Skip to main content

Túrainfó

A túra az egykor virágzó bányásztelepülést, a Sopron melletti Brennbergbányát járja körbe a magyar-osztrák határ és a vasfüggöny nyomvonalán, érintve a már bezárt akna emlékhelyét és az egykor bányászok lakta kistelepüléseket.

Brennbergbánya Magyarország első szénbányája, ahol egész Európa legjobb minőségű barnaszenét bányászták. 250 évig virágzott a kis alpesi bányászfalu, melyet előbb a trianoni új határ, majd a vasfüggöny zárt el a világtól.

Brennbergbánya főteréről, a Szt. Borbála, a bányászok védőszentjének szentelt templomtól indul a túránk.

Innen a Mária utat követve vezet az utunk a récényi határátkelési pontig. Kitérőt téve, átléphetünk a határ osztrák oldalán álló Ilona-aknához, amely az egyetlen megmaradt, felújított bányatorony. A Brennbergbánya – Ritzing (Récény) határátkelőtől indul a vadászati tanösvény, amely információs táblákon mutat be egy-egy vadászati, vadgazdálkodási témát. Ne csak az információs táblákat, de a fák törzsét is figyeljük! Határsávban járunk, ahol egykor határőrök állomásoztak, akik egy-egy fa törzsébe faragták üzeneteiket. Vagy 30-40 ilyen korabeli bejegyzést, szerelmes üzenetet is elolvashatunk.

Utunk során tovább kapaszkodunk a hegység legmagasabb pontjára, az 557 méteres Magas-bércre, ahol kilátó és tűzrakóhely várja a túrázókat. Innen az egykori bányásztelepüléseken, Új- és Óhermes telepeken haladunk át, hogy visszajussunk Brennbergbányára.

Látnivalók

Brennbergbánya – Szent Borbála templom

A brennbergi Szent Borbála templom és a templom-borozó története talán egyedülálló az országban. Az egykori szénrakodó téren állt régen a bányaigazgatóság irodaháza és egy több szintes tornyos épület. Itt épült meg a Szent Borbála templom 1930-ban. A templom mellett, a bányaigazgatóság épületének földszintjén működött a „Bányász” borozó. Az 1960-as évek elején az iroda épületét elbontották, a borozót pedig a templomépület alsó szintjére költöztették. Így került az országban is egyedülálló módon egy épületbe a templom és a borozó.

+ Programtipp

Brennbergbánya – bányász játszótér

Elsősorban a kisgyermekeknek nyújt izgalmas élményt a Brennbergbánya központjában, a Szent Borbála templom előtt található, a bányaművelési hagyományok tematikára felépített ötletes játszótér. A modern, faelemekből épült játszótér a helyi bányászmúltat idézi fel, különlegessége, hogy a soproni egyetem faipari mérnök és ipari formatervező szakos hallgatói tervezték.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 7 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Sopron autóbuszpályaudvarról a 3-as helyijárattal Göbehalom érintésével Brennbergbányára.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds