Skip to main content

Túrainfó

A túraútvonal szinte végig a forgalomtól elválasztott aszfaltozott árvízvédelmi töltéseken, nagyrészt kitáblázott nyomvonalon, hangulatos falvakon át, rendkívül látványos örökséghelyszínek és szabadstrandok érintésével halad. Családok számára is ideális túraajánlat.

A túra Vásárosnaményból, a Bereg szívéből indul. Nincs más dolgotok csak követni a táblákat. A tákosi és csarodai református templomot mindenképpen nézzétek meg, amely a Felső-Tisza-vidék két emblematikus műemléke. Mindkét faluban kerékpáros túraközpont és pihenő vár benneteket.

Csaroda és Tarpa között érdemes a töltésről lekanyarodni és betérni Márokpapiba, melynek központjában egy középkori eredetű református templom áll. Kövessétek a Szőlőhegy tanösvény tábláit és tekerjetek fel bátran a Tarpai Nagyhegy tetejére, ahol pazar látványban lesz részetek.  Tarpán érdemes megállni a 15. században épült református templomnál, melynek északi falát hatalmas freskók díszítik. A templom melletti kerékpáros pihenőpontnál fújjátok ki magatokat.

Térjetek be a tarpai szárazmalomba, amely a térség egyik ipartörténeti érdekessége. A szárazmalom után a táblák vissza fognak vezetni a töltésre, innen indul a túra legszebb szakasza Tivadarig, ahol az aszfaltozott töltésekről gyönyörködhettek a tájban. Ha nyári tikkasztó hónapokban tekertek ezen az útvonalon, érdemes legurulni a tivadari szabadstrandra. Tivadarban a híd előtt tudtuk visszakapaszkodni a töltésre, amely Gulács és Jánd érintésével visszavezet benneteket Vásárosnaményba Gergelyiugornya irányából.

Látnivalók

Beregi Múzeum

Az 1963 óta működő Beregi Múzeumnak a Tomcsányi-kastély ad otthont, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb barokk műemléke. A múzeum igen gazdag néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, így ha átfogó képet szeretnétek kapni a beregi térség történelméről és néprajzi sajátosságairól, érdemes a túrát itt kezdeni. A tárlatból figyelemre méltó a vasöntvények és a beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye.

Tákosi református templom

Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is kapta ezt a nevet, mindenki meg fogja érteni, ha belép ebbe a parányi kis 18. században, sárból, fából és paticsfalból épült templomba. A tákosi templom büszkesége kimagasló művészi színvonalú malomkőre épült szószéke, kazettás mennyezete és faragott padozata.

Csarodai református templom

 

A Csaronda-patak árteréből kiemelkedő, XIV. század első harmadában épült csarodai református templom Magyarország egyik legismertebb középkori eredetű falusi temploma, amelyet az Árpád-kori templomok mintapéldájaként szokás említeni. A csarodai református templom a mosolygó szentek templomaként híresült el. Ezek a bizánci hatásokat mutató falképek a Felső-Tisza-vidék legkorábbi freskói közé tartoznak.

Tarpai Nagyhegy

Beregsurány és Tarpa között található a 154 méter magas tarpai Nagyhegy. A Tarpai Nagyhegy a belső-kárpáti vulkáni övezet részén fekvő romvulkán. A beregszászi borvidék előhegyeinek tekinthető hegyen szőlőültetvények sorakoznak. A hegyen intenzív kőfejtés zajlott egészen 1980-as évek végéig, a kőfejtők bezárása után, egyedi, fajokban gazdag élőviláguk miatt természetvédelmi területté nyilvánítottak a területet.

Tarpai református templom

A XV. században épült református templom különleges látványosságai a XV. századi eredetű középkori falképek. Az első és egyben legnagyobb méretű kép Szent György küzdelmét ábrázolja a Sárkánnyal, amely a magyar művészettörténeti emlékanyagokban jelentős helyet foglal el. A XVIII. században készült berendezési tárgyak közül kiemelkedik a népi barokk szószék, a díszes Mózes-szék és papnék padja, a karzatok és kazettás mennyezet.

Tarpai szárazmalom

Tarpán található az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma, amely a XIX. század közepén épült és egészen 1929-ig volt használatban. Hajdanán a száramalmok szinte minden faluban álltak, aztán fokozatosan elnyelte őket a technológia fejlődése. Az 1930-as években az épületet átépítették, közösségi, raktározási célokra használták. 1975 és 1981 között zajlott le ennek különleges ipartörténeti emléknek a helyreállítása, amely azóta a turisták kedvelt célpontja.

+Programtipp

Márokpapi református templom

Amikor Csaroda és Tarpa között bringáztok a beregi ár apasztótározó töltés koronáján, érdemes Márokpapinál betérni a település központjára. A falu központjában álló református templom igazi Árpád-kori formavilágot őriz. A templom külső falain a régióra oly jellemző reformáció korából származó ornamentális díszítés kanyarog, amely tanúbizonysága annak, hogy bizony réges-régen a templomok falai kívül is festettek voltak.

Érdekesség

A Felső-Tisza szabadstrandjai homokos, szinte tengerpartra emlékeztető lapályai igazi kuriózumnak számítanak. A Felső-Tisza-vidéki beregi részén Tivadaron, Vásárosnamény-Gergelyiugornyán és Jándon próbálhatjátok ki ezeket a hangulatos strandokat.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Tarpai Pálinka Manufaktúra

Helyi és biotermékek előállítása, értékesítése, pálinka bemutató és kóstolás a Szatmár-Beregi Pálinka Házban

További információk

Vízipocok Kikötő és Kemping

Kemping, szálláshely, vízijárművek tárolása, műszaki mentén, szerviz, túraszervezés, kerékpár, kajak, kenu, BBQ, segway kölcsönzés, vízisí, wakeboard.

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 67 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

M3-as autópályán vagy a 41-es számú főúton Vásárosnaményig, amely a túra indulópontja. Vasúttal a 116-os vasútvonalon, amely Nyíregyháza és Vásárosnamény között közlekedik (menetideje hosszú, melyen a kerékpárok szállítása bár megoldható, de nem túl komfortos).

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 33.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds