Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Kilátó túra a nyúli dombokon

By 2022.07.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ismerd meg a Sokoró-dombvidék Ravazd-Ménfőcsanak között húzódó vonulatát ezen az izgalmas túrán!

Győrtől csupán 8 kilométerre délre található ez a kitűnő kirándulóhely a nyúli dombokon. A dombságban nagy múltú szőlőkultúra virágzik, a lösz-mélyutak falában hangulatos pincéket találsz. De nem csak a táj, a madarak éneke is csodás: az egyik legszebb védett madarunk, a gyurgyalag vagy más néven méhészmadár is felbukkan erre, könnyen felismerhető rendkívül színes tollazatáról.

Meredek emelkedőkön és köves lejtőkön haladsz, mielőtt néhány történelmi helyszínhez érnél. Győrújbarát „hegyén”, a mára elpusztult Rákóczi-fa helyén emlékkő áll, nem messze innen, a Kiáltó-hegyen pedig Napóleon emlékét őrzi a Francia-kő. Közvetlenül mellette egy kilátótorony, játszótér és pihenőhely várja a kirándulókat. Tovább haladva Nyúl felé a Lila-hegyi kilátóhoz érsz. Az építmény 12 oldalú teraszáról fantasztikus körpanoráma tárul eléd. A kilátóból egyenes út vezet a nyúli szurdokvölgy borospincéi mellett, melyek egyikét kiválasztva érdemes kis pihenőt tenned a visszaút előtt.

Látnivalók

Győrújbaráti pincesor

Több száz éves falba fájt pincesor kis pincékkel és remek borokkal és a kézműves borkészítés hagyományaival. Az itt készült „őszinte” borok hűen tükrözik a gazda szorgalmát és szaktudását.

Ha elsétálsz a pincesor előtt, biztosan megtapasztalod a vendégszeretet, ami minden arra sétálónak kijár. A Győrújbaráti Pincekultúra Egyesület nem csak a pincék, de a természeti környezet megóvását is célul tűzte maga elé, te is vigyázz rá! Az itt uralkodó légkör, a környezet varázsa igazi családi programot kínál, kicsik és nagyok számára egyaránt nagy élmény bejárni a völgy minden zegét-zugát.

Nyúl: Szurdik (löszfalak)

A 650 méter hosszú nyúli Szurdik Európa egyik legnagyobb vízvájta szurdokvölgye. Szinte egyedülálló, európai viszonylatban is jelentős képződmény, mely a nyúli lakóházak felett magasodó első dombsor tetejénél kezdődik, és a Mária-szobornál végződik. Az oldalába vájt pincesorokat és egykori barlanglakásokat érdemes esti kivilágításban is megnézned – csodás látvány!

Nyúl: Lila-hegyi kilátó

A Sokorói-halomvidék nyúlványainak egyik legmagasabb pontja, a Lilahegy (312 m), ahonnan csodálatos kilátás tárul eléd a Kisalföldi-síkságra. A Lila-hegyi kilátó egy 14 méteres, felújított geodéziai torony: szépen rendezett környéke ideális megállója lehet a környéken tett gyalog- és kerékpártúráknak, de remek célpont egy rövid családi kiránduláshoz is. A kilátó napelemes kivilágítást kapott, ami sötétedéskor kapcsol be, a torony belsejében pedig a környékre jellemző állat- és növényfajokat mutat be pár művészi graffiti.

+ Programtipp

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Rövid sétautak családosoknak, idősebbeknek Győrújbaráton

Zöld borznyom, kék kökény, piros toboz: a 4,5, 5,2 és 5,5 kilométer hosszússágú tematikus utak átszövik a győrújbaráti dombot. Kifejezetten a rövidebb táv kedvelőinek, kisgyermekes családoknak, az idősebb generációnak készültek, hogy számukra is élmény legyen a természetjárás. Szintén itt található a 20 állomásból álló akadálymentes Várkő erdei tanösvény is.

Écs: ősfenyves

Hangulatos fenyőerdő Écs határában, a 82-es főút felől. Hazánk három ősfenyvesének egyike – mindenképpen érdemes tenned egy kört itt, a kb. 100 éves famatuzsálemek között. A fák között élő madarak éneke még különlegesebbé teszi a kitérőt, sőt színes méhészmadárral vagy más nevén gyurgyalaggal is találkozhatsz útközben.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 11 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A 82-es úton, vagy autóbusszal Győrújbarátig, majd Nyúlról szintén busszal vissza Győrbe

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Nyúl: Sárkánylik

A Szurdikban van egy közel 500 éves pince, az úgynevezett Sárkánylik, amely U-alakban kanyarog a sziklafalban.

Nyúl: Széll Fiai Fogadó

A Széll Fiai Fogadó konyhája a környék egyik legjobbja.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds