Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Források és szurdokok nyomában

By 2023.03.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezen a Bakonybélből induló körtúrán források mentén fedezheted fel a Kertes-kői-szurdok mesevilágát. A Szent Gellért bencés apát legendáját őrző bakonybéli Borostyán-kút és kápolna lélekemelő látvány. A bükkös erdők alján csordogáló források nyomán kis kitérővel a Judit-forrás mésztufagátsora fogad, ahol a víz közel 40 méter magasságból, kis zuhatagokkal tarkítva szalad a szurdok mélyére. Utad egy részét a föléd magasodó Kőris-hegy, a Parajos-tető és a Tönkölös-hegy alkotta vonulat kíséri.

Látnivalók

Borostyán-kút

Bakonybél központjából 20 perces sétával érhető el ez a kivételes hangulatú hely. A Szent Gellért tiszteletére emelt kis kápolna tövében három forrás fakad, melyek vizét egy kis tóvá duzzasztották. A tó fölött egy régen remeték által lakott sziklahasadék is található. A természetbe illő erdei kálvária, az árnyas tópart és a környékbeli hegyekre nyíló csodás kilátás érezhetően megnyugvást ad testnek és léleknek egyaránt. Mindenképpen érdemes a bakonybéli túrák végén itt röviden megpihenned.

Kerteskői-szurdok

Nehéz a sok szép bakonyi szurdok között leget találni, de talán ez a legvadregényesebb. A Gerence-patak mélyítette ezt a szinte függőleges falú, mély szurdokvölgyet, ezért itt tapasztalhatod meg igazán, hogy milyen az, amikor csak a természet alakítja a tájat. A Pénzesgyőr mellett található, kalandosan bejárható szurdokvölgy olyan, mint egy mesevilág. Egyidőben láthatod itt a víz hatalmas erejének nyomait, a köveket, az elmosott fákat, valamint a sziklafalakban megőrzött apró ősi élőlények maradványait. A szurdokból érdemes felmásznod a Judit-forráshoz is, amelynek forrásmészkő-lépcsői megérik a pár perces kitérőt.

+ Programtipp

Szent Mauríciusz Monostor, Bakonybél

A bencés rendhez tartozó bakonybéli monostorban 1018 óta élnek szerzetesek. A templom és az épületek mellett egy szép, ősfás angolkert is található, de megtekintheted azt a füveskertet és gyümölcsöst is, amelyben a monostor biogazdasága működik. Az ajándékboltban kapható teafüvek, lekvárok, kézműves csokoládék, egyedi likőrök és sörök az ezeréves bakonybéli bencés hagyomány alapján, fenntartható módon, a természeti folyamatokkal összhangban, alázattal készülnek.

Pannon Csillagda, Bakonybél

A Pannon Csillagdába betérő turista egy kis időre űrturista is lehet. Az ország kiemelkedő csillagászati ismeretterjesztő központjában van planetárium, naptávcső és izgalmas interaktív kiállítás is. Miért a Bakonyban? Mert ez a nagyvárosoktól távoli terület a fényszennyezéstől viszonylag védett, és ideális arra, hogy a csillagos ég teljes pompájában zavartalanul gyönyörködhessenek a látogatók. Az éjszakai program során derült idő esetén a csillagda kupolájában távcsővel a bolygószomszédaink, a Hold kráterei és hegyláncai, a csillaghalmazok és a csillagközi gázködök is megfi gyelhetők. A Csillagdában ezen kívül megismerkedhetsz a meteorokkal, átélheted a holdraszállás és a Mars-expedíciók izgalmát, illetve a fi lmvetítések során a csillagok, bolygók, fekete lyukak világán túl a Bakony csillagfényes tájaiban is gyönyörködhetsz.

Bakonybéli Tájház, Bakonybél

Ebben a jellegzetes bakonyi házban nemcsak a szokásos „így éltek régen” típusú kiállítással találkozhatsz, hanem a hagyományos faszerszám-készítés eszközeivel is megismerkedhetsz. Emellett az egykor boltként működő helyiségében a Cseh Tamás nevéhez fűződő úgynevezett bakonyi indiánjáték történetébe is bepillanthatsz. Végül pedig megtekintheted a tájház játék- és nosztalgiamúzeumát is.

Bakonyi Erdők Háza, Bakonybél

Bakonybél központjában, a Zirci Ciszterci Apátság egykori magtárában alakítottak ki egy természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt. A gyűjtemény bemutatja az erdő szakembereit, többek között az erdőrendező mérnök, a vadász és a faműves mesterségek eszközeit, munkáit. Fontos tudnod, hogy az Erdők Háza csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Köves-hegyi kilátóhely, Bakonybél

A helybeli mondák szerint a kilátóhelyen elsuttogott kívánságok valóra válnak! Viszont nem csak ezért érdemes felmenned a Bakonybéltől keletre található Köves-hegyre. A kilátójából nagyon szép panoráma tárul eléd: az apró házak közül kimagasló templomtorony és a falut körülvevő hegyek csodás látványt nyújtanak. A hegy neve az egykori bánya emlékét őrzi, ahol az építkezésekhez mészkövet fejtették itt korábban. A hegytetőn húzódó fenyősáv elválasztja a települést az őt magában rejtő erdőrengetegtől, biztonságos ölelést és meghittséget nyújtva ezzel a völgy mélyén megbúvó házaknak.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

Borostyán-kút, 8427 Bakonybél

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds