Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Kalandos pápaszem – 9. Alpannonia® light körtúra

By 2023.03.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Nem kör-, hanem tulajdonképpen pápaszemalakú túra kanyarog a barátságos Kőszegdoroszló környékén, kényelmes terepviszonyokkal. Az apró falu patakjának csobogása és virágai megnyugtatnak, a lukácsházi szőlőhegy kemencéiben sült disznótoros finomságok illata pedig, a szezonális gyümölcsök zamatával keveredve, az otthon melegét idézi. Mindeközben a gyöngyösfalusi Holdfény Liget Kalandpark extrém izgalmakat ígér, míg a Csömötei-kilátónál elmerülhetsz a messzeségben, és a QR-kódok, valamint információs táblák segítségével megismerheted az osztrák-magyar alpannonia® túraútvonal különleges értékeit egészen az osztrák Semmeringig. A túra kezdőpontja a híd melletti, egymás mellé rakott farönkökből álló alpannonia „kapu” – információs pont Kőszegdoroszlóban. Szemben a faluház épületét találod bakancsos szálláshellyel, ahol akár le is tudsz parkolni.

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Látnivalók

Csömötei-kilátó

A Csömötei-szőlőhegyen 2010 óta áll egy 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátótorony. A kilátótorony melletti hegypince mintegy 150 éves épületét a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete gondozza. Az információs táblákon található QR-kódok és a farönkökből kialakított alpannonia „kapu” – információs pont melletti pihenőépületben található kiállítás segítségével az egész alpannonia® főútvonal (piros alpannonia®) felkerülhet a bakancslistádra! A kilátótól piros háromszög jelzésű út vezet a faluba, illetve Lukácsháza vasútállomásra.

+ Programtipp

Holdfény Liget – Az Alpokalja kalandparkja

Gyöngyösfaluban találod a vadregényes, varázslatos Holdfény Ligetet, ahol drótkötélpálya, erdei kisvasút, mászófal, e-monsterroller, óriáshinta, íjászat, élményösvény, játszótér és még sok más egyedi, különleges játék és felszerelés vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A fák által körülölelt kert tökéletes úti cél, ha csendre, kikapcsolódásra, táborozásra vagy nem mindennapi sporttevékenységre vágysz. Tölts itt néhány aktív órát, napot távol a város zajától, majd térj vissza új élményekkel feltöltődve a mindennapokba!

Pincés-Kemencés Böllérverseny

A Pincés-Kemencés Böllérverseny elnevezésű esemény egy hamisítatlan falusi parádé, általában a farsangi időszak végén, a lukácsházi (csömötei) szőlőhegyen, ahol 20 kemence várja a látogatókat. Az igazi disznótoros hangulattal átitatott hétvége során a hungarikumoké a főszerep: akad itt hurka, kolbász, pecsenye és lángos, finom forralt bor és házi pálinka is – csakis a hagyományőrzés jegyében. Katlanokban, kemencékben sülnek-főnek az ételek, míg a környékbeli települések csapatai összemérik tudásukat a győztesnek járó vándorserlegért. A hegy kemencéi családi, baráti összejövetelek központjai a szőlő metszésétől a szüretig, illetve a nagyobb rendezvényeken, mint például a böllérverseny.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.6 km
Időigény: 4.5 óra

Megközelítés

A túra a kőszegdoroszlói faluház előtti híd mellől indul.

Kőszeg, Fő utca 7.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Albert Családi Pince

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Holdfény Liget – Az Alpokalja kalandparkja

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds