Túrainfó

A kemencei templom előtt pattanhatsz bringára, de előtte nézz körül a 18. századi épületben! Innen indul a kisvasút is, ami remek kiegészítése az aktív napnak. Ezt betervezheted a bringázás elé vagy a gurulás után levezetőnek is. A biciklis túrán elindulva igazi rejtett ajándéknak számít ez a jó minőségű, aszfaltos út, melyen a hol kiszélesedő, hol összeszűkülő Kemence-patak völgyében haladsz a folyásiránnyal szemben, szóval szinte végig emelkedő úton. Egykor Kemence volt Hont vármegye közigazgatási központja, a ma iskolaként szolgáló épület több alkalommal adott helyt vármegye gyűlésnek. Nyáron a falu határában található strandon is felüdülhetsz, máskor a vadvirágos rétek csábítanak egy kis pihenésre, de találkozhatsz fantasztikus jégcsapokkal is, amikor máshol már híre-hamva sincs a télnek.

Számos alkalommal keresztezed a patakot, a hidak előtt és után fekvőrendőrök ráznak fel a békés szemlélődésből. Útba ejted a hegység legbővízűbb forrását is, a Király-kutat, ahol érdemes megtölteni a kulacsodat. A legnagyobb hőségben is hihetetlen hideg forrásvízért a környékből is idejárnak. Végül egy, az eddigieknél meredekebb, de rövid kaptató után érkezel meg a Závoz-nyeregbe. A Mátrát is felölelő kilátás páratlan. Diósjenőre legurulni csak az edzetteknek ajánlott, mert visszamászni komoly erőfeszítés. Kemencére vissza azonban végig lejt az út, de figyelj fekvőrendőrökre!

Látnivalók

Kemence

A falu régen Hont vármegye központja volt, melynek közepén találod a barokk stílusban épült tempolmot, ami 1751 óta áll itt. Az épület az 1806-os tűzvészben megsérült, ekkor helyezték át a megyeszékhelyet. Ha a népi kultúra érdekel, egy tájház vár rád, egy jellegzetes felvidéki palóc ház: régi használati eszközöket és népi bútorokat láthatsz, és mindent, amit a hagyományos paraszti háztartásban megtalálható volt.

+ Programtipp

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Börzsöny kivételes hegység hazánkban a kisvasutak szempontjából, hiszen három sínpáron zakatolnak vonatok az erdőben. A Kemencei Erdei Múzeumvasút különlegességét 600 milliméteres nyomtávja mellett az adja, hogy lelkes vasútbarátok üzemeltetik.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 15 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kemencét közúton érhetjük el, a Szob és Parassapuszta közötti 1201-es főúton, Parassapusztát az M2-es, majd a 2-es úton közelíthetjük meg.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák