Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Gyalogtúra a Baktalórántházi erdőrezervátumban

By 2021.04.27.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A gyalogtúra a Nyírség szívében található Baktalórántházi erdőrezervátumon halad keresztül Ófehértó és Baktalórántháza között, amely a piros jelzésű Móricz Zsigmond túraútvonal egyik legszebb szakasza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leglátványosabb gyalogtúra útvonala.

Az Ófehértón álló római katolikus templom megtekintésével kezdjük a túrát, amelyben az utóbbi évtizedek során páratlan gazdagságban kerültek elő a vakolatok alól középkori freskók, hatalmas kiterjedésben. Kövessük a piros jelzést az Ófehértó-Baktalórántházát összekötő út mellett elterülő erdőn keresztül egészen a Fenyves Hotel parkolójáig, amely Baktalórántháza külterületén található. Végig maradjatok a jelzett erdészeti útvonalon. A Fenyves Hotelnél léphetünk be a baktai tömberdő gyertyános-tölgyesébe, amely a túra legszebb része. Az erdei úton haladva két emlékmű mellett fogtok elmenni (Podmaniczki Géza és Degenfeld Bertha emlékműve és erdészeti emlékmű), végül kilyukadtok Baktalórántháza belterületén. A kisvárosban keressétek fel mindenképpen a római katolikus templomot, amelyet középkori freskók borítanak, valamint a vele szemben álló Dégendfeld kastélymúzeumot. A túra zárásaként nem mindennapi gasztronómiai élvezetekben lehet részünk a Fenyves Hotelben. Az útvonalon Baktalórántházi kezdéssel is tudtok túrázni Ófehértó irányába. Ebben az esetben ha az időtökbe még belefér érdemes a szomszédos Vaja településre is ellátogatni a piros jelzésű Móricz Zsigmond jelzéseit követve Ófehértó és Vaja között.

Látnivalók

Ófehértói római katolikus templom

A falu közepén álló templom építtetői a Báthori család volt a 14. században. A középkorban valószínűleg az egész templomot freskók díszítették, de napjainkban is tekintélyes méretben díszítik freskók. Ezek közül kiemelkedik a hajó északi falán Szent György és a sárkány küzdelme, a diadalíven Szent Mihály kezében mérleggel, diadalív másik oldalán és annak bélletében Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Katalin és Antiochiai Szent Margit ábrázolása.

Baktalórántházi római katolikus templom

A 14. század elején épült templom rejti a Nyírség legkülönlegesebb freskóit. A hajó északi falán lévő Szent László ábrázolás a templom legizgalmasabb falképe, de emellett a Szent Dorottya legendája, Szent Ilona, Szent Erzsébet ábrázolása is figyelemreméltó. Érdekes látványt nyújt a templom vakolatlan téglafalának „szőnyegmintás” textúrája, a sötétre égetett téglákat rövidebb oldalával szabályosan helyezték el, különleges megjelenésüket a vörös-fekete foltok vibrálása adja.

Degenfeld-kastély

Baktalórántháza város központjában találjuk a felújított Degenfeld-kastélyt. Eredetileg vadászkúriának építtette a Barkóczy család 1615-1638-ban. A kúriát 1834-48 között a későbbi tulajdonos, gróf Degenfeld-Schomburg Imre alakíttatta át, amely meghatározza az épület mostani megjelenését. A II. világháború során a Román Királyi Hadsereg, főhadiszállását a kastélyban rendezte be, az épületet kifosztották, szétverték, a bútorokat megsemmisítették. Hosszú ideig tüdőszanatórium volt, aztán sokáig üresen állt. A felújított épület a látogatók előtt 2016 tavaszán nyílt meg.

Baktalórántházi erdő természetvédelmi terület

A 311 hektár kiterjedésű erdőt 1977-ben nyilvánították védetté a homoki gyertyános-kocsányos tölgyes és gyöngyvirágos tölgyes állományok védelme érdekében. Az erdő gazdag élővilágnak jelent menedékterületet. Az idős fák kidőlt korhadó törzsei sok rovarfaj számára nyújtanak élőhelyet. Az erdő jellemző madara a fekete harkály, a zöld küllő, a nagy fakopáncs, a fekete gólya, a darázsölyv, emlősök közül a denevérek, a pelék, és a nyusztok.

+Programtipp

Vajai őstó természetvédelmi terület

A mintegy nyolcvan hektár kiterjedésű tó kialakulásának kezdete az utolsó eljegesedés időszakára tehető. Sajnos a tó vízállása az elmúlt évtizedek során fokozatosan csökken. A területet élőhely kínálata és egyedülálló fajösszetétele miatt 1996-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A tó legértékesebb részeit továbbra is az úszóláp szigetek jelentik, amelyek számos ritka és védett fajnak nyújtanak életteret.

Vay Ádám várkastély

A Vaján található 17. század elején épült erődített várkastély az Alföld egyik legszebb reneszánsz emléke. A reneszánsz kort idézik a sgraffito díszítésű sarkbástyák és a földszinti lovagterem. Figyelemreméltó az emeleti díszterem mennyezetének Nikápolyi csatát ábrázoló szekko festménye. 1964 óta működik a várkastély falai között múzeum működik, amelynek központi témája a család története mellett a Rákóczi szabadságharc Felső-Tisza-vidéki eseményeinek bemutatása.

Vajai református templom

A település központjában álló 14. században épült igényesen felújított református templom, egekbe szökő négy fiatornyos, zsindelyes tornyával impozáns látványt nyújt. A Vay család egykori kegyúri templomának megtekintésére és a torony megmászására érdemes időt szánni, amely több izgalmas kiállítással várja az érdeklődőket. A templomkertben áll Vay Ádámnak Holló Barnabás által tervezett obeliszkje (síremléke).

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Turisztikai információs pont, kerékpárok bérlése, kiadványok, térképek, ajándéktárgyak.

További információk

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Nyírségi Turista Egyesület

Túravezetés, túraszervezés.

További információk

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség

Túravezetés, túraszervezés.

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A gyalogtúra Ófehértóról, a Baktalórántházi erdőrezervátum déli településéről indul és Baktalántházán ér véget. Ha autóval érkeztek számolnotok kell az autóhoz történő visszajutással, amely gyalogosan növelni fogja a túratávot. A két település között busszal is közlekedhettek, amelyek nagyjából óránként indulnak, illetve vonattal is. Nyíregyházáról a túra indulópontjára és a zárópontjáról a 116-os számú regionális vasútvonalon tudtok eljutni (alacsony járatsűrűségre, nagyjából egy órás menetidőre számíthattok).

4558 Ófehértó, vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds