Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Budai Zöld 2: Hűvösvölgytől a Solymári várig / Kalandos kirándulás a Budai-hegységben

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egész napos, kalandos túra vár rád, ha úgy döntesz, belevágsz a Budai Zöld második szakaszába, amely az 56-os és a 61-es villamossal is megközelíthető Nagyhíd megállónál veszi kezdetét. Végig a zöld jelzés mutatja az utat, aminek első panorámapontja az Apáthy-szikla meredek szirtje, ahonnan erdei ösvényen jutsz el a Látó-hegy oldalában megbújó kőépülethez, a népszerű Árpád-kilátóig. A bájos kilátóteraszt magad mögött hagyva leereszkedsz a Szépvölgybe, majd egy lankásabb emelkedést követően, a Hármashatár-hegy gerincén átvágva rövid ereszkedés vár rád a Farkas-torok szakadékszerű völgyébe. A hegy oldalában, körülbelül 300 méteres magasságban kell rátérned a Guckler Károly-panorámaösvényre, ami páratlan kilátópontjaival egy külön túrát is megér. Miután kigyönyörködted magad a fel-feltáruló városi látképben, megpihenhetsz a Virágos-nyereg füves placcán, vagy folytathatod utad a Csúcs-hegy, a Tök-hegy és a Kálvária-hegy erdőrengetegében bandukolva. Végül elérsz a Mátyás-dombon barátságosan magasodó Solymári vár romjaiig, ahonnan egy bő kilométeres séta után megérkezel Solymár központjába, a túra végpontjára.

Látnivalók

Apáthy-szikla

Akár babakocsival is kényelmesen járható erdei úton érheted el az Apáthy-szikla meredek szirtjét, amely a II. kerület urbánus, mégis természetközeli környezetben található kirándulóhelye. Az egyedülálló sziklaképződmény népszerűsége nemcsak könnyű megközelíthetőségében, hanem páratlan városi panorámájában rejlik. A kilátópontokon eléd tárulnak a Budai-hegység domborulatai, valamint a II. és a XII. kerület látképe.

Solymári vár

Rejtélyes történetű várrom hív barangolásra Solymár határában! A túraútvonalakba is remekül beilleszthető látványosság megépülésének részleteit ugyan homály fedi, annyi azért mégis sejthető, hogy már a XIV. század óta erősség állt itt. A szezonális nyitvatartással működő várban kilátótorony is épült, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környező vidékre.

Árpád-kilátó

A II. kerület egyszerűen megközelíthető, fedett, székely stílusú messzelátója 1929 óta kínál félpanorámás kilátást Budapest városára, a hidakra, a Gellért-hegyre, a Duna zöld szalagjára és a Parlament patinás épületére. A környező villák és a növényzet miatt nem teljes, mégis lenyűgöző városi panorámáért csupán a Látó-hegy 378 méteres csúcsára kell felmásznod. Közösségi közlekedéssel a Batthyány térről induló 11-es busz végállomásától pár perc sétával már ott is vagy.

Guckler Károly-kilátó

Az egyedi alakjáról könnyen felismerhető Guckler Károly-kilátó a városi nyüzsgéstől mindössze egy karnyújtásnyira, mégis nyugodt, erdei környezetben hív aktív kikapcsolódásra a Hármashatár-hegy tetején. A nyolcszöget formázó, fagerendákból álló építmény nyitott terasza gyönyörű panorámát kínál Budapest belvárosára és a Pilis vonulataira. A kilátót egy félórás sétával a 65-ös busz Fenyőgyöngye megállójától is elérheted.

+ Programtipp

Guckler Károly tanösvény

Budapest egyik legszebb erdei sétányaként emlegetik a 14 interaktív állomással ellátott Guckler Károly tanösvényt, amely a Hármashatár-hegy oda-vissza hét kilométeres szakaszán hív kirándulásra. A családbarát útvonal gyerekekkel, sőt még babakocsival is felfedezhető, és két kilátópontot is érint, amelyekről szép panoráma nyílik a fővárosra. Az összesen három óra alatt bejárható erdei ösvény a Fenyőgyöngye Vendéglőtől indul, és itt is ér véget. Járd végig a kalandot a Digitális Vándor alkalmazás segítségével!

Jegenye-völgyi-vízesés

Budapest környékének egyik legszebb természeti kincseként emlegetik a Solymár határában megbúvó Jegenye-völgyi vízesést, amely a Budai-hegység legnagyobb zúgója. A 4 méter magas sziklalépcsőn lezúduló vízesést alul- és felülnézetből is megcsodálhatod, előtte mindössze egy rövid séta vár rád a patakvölgyben, kihívásoktól mentes, jelzett útvonalon. A vízeséstől érdemes továbbhaladni a szép kilátással kecsegtető Solymári várhoz.

Gellért-hegyi kalandösvény

A két kilométeres Gellért-hegyi kalandösvényen hamar megfeledkezhetsz arról, hogy egy nagyváros közepén vagy. A mindössze egy óra alatt teljesíthető sétaútvonalon a hegy árnyas erdejében barangolhatsz, de varázslatos budapesti panorámában is lesz részed, sőt, még olyan ikonikus műemlékeket is megtekinthetsz, mint a Szabadság-szobor. Az ösvény a Szent Gellért tértől nem messze kezdődik. Járd be a Digitális Vándor alkalmazással, és ismerd meg egy virtuális időutazáson a hely titkait!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása:
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.8 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Budapest, Nagyhíd megálló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds