Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

Kalandozás a Badacsony tetején

By 2022.05.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Balaton északi partjának legjellegzetesebb és egyben legmagasabb hegye a Badacsony, a maga 438 méteres magasságával. Nemcsak a csodálatos panoráma, hanem a szőlősorok, a mediterrán hangulat, a különleges vendéglátóhelyek és az izgalmas geológiai képződmények miatt is érdemes ellátogatnod ide.

Badacsonytomajból indulva sétálj fel a hegyre a különleges Szent István-kápolnához, majd egy erdei ösvényen mássz fel a balatoni táj felett uralko­dó csodálatos tanúhegyünk, a Bada­csony erdővel koronázott fennsíkjára!

A Kisfaludy-kilátóból csodáld meg a balatoni körpanorámát, vedd számba madártávlatból a környék látnivalóit, majd a Ranol­der-kereszt felé folytasd utad, ahol szintén érdemes röviden megpihenned, és élvezni a gyönyörű kilátást. Innen a Bujdosók 436 lépcsőjén ereszkedj le Bada­csonytördemicre, ahonnan az úgynevezett Római úton térhetsz vissza kiinduló­pontodra, Badacsonytomajba.

Az utolsó szakasz borászatok és jobbnál-jobb éttermek mellett halad, érdemes tehát egy finom ebédet, vagy vacsorát tervezned erre a szakaszra.

A túra végén pedig nyáron csobbanhatsz is egyet a hűs habokban, vagy hajókázhatsz egyet, ha van rá időd és kedved: sétahajóval vagy menetrendszerinti járattal.

Látnivalók

Szent István Kápolna

A kápolna nem szokványos látvány, ahogyan a helyszín sem, ahol áll. Udvardy Erzsébet, Kossuth-díjas festőművész vágya volt, hogy a Badacsonyra kápolna épüljön. Az oltárképet ő maga festette. A kápolna 2014-ben lett felszentelve. Előzetes egyeztetéssel látogatható.

Kisfaludy-kilátó

A Badacsony legmagasabb pontján, a fennsíkból éppenhogy kiemelkedő 438 méteres csúcson emelkedik a 18 méteres kilátó, melyből szinte körpanorámával szemlélheted a környéket. Tihanytól a Keszthelyi-öbölig ellátni innen. Sőt, a teljes Káli-medencét és a tanúhegyeket is szemügyre veheted a legfelső szintről.

Bujdosók lépcsője

A lépcsőt 1936-ban építették, és a Kéktúra része az útvonal. 464 lépcsőfok vezet fel a Badacsony tetejére. A felfelé vezető utat pihenők segítik, minden egyes pihenő a kuruc kor egy-egy nevezetes személyének lett szentelve. Fáradozásod jutalma pedig lélegzetelállító kilátás.

+ Programtipp

Ökoturisztikai Látogatóközpont Badacsonylábdihegy

A látogatóközpont a Balatont és a Badacsonyt mutatja be. Megismerkedhetsz itt a környék sajátos geológiai arculatának kialakulásával, természeti értékeivel, növény-és állatvilágával, a múlt és a jelen társadalmi környezetével, az egykori és a mai lakosok foglalkozásaival, a helyhez kötődő írók, költők, művészek életével és munkásságával. A helyszínre látogatók képzett vezetőkkel túrázhatnak szárazon és – a látogatóközpont saját kenuival és kajakjaival – vízen is.

8263 Badacsonylábdihegy, Vízpart út 3.

Honlap

Gasztrohegy Badacsony

Igazi gasztronómiai élmény októbertől áprilisig, havonta egy hétvégén. 10 vendéglátóhely várja ilyenkor a gasztronómia szerelmeseit. Mindig megújuló tematikával készülnek, legyen szó akár vadhúsos ételekről, vegetáriánus fogásokról, vagy füstölt finomságokról. A hegyet gyalog vagy úgynevezett gasztrobusszal is bejárhatod.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 8.4 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A túra Badacsonytomajból indul, mely megközelíthető gépjárművel (a parkolás az egész településen ingyenes), tömegközlekedéssel, a MÁV, VOLÁN vagy a BAHART járataival, vagy akár kerékpárral.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

La Téne Badacsony

Friss croissant és reggeli sütemények, újhullámos costa ricai kávé, kézműves fagylalt, jó hangulat és mosolygós arcok a Balaton partjától néhány száz méterre – ezekkel várják vendégeiket minden nap a La Tène Desszertműhely és Kávéházban. Egész évben nyitva vannak, nyáron „fagyizug” is van, ünnepekre szezonális finomságokkal készülnek.

Honlap

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds