Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

A döbröntei vártól a Polányi Passió helyszínéig

By 2023.03.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra két építészeti szempontból izgalmas végpontja a Döbrönte feletti sziklás domb mezőjéből magasodó Szarvaskő vára és Magyarpolány. A közöttük vezető utak pedig kifejezetten kellemesek és barátságosak. Döbröntén csodálatos körpanorámát láthatsz a régi kőfalak mellől, Magyarpolányban pedig az út pont a híres kálváriadombhoz vezet. Itt érdemes megnézned a műemlékké nyilvánított, bájos parasztházakat felsorakoztató főutcát is. A két falu között bakonyi mércével nem sok szintemelkedést tartalmazó ösvények kanyarognak.

Látnivalók

Szarvaskő vára

A Bakony nyugati oldalán megbújó vár, Döbrönte község egyik dombján áll. A 14. századi vár nevét a Himfy család címerállatáról a szarvasról kapta. Mára a kővárnak csak a falmaradványai látogathatóak, de érdemes felsétálni, mert gyönyörű a körpanoráma vár a régi kőfalak mellől.

Kálvária, Magyarpolány

Hazánk egyik legszebb kálváriája, a Bakony nyugati lankáin fekvő Kálváriadomb és a tetején álló neogótikus kápolnával. A festői környezetben lévő Kálvária a Nemzeti Örökség része. 1770 körül építették a község feletti dombra, ahová 173 lépcső vezet fel. A település mintegy száz védett, a bakonyi építészetre jellemző házzal is büszkélkedik. A természeti, épített és szakrális értékeken kívül Magyarpolány kulturális téren is egyedülálló, hiszen itt mutatják be minden évben pünkösdkor a Polányi Passiót.

+ Programtipp

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

A híres bakonyi betyárról elnevezett Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark Magyarország egyik legextrémebb élményparkja, amely már több mint tíz éve kínál kalandokban és kihívásokban gazdag, emlékezetes programokat minden adrenalinfüggő természetbarátnak, és az óvatos próbálkozóknak is. Egyensúlyozhatsz a lombkoronában, repülhetsz óriáshintán az ősöreg fák között, kipróbálhatod a drótkötélpályát, a vízi játékokat, a csúszdákat, a gömböket és a kézi hajtású kompokat is. A legkisebbeket játszótér, játszóvár várja, de sokszor szerveznek itt kulturális és sportrendezvényeket is. Ha pedig menet közben vagy a végén megpihennél egy kicsit, válogass kedvedre a park gasztronómiai kínálatból is!

Herendi Porcelánmanufaktúra, Látogatóközpont és Múzeum, Herend

A Porcelanium látogatóközpontban a 3D-s mozifilm megtekintése után nyomon követheted a Herendi porcelán születésének minden mozzanatát: a korongozás, a porcelánrózsa-készítés, a kosárfonás éppúgy megtekinthető, mint a porcelánfestés, a művészi dekorálás. Ha vállalkozó szellemű vagy, akár ki is próbálhatod! Ne hagyd ki a világ legnagyobb Herendi porcelán műtárgygyűjteményét sem, amelyet a Minimanufaktúrával szembeni épületben, a Porcelánművészeti Múzeumban nézhetsz meg.

Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 17.7 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

8597 Döbrönte, Fő u. 35.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Porcelanium Látogatóközpont

Honlap

Sobri Élménypark

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds