Skip to main content

Túrainfó

A Kismaros vasútállomástól indulj, végig a zöld jelzést követve, és mire 4 kilométer után felérsz a Nagy-Kősziklához, viccesen elmondhatod, hogy a túra nehezén túl vagy, most már csak a nagyja van hátra! Mindenesetre készülj, hogy nemcsak a panorámától áll el a lélegzeted, hanem a meredekségtől is. A csúcs után viszont kellemesen ereszkedik az út, csak Törökmezőnél kell egy kis emelkedőre számítanod. A halastavat elérve a patakvölgyben folytatod utadat, többször keresztezed a Malom-patakot, miközben zsombékos réteken haladsz keresztül. Végül Zebegényből legegyszerűbben vonattal térhetsz vissza a kiindulóponthoz.

Látnivalók

Országzászló és Trianon-emlékmű, Kós Károly kilátó, Zebegény

Az országzászló és I. világháborús emlékmű készítése az 1930-as években kezdődött, de a II. világháború miatt félbemaradt. Mivel a háború utáni évtizedekben sok hasonló emlékművet elpusztítottak, a zebegényi tanácstagok átminősítették kilátónak. Végül 2015-ben kerültek fel a terméskő oszlopokra a gömbök a kettős keresztekkel, és az országzászlót is ekkor újították fel. Az emlékmű mellett található Kós Károly kilátó szemből római őrtoronyra, oldalról templomra emlékeztet, az alsó része pedig székelykaput formáz.

Falumúzeum, Kismaros

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben 1993-tól állandó kiállítás látható a falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból és fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból és borászati eszközeiből, a falu vallási életének relikviáiból. A kiállítás a 18.század első felében betelepült első sváb telepesektől kezdődően napjainkig öleli át a falu néprajzi hagyományait és történetét.

Műemléki pincesor, Kismaros

A templomtól induló utcában található a mára már részben átalakított pincesor, melyet az 1830-as években építettek, és a falu nagyszerű múltját idézi. Néhány pince még a régi préssel is el van látva. A pincesor műemléki védettséget élvez.

Hajózástörténeti múzeum, Zebegény

Farkas Vince hajóskapitány magángyűjteménye. Emléktárgyak (például cápaállkapcsok), hajózással kapcsolatos szerszámok, eszközök, festmények és helyi jellegzetességeket megidéző relikviák, valamint különböző méretben készült vitorláshajó modellek, 20. századi csatahajók, és papírhajók egyaránt szerepelnek a gyűjteményben. A kiállítási tárgyak között ezen kívül különböző gépek, navigációs eszközök, műszerek, térképek, lobogók és mentőfelszerelések is megtekinthetők.

Szőnyi István emlékmúzeum, Zebegény

A Zebegényben élő és alkotó 20.századi festő munkásságának egykori lakóháza és műterme 1968 óta állít emléket. A Szőnyi család egykori bútorai és berendezési tárgyai között a művész minden egyes alkotói korszakából látható egy-egy jelentősebb festmény, melyek teljes keresztmetszetet nyújtanak Szőnyi István életművéből. Többek között a „Kerti pad” „Az öregrévész” „Az esti vonat” és „A falu ősszel” című alkotás is megtekinthető a kiállításon.

Törökmezői kalandpark (Dunakanyar Kalandpark)

A térség legnagyobb kalandparkja, mintegy 10 hektáron terül el, mászófal, kötélpályák, csúszópályák, röplabda-és kézilabdapálya is található itt, valamint egy úgynevezett Kis-Állatpark. Az állatpark 2016 óta várja a látogatókat 35 állatfaj közel 120 egyedével. A turistaháztól induló, és a Hegyestetőig vezető 6,5 kilométeres tanösvényen (jelzése zöld T) a dél-börzsönyi rétek világát, természeti és kultúrtörténeti érdekességeit, értékeit ismerheted meg. Az út végén pedig hazánk egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz.

+ Programtipp

Királyréti Kisvasút

A Dunakanyar peremén találod a Börzsöny egyik legnépszerűbb kisvasútját, ami az év mindennapján zakatol, a Duna melletti Kismarosról Szokolyán át egészen Királyrétig. A királyréti végállomáson kipróbálhatsz egy 750 méter hosszú hajtánypályát, felfedezhetsz egy tanösvényt, gyönyörködhetsz a Várhegy-kilátó nyújtotta panorámában, vagy ha egy nagy túrát terveznél, akkor innen gyalogszerrel bejárhatod a Nagy-Hideg-hegyet és a Csóványost is.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 16.1 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Kismarost az M2-es, majd a 12-úton érheted el közüton, illetve vonattal a 70-es, Budapest – Szob közötti vonalon.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds