Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Panorámatúra az óriások orgonáinál a Szent György-hegyen

By 2021.06.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Szent György-hegyen a térség talán legszebb formájú bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és  egy ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget, a Sárkány-barlangot is felkereshetünk.


Ezen az útvonalon nem kell felkapaszkodnunk a vulkán tetejére, kultúrtörténeti körsétánkon meglátogathatjuk az oroszlánfejjel díszített forrást, valamint a hegy két kiemelt műemléket: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát. A félősebbek borzonghatnak az elhagyatott, kísértet járta hírben álló Ify – kápolnánál.

Látnivalók

Szent György-hegy

A Tapolcai medencében található 415 méteres koporsó alakú vulkáni tanúhegy, jellegzetes bazaltoszopairól híres. A rendkívüli képződmények orgonasípként sorakoznak a hegyoldalban, némelyikük eléri a 30 méteres magasságot és a 1,5 méteres szélességet. Oldalában szőlők települtek, kopár hullámos fennsíkjáról pazar kilátás tárul fentről csodaszép látvány tárul elénk többek között Badacsony és Szigliget dombjaival.

Sárkány-barlang

A Szent György-hegy geológiai látványosságai közé tartozik a bazaltorgonák mellett a Sárkány-barlang. A természetes, bazaltrétegek között kialakult barlangüreg mélye messze benyúlik a törmelékrétegek közé, így a jóval magasabban fekvő bejárat. Nyáron hűvös, télen pedig melegebb, páradús levegőt „lehel”. A néphagyomány ezt a jelenséget egy a hegy gyomrában fészkelő sárkánynak tulajdonította, ennek kapcsán több monda is született.

Lengyel-kápolna, Hegymagas

A Balaton-felvidék egyik legszebb helyén, a Szent György-hegy oldalában áll a Lengyel kápolna, melyet a Lengyel család építtetett még 1760 körül. A 215 méter magasan álló templom a Balaton-környéki barokk építészet egyik legszebb emléke.

 

Tarányi-présház, Hegymagas

A Lengyel kápolnával szemben található a szintén barokk stílusú Tarányi-présház, ahonnan teljes kilátás nyílik a Badacsonyra, Szigligetre és hátterükben a Balatonra. Mára megújult az épület, és varázslatos környezettel, kitűnő ételekkel és helyi borokkal várja a vendégeket.

 

Oroszlánfejű-kút, Hegymagas

Töltsd meg a kulacsod az Oroszlán-fejű kútnál a Szent-György hegyen! A hegy déli lejtőjén, nem messze a Lengyel-kápolnától és a Tarányi-présháztól található a Szent György-hegyi forrás, mely köré oroszlánfejet építettek.

+ Programtipp

Szent György-hegy kápolnái

A Szent György-hegy emblematikus tömbje szakrális jelentőséggel bír – a hegy szoknyáján kápolnák sorakoznak. A legismertebb a Lengyel-kápolna, ahonnan a Balaton és a Badacsony felé nyíló álomszép kilátás kísérve sétálhatunk el a fonyódi plébános omladozó állapotában is megkapó egykori remetelakjához, az Ify-kápolnához. Innen az ösvény a hegy jelenkori remetéjéhez, Márton-atyához vezet, kinek ortodox kápolnája az Örömhírvétel névre lett szentelve. Kisapáti felé ereszkedve a Szent György-hegyi erdősávból, dűlőutakon érhetjük el a gótikus jegyeket az évszázadok viharain át is megőrző Szent Kereszt kápolna vakolatlan, terméskő falait. Innen szinte látszik a Diska-kápolnaként is emlegetett Páduai Szent Antal-kápolna, mely előtt egy homokkőből faragott keresztről tekint le ránk a Megváltó képéről mintázott szobor-arc. Több kilométer séta vár arra, aki a Szent-György hegy összes kápolnáját fűzné fel egy kirándulásra, de ezen a ponton már csak kettő van hátra, az első a napnyugat felé tájolt, vastag falú, halványan a görög szigetek hófehérre meszelt ódon templomaira emlékeztető mogyoróhegyi Szent Donát kápolna. Innen kanyarog az ösvény a zúgó erdei fenyők lomkoronája alatt megbúvó raposkai Szent Antal kápolnához, ahonnan lenyűgöző kilátást élvezhetünk a Keszthelyi-hegység felé.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Hévíz Tourinform

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Raposka elágazó felől személyautóval Tapolcáról.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds