Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Romantikus séta a Füvészkertben

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Visegrád városát magad mögött hagyva nyílik az Apátkúti-patak völgye, mely garantált kikapcsolódást kínál az egész család számára. A völgy remek úti cél a kirándulásokhoz, hiszen vízesés, tavacskák és hatalmas rét játszótérrel vár itt rád. A Telgárthy-rét szélén, az Ördögmalom Étterem mellett találod a Bertényi Miklós Füvészkertet, amely egyedi klímájával és változatos növényvilágával minden évszakban varázslatos. A füvészkert bejáratánál térképet találunk a parkról, ami már sejteti, hogy zegzugos utacskáin végigsétálva számtalan telepített különleges vagy épp teljesen tájidegen bokorral, fával találkozhatsz, de 400 éves famatuzsálemek is várnak a kert felső szegletében. Ha kicsit nagyobb kalandra vágysz, akkor mindenképp járd végig a füvészkertben található Erdőanyai-szurdokot, mely az egyedi klíma hatására kialakult élővilággal, páfrányokkal, mohalepte sziklákkal és csorgadozó kis patakkal teszi vadregényessé a hangulatot.

További információ: https://parkerdo.hu/turizmus/latnivalok/bertenyi-miklos-fuveszkert/

Látnivalók

Pisztrángos-tavak

A három mesterséges tavat 1982-ben alakították ki, kifejezetten pisztrángnevelési céllal. A tavak környéke napjainkban tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál a pihenni vágyó családok és sporthorgászok számára. Az itt kifogott halakat meg lehet vásárolni, de a közelben található Ördögmalom Étteremben el is készítik számodra!

Ördögmalom-vízesés

Az Apátkúti-völgy bejáratától csak pár száz méterre találod ezt a természetes kialakulású zúgót. A patak ezen a részen a saját kénye és kedve szerint formálta medrét, és hatalmas sziklákba vájt utat magának. A vízesés aljában gyűjtőmedencét találunk, aminek vízszintje az elmúlt évtizedekben lejjebb apadt, de még így is látványos, ahogy a zabolátlan víztömeg aláhullik. A vízesés mellett kiépített pihenő- és piknikezőhelyekre bukkanhatsz.

Spartacus-ösvény

Visegrád és Pilisszentlászló között vezet ezt az ikonikus túraútvonal, melynek mindkét végétől indíthatjuk utunkat. Az útvonal könnyen körtúrává válik, ha a visszavezető utat az Apátkúti-patak völgyébe tervezzük. Az egykori vadászösvény, mely csak 2015 óta jelzett turistaút, szinte egy szintben járható végig, nincsenek benne kiemelten nehéz részek, ezért kényelmes sétatempóban élvezhető a néhol egyemberes ösvénnyé szűkülő csapásaival együtt.

+ Programtipp

Visegrádi vár

A történelmi város felett strázsáló Várhegy tetején magasodik ez az emblematikus építmény. Története még IV. Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegy oldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el ámulatba ejtő panorámáját, melynek hála a varázslatos Dunakanyar nagy részét megcsodálhatod.

Salamon-torony

Salamon király soha nem raboskodott a Salamon-torony falai között, a visegrádi alsóvár mégis a 11. században uralkodott királyunkról kapta nevét. A hat szintet magában foglaló tornyot egykor meredeken futó várfal kötötte össze a fellegvárral és védelmi feladatokat látott el. Napjainkban lovagi tornák és esküvői ceremóniák helyszíne, de gyakran fordulnak meg itt forgatócsoportok is, hogy díszletként használják a szépen felújított tornyot és környezetét.

Királyi Palota

A 14-15. században felépült Duna-parti palota állandó székhelyül, majd később vidéki rezidenciául szolgált a magyar királyság uralkodóinak. Az akkoriban még csak hajóval megközelíthető város Európa-szerte ismert volt gótikus és reneszánsz jegyekkel bíró épületeiről, dísz- és szökőkútjairól, valamint egyedülálló palotakertjeiről. A folyamatosan szépülő palota ma állandó kiállításokkal és zeneprogramokkal várja a látogatókat.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 4 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Bertényi Miklós füvészkert

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Canopy és Kalandpart, Visegrád

Honlap

Visegrádi Pisztrángos Tavak – Ördögmalom Erdei Étterem

Honlap

Visegrád Infó

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds