Skip to main content

Túrainfó

A Nagypartosi tanösvénynek a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegysége ad otthont, amely a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magába. Ez hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik legsűrűbben lakott területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a vízimadarak, a ligeterdőkben szebbnél szebb virágok bontják szirmaikat. A réten szürkemarha gulya legelészik, a vizeken tündérrózsák pompáznak. Az itt kialakult sajátságos élővilágnak, mint életközösségnek – beleértve az erdőket, rovarokat, madarakat, halakat, még magát az embert is, egyszóval mindent – legfőbb mozgatórugója, lelke a Duna folyó, ezen alapszik az ártéri élet.

A tanösvény útvonala a fokozottan védett Nagy-rét peremétől a Dunáig vezet. Az ismertető táblák és a szakvezetés segítségével megismerhetjük az ártér működését, ízelítőt kaphatunk az árvizek és az ártéri gazdálkodás összefüggéseiről, őseink életmódjáról. Az útvonal érinti a rekonstruált Belestye-fokot, valamint átvezet az Ásáson átívelő helyreállított kőhídon. Megismerhetjük a nedves réteket, kaszálókat, de az ismertető táblákon helyet kapott a fa lebomlási folyamatának bemutatása is. A túra egy irányba 2,5 kilométer, oda-vissza járható be.

Látnivalók

Tojta

A tanösvény kiindulópontján található Tojta eredetileg a töltésépítés során keletkezett kubikgödör volt. A mélyedésben megmaradt a víz, így egy olyan vizes élőhely alakult ki, amely otthont kínál több hüllő- és kétéltűfajnak, és táplálkozóhelyet ad az ártér gazdag madárvilágának is.

Belestye-fok

A rekonstruált Belestye-foknál számos információt tudhatunk meg az őseink által folytatott fokgazdálkodás fogalmáról, működéséről.

Ásás

Az Ásás csatornáját mesterségesen alakították ki, amelynek célja az volt, hogy a Duna főmedrét ebbe a mélyedésbe tereljék, a folyó azonban nem foglalta el a medret.

Nagypartos

Nagypartos a Duna utolsó szakadó partjainak egyike, ahol legnagyobb folyónk szabadon kanyarog. A Dunára nyíló csodálatos panoráma mellett itt lehetőség nyílik megcsodálni a méltán híres és színes ártéri madárvilág képviselőit, köztük a szakadó partban fészkelő partifecskéket, szerencsés esetben akár a magasban méltóságteljesen köröző rétisast is.

+ Programtipp

Fehér Gólya Múzeum

Az európai tekintetben is egyedülálló tematikus kiállításon tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek a látogatók a gólyák életmódjával, vándorlási szokásaival, életük irodalmi, néprajzi vonatkozásaival, betekintést nyerhetnek a gólyagyűrűzés módszereibe. A múzeumban számos interaktív eszköz segítségével (digitális árvízmodell, fokrendszer terepasztal, homokasztal) az ártér működését is meg lehet ismerni.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Mohács Tourinform

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Gépjárművel Kölked felől, a Szivattyúháznál kialakított parkolóban van lehetőség megállni. Kerékpárral és gyalog Kölked felől az árvízvédelmi töltésen haladva

Térkép

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds