Skip to main content

TOP 5 látnivaló a Zemplénben

Gyalogtúrák a Novohrad-Nógrád Geoparkban és környékén

A Zemplén Magyarország északkeleti szegletében egy igazi gyöngyszem. Izgalmas úticéllá adódik itt össze a természet, az impozáns várak és kastélyok, a kulturális programok, a Bodrog és a Hernád vízi élete és az UNESCO világörökségéhez tartozó történelmi Tokaj- hegyaljai borvidék. A rengeteg túralehetőség mellett az Országos Kéktúra kezdő vagy utolsó szakaszai is itt húzódnak. Kerékpárral a könnyed családi túráktól egészen a combos emelkedőkig találhatsz számodra megfelelő útvonalat. A vízi sportok rajongói pedig kihasználhatják a Bodrog és a Hernád árterének érintetlen lehetőségeit.

A Megyer-hegyi tengerszem

Sárospataktól alig néhány kilométerre található egy egykori malomkőbánya gyomrában a Megyer-hegyi tengerszem, amely egy magas bányafalakkal körülvett különleges hangulatú tó. Malomkőbánya működött itt hosszú évszázadokon át. 2011-ben az ország legszebb természeti csodájának járó címet is elnyerte. A via ferrata szerelmesei a sziklafalakon csüngve érezhetik át a hely különleges varázsát, miközben alattuk a víz akár a 6,5 méteres mélységet is elérheti.

Megyer-hegyi tengerszem és Hercegkút – gyalogos körtúra

Füzér vára

A vulkáni eredetű kúpon álló várat beválasztották Magyarország hét természeti csodája közé. A várat a 13. század elején építették, így Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Tudtad, hogy a 16. században egy éven át itt őrizték a Szent Koronát? A felsővárba felvonóhidas kaputornyon áthaladva fa- és sziklalépcsőkön juthatsz be. A teraszról és a toronyból is csodálatos panoráma tárul eléd.

Történelmi csodahelyek nyomában

Füzérradvány: Károlyi-kastély és parkja

Az éppen felújítás alatt álló Károlyi-kastély a Zemplén egyik legszebb kastélya, neoreneszánsz-romantikus stílusban épült. A 140 hektáros angolparkja az átalakítások alatt is tökéletes célpont a kikapcsolódásra, hiszen 250-300 éves tölgyeket, gyertyánokat is rejt. Hazánk legnagyobb példányai közé tartozik az óriás Rákóczi-platán, de a kora nyáron virágzó különleges tulipánfa is csodaszép. A meseszép park önállóan vagy akár idegenvezetővel folyamatosan látogatható.

Háromhuta: Sólyom-bérc

Sólyom-bérc 546 méteres sziklahátán a Zemplén egyik leghangulatosabb hegyi kilátása vár rád. A távolban az erdők fölött ülő Regéci vár vonzza a tekintetet, lent Háromhuta hosszú, nyugat-keleti futású völgye húzódik. Épített környezetnek nyoma sincs, kis szerencsével csak a természet hangja ér el hozzád.

Sátoraljaújhely: Szár-hegy

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyre érdemes felsétálni, hiszen bőven akad itt látnivaló, nem csupán az önmagában is fantasztikus Zempléni Kalandpark. Itt vár a Magyar Kálvária történelmi emlékhely, a 100. Országzászló emlékhely, a turul szobor a maga szimbolikus 896 centis magasságával; mindezek után a pihenőparkban lazulva merenghetsz a múlt emlékein és egy pompás kilátóteraszról gyönyörködhetsz a környező hegyekben.

Már útnak is indulnál?

Összegyűjtöttük egy térképen a cikkben szereplő helyszíneket, úgyhogy útra fel! 😉

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds