Skip to main content

Túrainfó

Kemencén aFő út 268-tól, azaz a templomtól indulj, a Csarnavölgyi úton. Igazi rejtett ajándéknak számít ez a jó minőségű, aszfaltos út, melyen a hol kiszélesedő, hol összeszűkülő Kemence-patak völgyében haladsz a folyásiránnyal szemben, szóval szinte végig emelkedő úton. Egykor Kemence volt Hont vármegye közigazgatási központja, a ma iskolaként szolgáló épület több alkalommal adott helyt vármegye gyűléseknek. Nyáron a falu határában található strandon is felüdülhetsz, máskor a vadvirágos rétek csábítanak egy kis pihenésre, a téli időszakban pedig fantasztikus jégcsapokkal találkozhatsz itt.

A patakot számos alkalommal keresztezed, a hidak előtt és után fekvőrendőrök ráznak fel a békés szemlélődésből. 1999-ben egy heves esőzések után kialakult villámárvíz a hidak nagy részét, elmosta, ekkor újították felezeket, és az út is új aszfaltot kapott. Útba esik a hegység legbővízűbb forrása is (Király-kút), ahol érdemes megtölteni a kulacsodat. A legnagyobb hőségben is valószínűtlenül hideg forrásvízért a környékből is idejárnak. Végül egy, az eddigieknél meredekebb, de rövid kaptató után érkezel meg a Závoz-nyeregbe. A Mátrát is felölelő kilátás páratlan innen. Diósjenőre legurulni csak az edzetteknek ajánlott, mert visszamászni komoly erőfeszítés. Kemencére vissza szintén végig lejt az út, de figyelj fekvőrendőrökre!

Látnivalók

Voltmegyeháza

A falu központjában található, barokk stílusban épült 1751-ben, és1945-igaz esztergomi érsek birtokához tartozott. Falán Domszky Pálnak, a Magyar-lengyel kapcsolatokkutatójának 2003-ban avatott emléktáblája található. Az épület az 1806-os tűzvészben megsérült, ekkor helyezték át a funkciót másik épületbe. Az itt található a helytörténeti gyűjteményt szintén Domszky Pál alapította.

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Börzsöny kivételes hegység hazánkban a kisvasutak szempontjából, hiszen három sínpáron zakatolnak vonatok az erdőben. A Kemencei Erdei Múzeumvasút különlegességét 600 milliméteres nyomtávja mellett az adja, hogy lelkes vasútbarátok üzemeltetik.

+ Programtipp

Csarna-völgy

Az egykori kisvasút pályájának nyomvonala mentén egy igazán páratlan völgy-sétát tehetsz meg, mely során szemmel kísérheted a múlt és a jelen találkozását. A természet ereje mutatkozik megebben a völgyben, néhol az egekbe nyúló sínek, vagy a hordalék lepte pályaszakaszok látványa kelt olyan érzést, mintha egy teljesen más ország elhagyatott bányáiban kóborolnál.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 15.1 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Kemencét közúton érheted el, a Szob és Parassapuszta közötti 1201-es főúton, Parassapuszta az M2-es, majd a 2-es úton közelíthető meg.

Tömegközlekedve: Szobig vonattal, onnan pedig Kemence autóbusszal érhető el.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds