Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Élő palóc hagyományok nyomában Hollókőtől Varsányig

By 2021.07.01.október 8th, 2021No Comments

Túrainfó

Hollókő mellett Varsány még az egyike azon kevés nógrádi településeknek, ahol még él a népviselet. Ha fesztiválidőszakban érkezel, a kézműves portán a hagyományokon túl a varsányi túrós lepénybe is belekóstolhatsz. Nógrádsipek dimbes-dombos festői tája kisebb tavakkal, patakokkal, forrásokkal tűzdelt. A nyeregtetős palóc kontyos házak között vagy a szólóhegy lábánál elterülő pincesoron érdemes megpihenni, mielőtt visszafelé veszed Hollókőre az irányt.

Kényelmes kerékpárút visz az első két település között, majd Rimócnál ágazik el az út, és itt kezdődik a körtúra. Ha már úgyis keresztülmegyünk a Cserhát északi nyúlványai alatt fekvő zsákfalun, érdemes kicsit időzni a településen. Megtekinthetjük a palóc főkötő kiállítást vagy a babamúzeumot, hogy a mondás szerint mi is csak pislogjunk, mint a rimóci nyúl. A hagyomány szerint egy, a faluba betévedt nyuszi az egyik ház tetején kötött ki; az ázott zsúptető azonban beszakadt alatta, és a padlásra, majd a kemencébe esett, ahol az éppen sütő gazdasszony csak két pislogó szempárra lett figyelmes.

Rimóc után fentről kerítünk, így Varsány irányába először közúton, majd arról letérve, a Darázsdói-patak mellett vezet végig a túrautunk a faluig.

Varsány után az út becsatlakozik egy rövidtávon az Északi Zöld túraút szakaszába. Aztán kisforgalmú közútba folytatódik ismét, és így ér be Nógrádsipekbe. A falu megér egy kellemes kis csatangolást bájos palóc házaival, ízletes, pincében érlelt boraival. A faluból két úton térhetsz vissza a körbe: amin jöttél, vagy a zöld úton. Mindkettő az Északi Zöldet fogja keresztezni, és az utóbbi lesz az, amin végül visszajutsz Rimóc határába, majd onnan a világörökségi területre, Hollókőre.

Látnivalók

Hollókői vár

A hegyormon magasodó, tekintélyt sugárzó hollókői vár árnyékában húzódó világörökségi ófalu múltbeli utazást tesz a palóc hagyományok világába, és egyben életre kelti azt.

Főkötő múzeum, Rimóc

Húsz palóc település negyven hagyományos főkötője tekinthető meg itt.

Palóc babamúzeum, Hollókő

Különböző korcsoportokba tartozó, életnagyságú babák vannak kiállítva, amiket  rimóci népviseletbe öltöztettek.

Nagy-kúria, Nógrádsipek

Kilenc pilléres tornácú épület, amit helyi nemes Balás-család építtetett teknőboltozattal.

Varsányi borospincék, Varsány

Új hagyománynak számítanak a községben a kóstolással és szürettel egybekötött pincenapok, amelynek központja a szőlőhegy lábánál húzódó, az 1950-es években kiépült pincesor.

+Programtipp

Kastélykör

Cserhátsurányban a Jánossy, a Simonyi és Majláth kastély; a Sréter kiskastély; vagy a Lóránt kúria arra utal, hogy a vidékben örömét lelte a nemesség 18-19. században. Az épületek többsége hátrahagyta már egykori főúri pompáját, látványuk mégis megidézi a kort.

 

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 3
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 28.2 km
Időigény:

Megközelítés

3176 Hollókő, József Attila út 4, 

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds