Skip to main content

Szigetköz és Pannonhalma TOP 5 látnivalója – ahol az ezerarcú szigetvilág és az ezeréves világörökség összeér

Aktívan a Kisalföldön – aktív turisztikai konferencia Győrben

Ismerd meg a Duna varázslatos szárazföldi deltáját, az „Ezer sziget országát”, a Szigetközt!
A Duna a Dévényi-szoroson áthaladva, a Kárpát-medencébe érkezve megpihen, és lerakja hordalékát, ezzel építve fel Közép-Európa legnagyobb szigetvilágát.

Felfedezésre vár a Győrtől alig 19 kilométerre fekvő, több mint 1000 éves múlttal rendelkező település, Pannonhalma is és Szent Márton-hegyén épült bencés Főapátság.

A Szigetköz számtalan épített látnivalót tartogat az aktív kikapcsolódásra vágyóknak, és az ország kulturális, épített örökségeinek felfedezésére vágyóknak egyaránt.

Ezek közül hoztunk neked TOP 5 látnivalót, amiket ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. Pannonhalmi Főapátság

Ha Pannonhalma, akkor kétségkívül a Pannonhalmi Főapátság épületegyüttese a város fő látnivalója. Az ezeréves bencés monostor uralja a tájat. Ha bringával közelítesz Győr felől, már messziről megpillanthatod az épület sziluettjét. Az apátságba vezett túrán léphetsz be, így a dombon lévő látogatóközpontba vezessen utad. Innen indul a vezetés, amelyen az ország egyik legszebb gótikus stílusú templomát, a romantikus kerengőt, és az ország egyik legszebb, egészen Harry Potter világát idéző könyvtárat is meglátogathatsz. Ha csak egy kis sétára vágysz, akkor az Apátság körüli sétaúton gyalogolj végig, ha több időd van, akkor az ingyenesen látogatható apátsági arborétum különleges növényvilágát fedezd fel.

Titkos Tipp: A település központjából gyalogúton egy történelmi tanösvény vezet fel a várba, amely a térség és a bencések történetét meséli el.

2. Lombkorona Tanösvény

Itt a Magas-Bakony, ott a cseszneki vár, amott a Gerecse! Ezeket mind láthatod a Boldog Mór kilátóból, amelyet az apátsággal egy sétaút köt össze. A kilátó szomszédságában a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú sétányról különleges élmény megfigyelni az alattad elterülő táj szépségét. A fával borított sétány az egyik legrégibb keresztény szimbólum, a hal formáját idézi. A  hal fejénél lévő kilátópontról Pannonhalma házaira és a mögötte elterülő Sokorói-dombságra és Pándzsa-patak völgyére láthatsz rá.

A dombság legszebb pontjait végigjáró és még egy skanzent is érintő könnyű gyalogtúrához kattints ide!

3. Hédervár – kastély, krumplibogár és egy ezer éves fa

A Szigetköz legidősebb kastélya erődként emelkedik ki a Kisalföld síkjából. A 12. században fából készült épület többször megsérült és átépült, jelenlegi barokk formáját a 18. század második felében nyerte el. A Boldogasszony-kápolna a környék egyik legszebb gótikus műemléke, és a Héderváry család temetkezési helye is egyben, itt áll hazánk legidősebb fája, egy 800 éves tölgyfa.

Titkos tipp: Látogass el a kastéllyal szemközti parkba a burgonyabogár szobrához, amely a hazai növényvédelemnek állít emléket.

A Szigetköz esszenciáját végignéző bringatúránkhoz kattints ide!

4. Lila-hegyi kilátó és pincesor

A Sokorói-dombság legmagasabb pontját népiesen „Nyúli Havasoknak” is nevezik.
Itt áll a Lila-hegyi kilátó, amelynek 14 méteres, felújított tornyából remek körpanoráma nyílik a környékre. A kilátótól néhány méterre, a lösszel borított területeken a lezúduló esőzések meredekfalú vízmosásokat hoztak létre, közülük a legérdekesebb a 650 méter hosszú nyúli Szurdik, alján oldalakba vájt pincesorokkal és egykori barlanglakásokkal.
Érdemes esti kivilágításban is megnézned a sort, csodás látvány!

5. Denkpál Hallépcső

Gyönyörű és pihentető hely a természet közepén. Morajló, zubogó vize távolra is elhallatszik, a mellette megbúvó békés, patakos rész viszont olyan érzést nyújt, mintha egy oázisban járnál. Tökéletes helyszín piknikezésre. A felvíz felől érkezve szép betonozott sója ad lehetőséget a kikötésre, kerékpárral is jól megközelíthető. A hallépcsőt is érintő vízitúrához kattints ide!

Ráadás: három túrajánló – gyalog, kerékpárral és vízen

„Nyúlon” túli kilátótúra

Kilátó túra a nyúli dombokon

Evezős körtúra Dunakilitinél

Dunakiliti evezős körtúra

Az összes Szigetköz és Pannonhalma térségére tervezett túránkat itt találod:

Szigetköz és Pannonhalma

Aktívan a Szigetközben és Pannonhalmán

Nézd meg kiadványunkat, ami még több érdekes és hasznos információt nyújt neked az ezerarcú szigetvilágról!

Lapozd át online:

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds