Skip to main content

Túrainfó

Ezen a klasszikus gyalogtúrán a Soproni-hegység legszebb kilátóit járjuk végig.

A Lőverekből, a Sörház-dombi kilátótól indulunk. A gyönyörű fakilátó Sopron kertes villa- és üdülőnegyedében áll, a korábbi nevén Tulipán Magaslaton, amely a Lőverek legalacsonyabb dombja. Innen a parkerdő felé vesszük az irányt és a Károly-magaslatra kapaszkodunk fel, hogy Sopron egyetlen kőből épített kilátójából, a Károly-kilátóból szemléljük meg az Alpoktól a Fertő tóig tartó panorámát. A kilátó fogadó- és emeleti szintjein állandó kiállítások tekinthetők meg és frissítőt is magunkhoz vehetünk, mielőtt a Ciklámen tanösvény útvonalán a Várhely-kilátót vesszük célba. Az ország egyik legszebb kilátójának tartott Várhely-kilátót egy kora vaskori kelta földvár területén találjuk. A Várhelyen megpihenhetünk, akár szalonnát is süthetünk a Bella Lajos emléknél kialakított pihenőhelynél.

A Várhelyről az erdők ölelésében megbúvó horgásztó, a Szalamadra-tó (és Természetbarát-forrás) majd a Fáber-rét irányába haladunk. Megpihenhetünk a selymes füvű Fáber-réten, melyet a Soproni-hegység legnagyobb szelídgesztenyése vesz körbe. Ezután a 374 méter magas Vas-hegyen álló Gloriette-kilátót vesszük célba. Az első kilátó ezen a helyen 1909-ben épült, de a mai fapavilon is őrzi a századeleji hangulatot.

Hazafelé a Lőverek tetején álló Taródi-vár felé sétáljunk el, melyet saját kezével, 50 év munkájával épített fel maga a várúr, Taródi István. Útközben megcsodálhatjuk a Lőverek villáit és elsétálhatunk a Hársfa sor ma is elegáns épületei előtt.

Látnivalók

Soproni Lőverek – Nepomuki Szent János kápolna

A Lőverek Sopron lankás domboldalra épült egykori kertvárosa, érdemes bármikor egy sétát tenni a Hársfa soron vagy a Villa soron. A séta során kanyarodjunk el a Várisi út és Villa sor sarkán álló Nepomuki Szent János kápolnához. A kápolna Sopron belvárosában, közvetlenül a Tűztorony mellett állt, majd egy régészeti feltárás miatt bontásra ítélték. A város lakói azonban nem akarták elveszíteni, ezért falainak köveit, faragványait megszámozták, elszállították és itt építették újra fel a Lőverekben.

+ Programtipp

Soproni Parkerdő – Trianon emlékpark

A Károly-kilátó közelében fekszik a Trianoni emlékpark, melyet az I. világháborút lezáró békeszerződés 100. évfordulója alkalmából alakítottak ki. A terméskőből és apró méretű kövekből kirakott Magyarország kontúrját találjuk itt, a trianoni békediktátummal elcsatolt országrészekkel, és az elszakítást szimbolizáló kis sétautakkal. Az elcsatolt részeket piros, a mai Magyarország területét zöld kövekkel burkolták, a területek között futó fehér kővel borított utakon pedig végig lehet sétálni.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 11 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Az 1-es vagy 2-es helyijáratú buszokkal a vasútállomásról vagy a buszvégállomásról.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds