Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

Gasztrotúra a Riviérán

By 2022.05.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Balaton-felvidék nemcsak a csodás tájak, hanem az ízek otthona is! Ezen a könnyű kerékpártúrán te magad is utánajárhatsz ennek, ha Alsóörsről az erdőn át Felsőörs felé kerekezel, majd Paloznak felé veszed az irányt. Az úton végig elkísér majd a gyönyörű táj, a kellemes kikapcsolódást pedig útközben jobbnál-jobb vendéglátóhelyek teszik teljessé. Már útközben is tarthatsz egy-egy kisebb szünetet, hiszen ennek a túrának ez a lényege, Paloznakra beérve pedig igazán kiváló borászato­kat és ízletes fogásokat kínáló étter­meket találsz. Biztos találsz köztük kedvedre valót! Paloznakon, a könyvtár épületében képzőművészeti kiállításokat is megtekinthetsz, általában kortárs alkotóktól. A szomszéd községbe, Csopakra átgurulva pedig a híres Balatonfüred-Csopaki borvidék nedűiből kaphatsz egy kis kóstolót. Érdemes a településeken lassítanod, vagy akár le is szállnod a bicikliről, hogy mindent jól meg tudj nézni, mert itt jóféle borok mellett a Balaton-felvidéki építészetből is kaphatsz egy kis ízelítőt. Ne hagyd ki a csodás paloznaki festett kálváriát sem! A gasztro-kaland után a Balaton-parton vezető bringa­úton térhetsz vissza Alsóörsre.

Látnivalók

Török-ház, Alsóörs

Gótikus udvarház, az egyik legrégebbi az országban, eredetileg török adószedők lakták. Elnevezését turbánra emlékeztető kéménye is indokolja. Udvarából a Balaton egész keleti medencéje látszik, ennek régen stratégiai jelentősége volt, manapság pedig különleges élményt nyújt. A nyári időszakban képzőművészeti kiállításokat is rendeznek itt.

Somlyó-hegyi kilátó

228 méteren magasodik Alsóörs fölé a kilátó, mely a település egyik jelképe is. A hatszög alakú, vöröskő talapzatra épült fa építmény legfelső szintjéről emlékezetes panoráma tárul a szemed elé, végigpásztázhatod a Balaton keleti medencéjét, a tó északi partját és a Bakony déli lejtőit is.

Bűnbánó Magdolna Prépostsági templom, Felsőörs

A falu központjában található a szép állapotban megmaradt Árpád-kori templom, amely permi vörös homokkőből épült. A templom építészeti szempontból is jelentős és különleges, azonban ha itt jársz, ne hagyd ki az orgonát sem, mert ez az ország második legrégebbi, barokk korból megmaradt, működőképes hangszere. Nyaranta orgonakoncertek is felcsendülnek rajta. A templom mellett egy kerékpáros pihenőhely is várja a fáradt utazókat.

+ Programtipp

Amfiteátrum, Alsóörs

Látogatóközpont és komplex rendezvényhelyszín. Az egykori kőbánya helyén szabadtéri színpad és nézőtér található, ahol színvonalas koncerteken és színházi előadásokon vehetsz részt. A Planetárium kupolája alatt a különleges 3D projektorral pedig megszemlélheted az univerzum titkait.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 15 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

A túra az alsóörsi Tourinform irodától indul, ez könnyen megközelíthető akár autóval (a településen ingyenes a parkolás) akár a MÁV és a VOLÁN járataival is.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Sáfránkert vendéglő

További információk

Jásdi Borterasz

További információk

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds