Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

Színek, illatok és panorámák a Nivegy-völgyben

By 2022.05.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Balatonakaliból komoly emelkedővel indul, de amikor a dörgicsei templomromhoz érsz, akkor akár rögtön a romoknál, akár a mellette található Levendáriumnál is megpihenhetsz, hosszabb-rövidebb időre. Az itteni levendulás kert nagyon színes és izgalmas, több, mint 30 féle levendulát fedezhetsz meg benne. A pihenő után továbbhaladva, a Nivegy-völgyi szakasz kellemesen lejt a Balaton felé. Ez jóval kevésbé fárasztó, de útközben ismét pihenőt tarthatsz: most egy kedves pincesor késztet lassításra vagy megállásra. Az ezután következő Szent Balázs-hegy felé újra meredek szakasz vezet, de szintén megéri a kaptatót: fantasztikus kilátás és egy romantikus kápolnarom vár a tetején. Nyugodtan szusszanj röviden itt is, de kötelező kitérő ezután még a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely is, ahol gyönyörű pano­ráma foglalja keretbe a Káli-medencét. Viszont itt nem csak a kilátás különleges: az egykori kőbánya udvarán a vulká­ni kürtőben oszloposan megszilárdult, nyolcszögletű pilléreket alkotó bazalt­láva képződményeket is megcsodálhatod. Ezután már csak az van hátra, hogy visszatekerj a kiindulópontra, Akaliba.

Látnivalók

Levendárium, Dörgicse

Manufakturális biogazdaság, ahol több, mint 30 levendulaféle, rózsa, fűszer- és gyógynövények között sétálhatsz. Feldolgozóüzem is van a majorban, és az itt készült termékeket meg is vásárolhatod. De ha csak egy rövid időre megállsz a növények illatos és színes világában, az is egészen biztosan szebbé teszi a napodat!

Szent Balázs templomrom

A 12. században épült, román stílusú templomnál érdemes pihenőt tartanod. Csodálatos panoráma bukkan elő itt az ódon kövek közül. A templomrom közelében ráadásul jó néhány pince és présház is vár, melyek nagy része országosan védett.

+ Programtipp

Hegyestű Geológiai bemutatóhely

A tanúhegy az egykori bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti, kúp formáját, ennek köszönhetően azonban feltárult a hegy belső szerkezete, és láthatóvá vált a vulkáni tevékenységet követően megszilárdult bazalt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park látógatóhelye megújult lépcsőkkel, játszótérrel, beltéri kiállítással, kültéri kőtárral, filmvetítéssel, büfével, mosdóval, parkolóval vár. Gyere sétálj vulkánon!

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 25.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra Balatonakaliból indul, könnyen megközelíthető akár autóval (a településen ingyenes a parkolás) akár a MÁV és a VOLÁN járataival is.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds