Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Látnivalótól látnivalóig a Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonalon

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

2022-ben átadták a régóta várt Budapest-Balaton kerékpárutat (röviden BuBa), amely egy 120 kilométeres szakaszon köti össze a fővárost a magyar tengerrel. Az edzettségi szinttől függően 1-2 nap alatt teljesíthető táv több ponton is tartogat izgalmakat, a Budapesttől Martonvásárig tartó szakasz például remek egynapos úti cél lehet a kerékpározás szerelmeseinek.

A túra Budapest egyik központi helyéről, a Szent Gellért térről indul, ahonnan kényelmes kerékpársávon gurulhatsz el a Feneketlen-tó mellett, egészen a Bikás parkig. Amint eléred a Budaörsi Kamaraerdőt, magad mögött hagyhatod a városi forgatagot. Ha a tekerést feldobnád egy kis interaktív kincskereséssel, a Digitális Vándor appon Piszke és Csatang kísér el utadon, hogy még többet megtudj a látnivalókról. Két autópálya fölött áttekerve érkezel meg az útvonal első látványosságáig, a biatorbágyi viaduktig. Miután a magasból megcsodáltad a völgyhidat, a szőlőhegyek ölelte etyeki borospincék felé folytatod utad. Ha nem sietsz, mindenképp iktass be egy pincelátogatást Budapest szőlőskertjében! Mielőtt beérnél Gyúróra, megpihenhetsz egy bringás pihenőhelyen, majd irány Tordas, ahol igazi vadnyugati élményben lehet részed, ha egy pár száz méteres kitérővel ellátogatsz az Élményfaluba. Tordas után már csak Martonvásár büszkesége, a gyönyörű Brunszvik-kastély vár rád, mielőtt élményekkel telve vonatra pattansz a főváros felé.

A túrát Martonvásárról is indíthatod, ha inkább a nap elején vonatoznál Budapestről.

Látnivalók

Biatorbágyi viadukt

Az ország egyetlen kettős vasúti völgyhídja halad át Biatorbágyon. Az 1898-ra elkészült viadukt a leginkább egy merénylet miatt közismert. 1931-ben Matuska Szilveszter felrobbantotta az egyik sínszálat, melyen a Budapest-Bécs járat haladt át. A mélybe zuhanó szerelvényben 22-en lelték halálukat. Az eseményt filmvásznon is feldolgozták Merénylet és Viadukt címmel.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

A barokk és neogótikus épületet a francia uralkodók is megirigyelhetnék, annyira lenyűgöző. A Brunszvik család által épített kastélyt többször is kibővítették és átépítették. A második világháborúban állapota megromlott, de a hetvenes években visszanyerte régi pompáját, melyet ma is élvezhetünk. Beethoven is gyakori vendége volt a kastélynak, ezért ma az ő emlékét őrzi a múzeum.

Magyar-kút, Etyek

Tudtad, hogy Etyek címerében is szerepel a Magyar-kút bő vizű forrása? Sőt, a felszínre törő víznek köszönhetően alakult ki itt a település elődje, így nem meglepő, hogy a 18. században épült, klasszicista stílusú kútház Etyek főutcáján, a templom és a kálvária között félúton díszeleg. A forrás mellett találod Nepomuki Szent János szobrát és a háború utáni kitelepítéseknek emléket állító alkotást.

+ Programtipp

Nyakas-kő

Biatorbágy déli határán találod a környék legizgalmas sziklaformációját. Kis kitérőt kell tenned, hogy meglátogasd, de biztosan megéri. A homokkő vízmosta és szélfútta formáihoz hasonlót ritkán láthatsz. Ha nem félsz a magasságtól, felkapaszkodhatsz a torony tetejére is.

Korda Filmpark

Etyek ad otthont a nemzetközi filmes produkciók kulisszatitkaiba bepillantást engedő Korda Filmparknak, ahol egy 2-2,5 órás vezetett élménytúra során barangolhatod be az életnagyságú díszletvárost és szerezhetsz ismereteket a filmgyártás rejtelmeiről. Mindemellett megismerheted a stábtagok munkáját és arra is fény derül, hogyan születnek meg a hollywoodi sikerfilmek.

Tordasi Élményfalu

Ha a cowboy-filmek a kedvenceid, itt minden álmod valóra válhat: saját westernfilmet forgathatsz. De élmények terén itt nincs vége: magaslati kalandpályán teheted próbára ügyességedet, ha van merszed, a tó fölötti kötélpályán is végigsuhanhatsz. Szabadulószobák, felnőtt- és gyerekjátszótér is vár itt.

Digitális Vándor

Játékosan, kalandosan fedezheted fel a Kamaraerdő és Etyek közötti bringaút látnivalóit, ha letöltöd a Digitális Vándor appot. A két kis játszótársad Piszke és Csatang lesz, akik mindenre kíváncsiak, és sokat mesélnek a környékről. Töltsd le az alkalmazást!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 49.1 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Szent Gellért tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds