Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Körös-ártér kerékpártúra

By 2022.02.25.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ismerd meg a Hármas-Köröst tekerés közben! Szarvasról a mezőtúri kompátkelőhöz érve, a gátkoronán balra indulva, kiérsz a Hármas-Körös mentén húzódó árvízvédelmi töltésre, ahol bepillanthatsz a hullámtér élővilágába, megnézheted a halastavakat, és ha szerencséd van, hazánk legnagyobb ragadozómadarával, a királyi röptű rétisassal is találkozhatsz. Tovább haladva eléred a Körösök legnagyobb vízi létesítményét, a műemlék jellegű Békésszentandrási Duzzasztó és Hajózsilip területét.

Közvetlenül a duzzasztómű után a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös visszacsatlakozási pontjához érve a gáton bal kéz felől megtekintheted a hatalmas holtág víztömegét egykor a Körösbe visszaemelő műemlék jellegű gőzszivattyútelepet. Békésszentandrást az alvógáton legurulva a Holt-Körös partján álló nyaralók mellett elhaladva éred el. A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös az ország ötödik legnagyobb állóvize, amely alapvetően meghatározza Szarvas városképét is. Szarvasra a 44-es főút mellett, a Körösvölgyi kerékpárúton juthatsz vissza.

Látnivalók

Történelmi Emlékút és Országközép

A történelmi Magyarország mértani középpontját Mihálfi József, szarvasi evangélikus gimnáziumi tanár határozta meg (1880 körül), amely egyben a Kárpát-medence középpontját is jelenti. Ezt a bizonyos középpontot egy ide épített szélmalom jelzi, mellette pedig egy múlt századi gátszakaszon virtuális történelemkönyv jeleníti meg a magyar nép történetének legfontosabb állomásait.

 

Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum legidősebb része az olasz Bolza családhoz fűződő „Pepi-kert”, amit a 19. században az akkor még élő Körös mellett, egy magasabb, árvízmentes területen alakítottak ki. Az arborétum mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményévé vált, több mint 1600 fa- és cserjefajjal, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthatsz 82 hektár területen. A gyűjteményekből a már fent említett Pepi-kerten kívül még három látogatható: a Mitrowssky-kert, a Parkerdő és a „Konyhakert.”

 

Mini Magyarország

Hazánk egyetlen interaktív makettparkjában megelevenedik történelmünk. Liliputi környezetben láthatóak hazánk nevezetes épületeinek, vasútjainak, hajóinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített másai. A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettekből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt.

 

A Körösök élővilága

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterülete a folyószabályozások előtti idők hírmondójaként maradt fenn. Az ártéri erdők különböző gémfélék otthona, de költ errefelé a rétisas, a fekete gólya is. A part menti üregekben vidrák, hódok élik titokzatos életüket. Áprilistól a mocsári nőszirmok pompás sárga virágai tömegesen virítanak itt június közepéig.

+ Programtipp

Szarvasi Vízi Színház

A helyi városvezetés ötlete alapján épült meg 2011-ben a Holt-Körös festői környezetében Magyarországon egyedülálló építészeti csoda, a Szarvasi Vízi Színház. A finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum ötvözetét idéző nyári játszóhely minden nyári este kulturális programokkal várja a szarvasiakat és a városba látogató turistákat.

 

Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum

Modern kiállítási tematikával, teljesen új belső környezettel várja az érdeklődőket a Szarvasi Tessedik Múzeum. Három különböző, mégis nagyon érdekes témakör vár: egyedi régészeti leleteket és Tessedik Sámuel életművét bemutató kiállítás, Domán Imre néprajzi tematikájú gyűjteménye, illetve az a játékiállítás, amelynek keretében az eredeti Tévémaci, Mirr–Murr, a kandúr és más relikviák is megtekinthetők.

 

Szarvasi Szárazmalom

Az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalmát a Bolza család építtette 1836-ban szlavóniai ácsokkal. Meghajtása igaerővel, lóvontatással történt. A malom 1972-73-ban restaurálásra került, majd 2010-ben újra működőképessé vált. A nyáron előre meghirdetett őrléseket kézműves és egyéb programok kísérik, ezen kívül tárlatvezetés várja a közönséget a nyitvatartási időben.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 16 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Szarvas Budapestről az M5-ös autópályán, majd az M44-es főút mentén közelíthető meg.

Tömegközlekedéssel: Budapesttől mezőtúri átszállással Szarvasig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága

Természetvédelmi feladatainak ellátásán túl az igazgatóság öko- és e-bike túrákat szervez, természeti területeken lévő szálláshelyeket, illetve állatparkot üzemeltet.

Honlap

Tourinform Szarvas

A Tourinform hálózat Békés megyei tagjaként tájékoztat a Szarvason és a környékén található turisztikai szolgáltatókról belföldi és külföldi vendégeknek.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds