Skip to main content

Túrainfó

A 27 km-es MackóKör a 63 km-es MedvésKör kistestvére a Karancs-Medves vidékén. Végigvisz a térség legszebb tájain, miközben az út a határnak hol a szlovák, hol a magyar oldalán kanyarog. Várak, fennsík, bányatörténet, madárpark esik utadba.

A teljesítménytúra útvonalán a turistajelzések mellett ellenőrző (QR) kódok is segítik a tájékozódást. Ha internet-előfizetéses okostelefonnal vágsz neki, érdemes használnod ezen az ismeretlen terepen, hiszen az útvonal számos turistajelzést érint, el ne téveszd.

A rajt és a cél is a somoskőújfalui Vargánya Vendégház (Vörösmarty u. 39.) előtt van.  Ezzel szemben ingyenes parkolóban hagyhatod az autódat; ha pedig vonattal érkezel, az állomástól a táv a kiindulóponthoz mindössze 800 méter.

A faluból átvisz az út a szlovák oldalon található Somoskői Várhoz és a bazaltorgonához. Majd a Petőfi nógrádi tartózkodásának emléket állító kunyhónál rátérsz a költőről elnevezett sétaútra, ami Somoskő és Salgó várát köti össze. Utad átvisz Ereszvényen, a Medves-fennsík kapuján, ahol madárpark, földtörténeti témájú tanösvények, erdei tornapálya nyújt kikapcsolódást; a Novohrád-Nógrád Geopark Látogatóközpontja pedig friss kávét. Visszafelé Somoskőújfaluba, átvágsz a Ceberna-patak völgyében húzódó Kercseg-laposon, ami a salgótarjániak egyik kedvelt piknikező helye.

Látnivalók

Petőfi kunyhó

A Somoskői vár alatt, de már magyar területen a Petőfi ligetben áll a Petőfi kunyhó, ami a költő 1845 június 12-i látogatásának emlékét őrzi, mert a helyi legenda szerint benne szállt meg az útja során.

Somoskői-bazaltorgona

A Cseres-hegység egyik legérdekesebb képződménye. A 9 m magas bazaltömlés öt- és hatszögletű oszlopai egy 4 millió éves tűzhányó kráterében jöttek létre a láva felszín alatti lassú lehűlésének következtében. Hajlott formája európai ritkaságnak számít.

Eresztvényi Kőbányák Geológiai Tanösvény

A hat megállóból álló, 5,7 km hosszú tanösvény a híres medvesi macskakő nyomába ered. A bányáról bányára halad, hiszen volt idő, amikor Eresztvény körül tíz bánya is működött egyszerre. Ezek közül ötöt érint az ösvény, amely Salgóbányán ér véget, és ahonnan akár gumikerekű kivonattal is visszatérhet a kiindulópontra.

Salgó Vára

Salgó vára koronázza a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni sziklacsúcsát, ami már önmagában is különleges: zsákként egymáshoz préselődő bazaltoszlopokból áll. Sétálj át a tanösvényen a Boszorkánykőhöz is, ami a helyi legendák szerint az itt letaszított boszorkányokról kapta a nevét.

Somoskői Vár

A Somoskő fölé magasodó vulkáni csúcson,  szlovák területen található. A formás, bár nem túl terebélyes, egykor három körbástyával és barbakánnal ellátott belsőtornyos erődítmény egyik kerek torony rekonstruálva, a másik romjaiban látható.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 27.4 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Vargánya Vendégház – 3121 Somoskőújfalu, Vörösmarty u. 39

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds