Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Bringás kóstoló Budapest esszenciájából

By 2022.03.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Budapest nem ok nélkül oly népszerű a turisták körében. Izgalmas, látnivalókban és érdekességekben gazdag fővárosunknak egyedi hangulata van. Ha egy kis ízelítőre vágysz a budapesti életérzésből és látványosságokból, akkor mindenképpen ezt a kerékpártúrát válaszd az elsők között. Akkor is tartogathat meglepetéseket, ha Budapesten élsz, hiszen a mindennapok rohanásában gyakran nem könnyű észrevenni, milyen értékek vesznek körbe. A túra nem kíván különösebb felkészülést, vagy komoly erőnlétet: szinte sík terepen, de annál izgalmasabb helyeken halad.

Az őrmezői P+R parkolótól a régi vasúti aluljárón átgurulva, az Etele út menti kerékpárúton a Duna felé vedd az irányt. A Rákóczi híd lábánál vár az első látványosság, a Kopaszi-gát.

A Rákóczi hídtól végig a Duna mellett tekerhetsz, egészen a Margit hídig. Ez látnivalók szempontjából kiemelt szakasza a túrának, ami nem véletlen, hiszen erre halad a legtöbb turistáknak szervezett fővárosi városnézés útvonala is. Elhaladva a „Bálna” mellett, láthatod a csodás Gellért-hegyet, a patinás Szabadság hidat, a lenyűgöző Budai Várat és a Várkert Bazárt, de még a Parlamentet is. Ha Budapest esszenciáját szeretnéd megmutatni egy nem helyi ismerősödnek, akkor mindenképpen ezen az útvonalon kellene elhaladnotok. Pont a látványosságok miatt sok gyalogos is jár erre, tehát érdemes figyelmesen kerekezned a nézelődés közben.

A Margit hídra felkanyarodva a híd közepén tudsz behajtani a Margitszigetre. A budapestiek zöld szigete ez a hely, szabadidő eltöltéséhez, sportoláshoz, játszóterezéshez egyaránt kiváló adottságokkal rendelkezik. Ha szeretnél, itt érdemes megállni egy kis piknikre, pihenésre. A feltöltődés után a sziget északi részén tudsz felhajtani az Árpád hídra. Itt keresd meg a kerékpáros aluljárót, ne az autóúton haladj!

A pesti oldalra átjutva észak felé tekerj, a Duna Arénáig, innen pedig a Rákos patakon átvezető hídon Újpest irányába. A patakparti kerékpárút egy igazi bringás álom, tökéletes útminőséggel és egy szuper parkkal. A luxus egyelőre a Tatai utcáig tart, ahonnan a Róbert Károly körút alatt tekerhetsz majd át. Innen a Városligetig a túra legkevésbé vonzó része következik, de ezt a rövidebb szakaszt kárpótolja majd, ami a ligetben vár rád.

A Városliget szintén olyan turistacélpontja Budapestnek, amit minden ideérkezőnek érdemes megnéznie. Fürdő, csónakázótó, a Hősök tere, az Állatkert – mind, mind olyan nevezetességei a fővárosnak, melyet nem szabad kihagyni.

A Hősök terétől az Andrássy úti szervizúton biztonságosan juthatsz el az Oktogonig. Innen az Andrássy úton elhaladsz az Operaház mellett és az Erzsébet téri óriáskerék mellett is. Az Astoriánál a Múzeum körút felé kanyarodva a Kálvin tér felé tekerhetsz tovább. A Szabadság hídnál pedig balra fordulva ismét a Bálna felé vesszük az irányt. Itt sok étterem közül választhatsz, ha megállnál egy kis evés-ivásra, pihenésre.

A Petőfi híd pesti hídfője és a Rákóczi híd között ismét bringaúton halad a túra. A MÜPA mellett tudsz felhajtani a hídra, ahonnan visszaérsz a Kopaszi-gáthoz. Itt is megpihenhetsz, finom limonádét szürcsölgetve a vízparton. Majd a Hengermalom utca felé tudsz visszatekerni a kiindulóponthoz, Kelenföldre.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Kopaszi-gát

Budapest egyik legszínvonalasabb, gyönyörűen megépített és karbantartott parkját kár lenne kihagynod. Számos étterem közül választhatsz, de a fűben vagy a vízparton heverészés is opció a pihenésre.

Bálna

Már az épület egyedi formájával is megragadja tekintetet, bent pedig éttermek és kulturális programok is várnak, ha meglátogatod ezt a különleges Duna-parti közösségi találkozópontot.

Országház

Budapest egyik legismertebb középülete, jelképe, itt ülésezik a Magyar Országgyűlés.

Margitsziget

Egy zöld oázis a város közepén, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat. Sportolási, szórakozási lehetőségekben gazdag időtöltést kínál a sziget. Állatsimogató, halastó és változatos növényvilág is megtalálható itt.

Operaház

A 19. századi műemléki épület Budapest egyik büszkesége, Ybl Miklós tervei alapján épült.

+ Programtipp

Budai Várnegyed

A Várnegyed macskaköves hangulatos utcái és látnivalói nem véletlenül kerültek világörökségi védelem alá. Részét képezi a Budavári Palota mely a 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. Itt található a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum is.

Várkert Bazár

Kiemelt műemlék, egyedülálló építészeti alkotás és a világörökség része. Kulturális programok színhelye.

Gellért-hegy

A Duna mellett magasodó Gellért-hegy Budapest egyik természetes színfoltja. Itt található a Citadella, a Szabadság-szobor és a Sziklatemplom is.

Fővárosi Állatkert

Magyarország legrégebbi, és a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje.

Széchenyi fürdő

A fővárosiak által csak „Szecskának” nevezett fürdő Budapest legnagyobb fürdőkomplexuma.

Budapest Óriáskereke

2013 óta található meg az Erzsébet téren, azóta kicsik és nagyok kedvencévé vált. Az óriáskerékről lélegzetelállító látvány tárul eléd. Láthatod innen a Budai Várat, a Dunát és az Andrássy utat is.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 38 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Őrmező, P+R parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in