Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

A Zselici 4 fa túra nyomában

By 2023.02.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az úgynevezett Zselici négy fa túra a négy „-fa” végződésű falut (Simonfa, Bőszénfa, Gálosfa és Cserénfa) fűzi fel egy útvonalra. A túra Bőszénfáról indul, amely a zselici programok egyik fő kiindulópontja. A túra előtt vagy után mindenképpen iktasd be a szarvasfarm meglátogatását, ahol megismerheted a zselici vadgazdálkodás működését, és testközelből megcsodálhatod ezeknek a méltóságteljes állatoknak, a gím, dám és más vadfajok életét. Meghirdetett időpontokban vezetett szarvassimogató programon is részt vehetsz! A szarvasok megfigyelése után Bőszénfáról indulj keleti irányba, majd az út átvezet a patakon, és a Pap-dombot megkerülve kis halastavak mentén halad tovább. A régi vasúti töltés mellett eléri a Bükk-alját, ahol egy kilátóra is felmászhatsz. Érdemes körbenézned, mert itt rádöbbenhetsz, hogy mi is a zselici erdőország, és milyen kiterjedt és dimbes-dombos ez a terület. Sehol egy település, nincs nyoma a civilizációnak, csak a buja zöld vadon látszik. Rövid kitérővel megnézheted a Csepegőkő-forrást, amely egy különleges és kevésbé ismert földtudományi érték. A pannon homokköves szurdokban kibukkanó kis forrást a Kistótvárosi-patak alakította ilyenné, főként tavasszal látványos. Ezután a Kis-Pap-dombra érsz a kék kereszt jelzést követve, majd a Pálinkás-gödrön keresztül érsz vissza Bőszénfára. Hazaindulás előtt látogasd meg a Zselicvad Éttermet, ahol finom falatok várnak rád, a vadburgertől az őzpörköltig mindent érdemes végigkóstolni.

Látnivalók

Bőszénfai Szarvasfarm

Kaposvártól mindössze 18 km-re találod a Bőszénfai Szarvasfarmot. 1300 hektáros területén több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és 50 őznek ad otthont. A vadállatok mellett háziállatok tenyésztésével is foglalkoznak, amilyen például a magyar szürkemarha, a rackajuh, a ló, a szamár, a kecske és a vízibivaly. A látogatók szarvasokat simogathatnak, vaddisznókat, őzeket és muflonokat etethetnek, őshonos háziállatokat ismerhetnek meg, és a Trófea Kiállítást is megtekinthetik.

+ Programtipp

Zselici Csillagpark

Hazánk jelenleg három csillagoségbolt-parkkal büszkélkedhet, ezek közül az egyik a Zselici Csillagpark, amely Kaposvártól nem messze, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén, pazar erdei miliőben található. Több nemzetközi elismerés mellett 2009-ben Európában elsőként kapták meg a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség csillagoségbolt-park címét. Csillagvizsgáló, planetárium, meteoritkiállítás, egy 25 méter magas kilátó és az égbolt kémlelésére alkalmas terület vár itt rád. Rendszeres természetismereti és csillagnéző túrákat, valamint éjszakai távcsöves bemutatókat is szerveznek.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 17 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Bőszénfa könnyen elérhető a 67-es úton, Kaposvártól 20 km-re délre található. Távolsági busszal is utazhatsz, közvetlen járat indul Kaposvárról és Szigetvárról is.

Kiindulási pont: 7475 Bőszénfa, Bőszénfai Vadaspark és Szarvasfarm

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Zselicvad Étterem

Bőszénfai Kisbolt

A 67-es út mellett található élelmiszerboltot kirándulók és helyi lakosok egyaránt előszeretettel látogatják.

Facebook

Kanyar Fagyizó

Bőszénfán érdemes betérni egy fagylaltra vagy üdítőre a Fő u. 53. szám alatt található fagyizóba.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds