Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Ártéri Kék Keszeg

By 2022.03.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A szentesi futók, terepkerékpárosok és természetjárók által kedvelt hullámtéri ösvényen került kialakításra a Kék Keszeg sétaút, amely bepillantást enged a Tisza árterének hangulatos természeti világába. Aki vállalkozik a 16 km hosszú sétára – ami tetszőlegesen rövidíthető – éltes korú fákkal, vízparti homokpadokkal meredek partfalakkal, ártéri kaszálókkal éppúgy találkozhat, mint a kubikgödrök madaraival, vagy a hódok által épített várakkal. Bájos tiszai nyaralók, közúti, vasúti és vízügyi műtárgyak színesítik az utat, az árvízvédelmi töltésről pedig a hamisíthatatlan alföldi táj tárul fel a túrázó szeme előtt.

Szentest elhagyva egy ideig a gátkoronán visz az út, majd az Antal-tavi horgásztanyánál letérve a Tisza dzsungelszerű ártéri zöldjébe érkezel. A folyóparti erdőben tett séta előtt a horgásztanya remek pihenővel, finom étellel-itallal vár, és a kulacsodat is feltöltheted.

A hullámtérbe érve sokféle, folyópartra jellemző természeti és tájképi elemmel találkozhatsz, mint például öreg odvas fűzfákkal és nyárfákkal, illetve a Tisza lenyűgöző vadregényes kanyarulataival.

Az elmocsarasodott Kanász-kubik mellett elhaladva pedig szürke gémet, vörös gémet, kis- és nagy kócsagot, fekete gólyát is megpillanthatsz.

Látnivalók

Kanász kubik

A Kanász kubik a 19. századi folyószabályozásnak és gátépítésnek állít emléket. A gödör helyéről kiemelt földet kemény kubikosmunkával, ásóval, lapáttal, talicskával termelték ki és építették a gátba. A Tisza áradásaitól időről-időre vízzel feltöltődő, mocsaras környezetű kubikgödrök fontos vizes élőhelyek mind halbölcső szerepük, mind pedig a madarak táplálkozóhelyeinek szempontjából.

+ Programtipp

Széchenyi liget

A Kurca-folyó által övezett liget, Szentes egyik legszebb közterülete. Az ültetett fák között megcsodálható például a keleti platán, a szivarfa, a fehér- és a vörös hárs, a fehér nyír, a császárfa, a japánakác, a fehér vadgesztenye, a bokrétafa, a keskenylevelű ezüstfa vagy olajfűz, – a cserjék között pedig a törpe mandula, a sóska borbolya, a vadszivarfa, a fehérsom, és a díszgyöngy vessző is.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 19 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

A fővárostól 150 km-re található Szentes, amely a Budapest–Kiskunfélegyháza–Szentes útvonalon az M5-ös autópályán, majd a 451-es jelzésű főúton közelíthető meg.

Budapesttől szolnoki átszállással Szentesig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Antal-tavi Fogadó és Horgászparadicsom

A festői környezetben található, 100 éves, 6 hektáros tó, családbarát környezetben várja a horgászat- és a vízparti pihenés szerelmeseit.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds