák kedvesen fogadnak minket. A kert, a gazdaság szinte kimeríthetetlen programokat és kikapcsolódási lehetőségeket kínál. Mézkóstolón, mesebeli sétán és még megszámlálhatatlan programon vehetünk részt. Az út másik oldalán találjuk a szlovén tájházat és a „Kis Triglav”-ot. 

Ezután az erdő sűrűjébe vetjük be magunkat. Szebbnél szebb helyeket látunk séta közben. Lassan megérkezünk a magyar–szlovén határsávhoz. A határkövek között kedvünkre sétálhatunk. Micsoda szerencse és kiváltság, hiszen nem is olyan rég, a határőrizet idején ezt nem tehettük volna meg ilyen nyugodtan. Az erdei utat később felváltja az aszfaltozott út, melyen visszaérkezünk Orfalu településére. Takaros porták jelzik, hogy az itt élők milyen gondossággal figyelnek környezetükre, óvják és rendben tartják. 

Utunk végéhez közeledve megtekinthetjük az 1823-ban fából épített szoknyás haranglábat vagy kipróbálhatjuk a Tűzlepke Ökoélménypark kínálta kalandösvényt. A túra végén üljünk le egy kellemes tea, szörp vagy egyéb étel elfogyasztására a teaházba.

A körtúrán rövid betekintést kaphatunk a Vendvidék természeti és kulturális sokszínűségébe. A környék felfedezését folytathatjuk a további kijelölt gyalogtúra-útvonalakat bejárva. A kicsiny Orfalu sok érdekességének, nevezetességének végigjárásához egy egész nap is kevés lesz. 

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Orfalu, Füveskert és Teaház

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Vendvidéki szórványtelepülések

A Vendvidék néprajzilag is önálló, sajátos kultúrát megőrző táj. A településszerkezete is egyedi képet mutat: itt az ún. szórványtelepülések jellemzők. Egy-egy ház külön áll a dombokon, körülötte helyezkednek el a szántók, a kaszálógyümölcsösök, a rétek, ez adja a táj mozaikos jellegét. A házak a birtok első tulajdonosáról kapták a nevüket. Ilyen szórványtelepülés-szerkezetet figyelhetünk meg Orfaluban is.

Harangláb, Orfalu

Az 1823-ban épült szoknyás harangláb a község központjában áll. A harang lába előtt található millenniumi emléktáblán a 2000-ben itt élt 56 lakos neve szerepel.

Szlovén tájház és a „Kis Triglav”, Orfalu

A tájház udvarában felállított egytonnás kődarab a Triglav Nemzeti Park (Szlovénia) ajándéka, melynek talapzatában a hét szlovén településről származó egy-egy kő található. Itt fedett helyet is találunk asztalokkal, padokkal.

Vadvirág Méhes- és Füveskert, Orfalu

Bemutatógazdaság, ahol kiváló minőségű helyi termékeket (pl. méz, lekvár) készítenek, valamint gyógyító kertterápiás programokat, gyógynövénytúrákat szerveznek.

Fűszertár Füveskert és Teaház, Orfalu

A teaházban helyben készült sajtok, kekszek, teák, fűszeres limonádék mellett a környék mézei, szörpjei, lekvárjai és egyéb termékei is kaphatóak.

+ Programtipp

Hármashatárkő, Felsőszölnök

Érdemes Felsőszölnökről felgyalogolni a Hármashatárkőhöz, ahol Magyarország, Szlovénia és Ausztria találkozik. Pár méteren belül három ország területére léphetünk. A gúla alakú emlékkövet 1922-ben állították, majd a második világháború után, a vasfüggöny időszakában sokáig megközelíthetetlen volt. Ez egyben hazánk legnyugatibb pontja is.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds