Skip to main content

TOP 10 húsvéti program a nemzeti parkokban

TOP 10 húsvéti program a nemzeti parkokban

Összeválogattuk a hazai nemzeti parkok legizgalmasabb húsvéti programjait a hosszú hétvégére!

Ötletbörzénk segítségével már most lélekben eljuthatsz azokra a helyekre, amik a húsvét ideje alatt országszerte változatos programokkal szólítják meg az érdeklődőket. Legyen szó aktív kikapcsolódásról, kalandról, gyerekeknek szóló népi játékokról, tojáskeresésről vagy természetismereti programokról, a legkülönlegesebb helyszíneken töltheted el kellemesen az időt családod körében. A szervezők természetesen arról is gondoskodnak majd, hogy a felnőttek is megtalálják számításaikat míg a csemetéik belefeledkeznek a játékokba.

 

1#
Húsvéti Fesztivál a Miocén Parkban Ipolytarnócon

A 4 napos húsvéti ünnepre összetett program-kavalkáddal készül a Miocén Park, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturisztikai központja. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület a megváltás és tavaszvárás ünnepére izgalmas kalandra hív. A Miocén Parkban többek között bejárhatod a Lombkorona ösvényt, részt vehetsz a geológiai tanösvény tematikus túrán, a Húsvéti Miocén túrán, kóstolhatsz palóc húsvéti ételeket és ha szeretnéd tudni, milyen a parázson sült malomkalács és mi az a mocsárjáró Vidra Verda, akkor feltétlenül gyere el Ipolytarnócra!

Fotók forrása: Ipolytarnóc, Miocén Park

23 millió éves időutazásra csábít Ipolytarnóc, az ősvilági Pompeji. Láthatsz itt cápafogakkal hintett tengerparti fövenyt, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fáit, egzotikus növénylenyomatokat, ősvilági lények lábnyomait, vulkáni tufaszórásban konzerválódott maradványokat. Indulj hát múltidéző kalandtúrára!

Egyes programok regisztrációhoz kötöttek, jelentkezéshez kattints az alábbi gombra!

Regisztráció és további infó itt!

 

2#
Húsvét a Hortobágyon: gyűjts pecséteket értékes ajándékokért!

Húsvét alkalmából családi pecsétgyűjtő játék, nyuszi- és báránysimogató, kisvasutazás, tojáskeresés a Pusztai Állatparkban és a Vadasparkban, játszóház és kézműves foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park az ország legrégebbi  nemzeti parkja, egyben Magyarország egyik ikonikus tája. Ismerd meg a természet és az ember együttélésének jelképeit, az igazi magyar pusztaság valódi arcát! Nem véletlenül lett ez a tájék a Világörökség része: itt áll a híres Kilenclyukú híd, itt haladt régen a sóút, a hatalmas halastórendszer pedig több száz költöző madárfaj nyári megálló- és pihenőhelye. Fedezd fel te is a Hortobágy látnivalóit!

Bővebb infó, jelentkezési lehetőség a programokra itt!

 

3#
Húsvéti kincskeresés az Aggteleki Nemzeti Parkban

Gyere kincset keresni Magyarország legjobb ökoturisztikai tanösvényén, a Kincskereső játékösvényen! A húsvéttól látogatható kincskereső útvonalat sikeresen végigjárók garantált ajándékban részesülnek.

Fotók forrása: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Jártál már a barlangok és töbrök földjén? Ott, ahol az ördög elvarázsolta a vizet a föld alá, és sziklát szántott a mezőn? Ahol a sárkány néha vizet fúj a föld alól? Az Aggteleki-karszt vidéke és a tőle keletre fekvő Bódva folyó völgye különleges természeti kincseket rejt. A mészkő borította vidéken látványos karsztos képződményeket hozott létre az elnyelt víz és az eltelt évmilliók. Nemcsak az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Aggteleki-karszt világhírű cseppköveit érdemes megnézni errefelé – a föld felett is sok érdekességet találsz. Ha rajongasz a kalandért, irány Aggtelek!

Keress kincset Aggteleken, regisztráció itt!

 

4#
Csillagséta a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Csillagséta ott, ahol a legkisebb a fényszennyezettség! Ha mindig is elbűvölt a sötétedés utáni égbolt, most eljött számodra a pillanat, hogy kilesd titkait: csillagászati bemutatóval egybekötött természetismereti túrával vár húsvétkor a Kiskunsági Nemzeti Park. A programot a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területen rendezik. A kiránduláson az itteni élővilággal, sötétedés után pedig a csillagos égbolt csodáival ismerkedhetsz meg.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna-Tisza köze síkvidéki táját változatos élőhelyek sokasága jellemzi. A Tisza mentén a holtágak, az ártéri erdők, az egykori kubikok és fokok, a Homokhátságon a szélfújta homokbuckások nyílt homoki gyepjei, borókás nyáras erdői, a Turjándikék vízjárta gyepjei, kocsányos-tölgyes erdősztyeppjei, a szikes tavak és szikes puszták és a ma is élő tanyavilág csak a türelmes embereknek mutatja meg igazi titkait. Fedezd fel te is a tanyavilág rejtett kincseit!

Jelentkezés a csillagsétára itt!

 

5#
Húsvét a Lóczy-barlangban a Balaton-felvidéken

Húsvétvasárnap kézművesprogrammal, barlangi tojásvadászattal, nyuszisimogatóval és ünnepi csemegékkel várnak titeket a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontban.

Fotók forrása: (c) Egri Csaba, BfNPI

A Tamás-hegy nyugati oldalában található, a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot a hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent, látványos mészkő rétegek zárják körül. A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. Vesd bele te is magad a barlangok rejtélyes világába!

Vedd meg a jegyedet online itt!

 

6#
Húsvéti kaland a Sas-hegyen, Budapesten

Könnyű séta vár a Sas-hegyen. Hogy élnek-e itt nyulak, vagy hogy miért nyúlfarkfű a nyúlfarkfű, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tanösvény túráján megtudhatod. Zárd a napot kincskereséssel vagy kézműves foglalkozással!

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület egyedülálló szigetként áll Budapesten. Sziklákkal tarkított zegzugos lejtői megőrizték számunkra a jégkorszakok és azok közti felmelegedések természeti emlékeit. Ez az országos jelentőségű védett természeti érték rengeteg érdekes élőlényt őriz. Budapestieknek csak egy karnyújtásnyira!

Előzetes bejelentkezés szükséges! Regisztrálj a programra itt!

 

7#
Húsvét a majorban a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Gyere Nagyszombaton Sarródra, a Lászlómajorba, ahol egész nap ingyenes programokkal készül a nemzeti park! A legkisebbeket „Madarat tojásáról” című természetismereti előadás, nyereményjáték és nyuszi simogatás várja, de nem érdemes kihagyni a népi hagyományőrző fajátékokat, kézműves foglalkozásokat sem. A felnőttek pedig ez idő alatt kézműves vásáron és termelői piacon szerezhetik be a legújabb portékákat.

Európa legnyugatibb sztyepptava a Fertő tó. Egyedülálló természeti adottságai miatt madarak százezreinek nyújt otthont vagy pihenőhelyet. A környék számtalan lehetőséget kínál azok számára, akik kiszakadnának a városi forgatagból, ráadásul nagyon közel, mindössze 8 kilométerre található Soprontól. Itt mindenki megtalálja a számára tökéletes kikapcsolódást, legyen szó egy igazán aktív bringatúráról a Fertő tó körül, vagy egy csendes madármegfigyelésről a nádasban. Irány a Fertő tó, madárlesre fel!

Bővebb infóért kattints ide!

 

8#
Húsvéti tavaszünnep a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Látogass el a Körösvölgyi Állatparkba, ahol megannyi családi program vár! Állatismertetők és látványetetések, állatsimogató, tojáskeresés, húsvéti rejtélyfejtő, Nemzeti Parki Termék Védjegyes piac, kézműves program és még sok más meglepetés!

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

A magyar vizek birodalma az Alföld eldugott szegletében húzódik. A fővárosból két óra alatt eljuthatsz a Körösök völgyébe, hogy akár kenuval fedezd fel a Fehér-, a Fekete-, a Kettős-, a Sebes-, a
Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó vadregényes vizeit, akár kerékpárral a kultúrtörténeti kincseket rejtő pusztákat vagy gyalog az ártéri erdők mélyét. Téged is vár egy evezés!

Információ és jelentkezés a programokra itt!

 

9#
Pityerszeri Húsvétváró az Őrségben

Ha az Őrség felé veszed az irányt, egész napos kikapcsolódás vár Szalafőn! Vegyél részt szervezett gyalogtúrán, kóstold meg az őrségi konyha finomságait, miközben kulturális műsorok és kézműves foglalkozások követik az eseményeket egész nap. A kikapcsolódást a helyszínen a kézművesek, őstermelők kirakodóvására fűszerezi meg.

Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, (a Belső-Őrséget) és Szentgyörgyvölgy környékét. A szerek világának autentikus helyszínén, Szalafő- Pityerszeren található az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, mely három helyben megőrzött porta épületeit jelenti, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét. Az Őrséget az ide látogatók véleménye alapján Magyarország hét csodájának egyikeként tartják számon. Ismerkedj meg te is az Őrség különleges világával!

Bővebb információ, kapcsolat itt!

 

10#
Láttál-e már valaha… racka bárányt a majorban? A Dráva mellett most megteheted!

Rivaldafényben gyapjas kedvencünk! Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpont majorjában szakvezetéssel közelebbről is szemügyre veheted az apró jövevényeket, illetve a szülők pörge szarvait, tincses gyapjúját. A majorban még további izgalmas programok is várnak Nagypénteken!

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park, Szaporca Látogatóközpont

Az Ormánság természeti értékeit és az itt élő lakosság évszázados néprajzi, gazdálkodási hagyományait ismerhetik meg a Szaporcán működő látogatóközpont vendégei. Az állandó kiállítás mellett a látogatóközpont programjai között szerepelnek gyalogtúrák, természetismereti, környezeti nevelési foglalkozások, és nyaranta a Drávára és a Fekete-vízre induló vízitúrák kiindulópontja is. A három különböző hosszúságú tanösvény pedig a hagyományos gazdálkodási formákat, a fenntartható ártéri gazdálkodás módszereit, valamint a drávai táj élővilágát mutatja be. Less bele te is a Duna-Dráva Nemzeti Park és az Ős-Dráva különös világába!

További információ itt!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds