Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Kisújbánya és Óbánya közt a Mecsekben

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Óbánya és Kisújbánya közt romantikus szépségű völgy húzódik – olyan természeti csodákkal, mint a Ferde-vízesés és a Csepegő-szikla. Óbánya településéről indulva, az Országos Kéktúra jelzését követve járjuk végig a völgyet és csodáljuk meg a mohás sziklákat, melyekről víz hullik alá. A vadregényes völgyben többször kell átkelnünk a patakon, így érdemes vízálló lábbeliben nekivágni a túrának.

A Mecsek mészkőtömbjén átfolyó víz gazdag oldott kalcium-karbonátban, mely könnyen kicsapódik a vízbe esett levelekre, ágakra. Ez a folyamat hosszú idő alatt apró gátakat, természetes tavakat, kis vízeséseket alakít ki a patak folyása mentén, amely lenyűgöző szépségű látnivalót kínál kirándulás közben.

Kisújbánya települése ma már főleg nyaralóvá átalakított, takaros házakból áll – innen gyalogolunk fel a Cigány-hegyi kilátóba.

A kilátó 2007-ben épült a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Mecseki Erdészeti Zrt. közös munkájának eredményeként. A toronyból gyönyörű kilátást élvezhetünk. A Mecsek sűrű erdő borította hegyei és távolba vesző völgyei varázslatosan szép látványt kínálnak. A kilátó mellett erdei pihenőhelyek várják a túrázókat, asztalokkal, padokkal, tűzrakóhellyel.

A kilátótól a zöld háromszög jelzésen ereszkedünk le, majd mikor elértük a piros sáv jelzést, keletnek fordulunk és gyönyörű erdei környezetben visszasétálunk Óbányára.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 11 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Óbánya, központ, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Pisztrángos-tó:

Az Óbányai-völgyben megbúvó, tiszta vizű tóban pisztrángokat tenyésztenek. A tavak mellett halsütőt is találunk, így meg is kóstolhatjuk a sebes halakat.

Óbányai Fazekasmúzeum:

Óbánya jó száz esztendeje híressé vált a fazekasairól és az általuk készített dús mintázatú, karcolt edényekről. A hajdani helyi mestereknek állít emléket a magánkézben lévő gyűjtemény.

Ferde-vízesés:

Az Óbányai-völgyben találjuk ezt a különleges alakú, meredek mészkősziklát, amelyet a tektonikus mozgások kibillentettek a vízszintesből, így ferdén zubog le róla a patak vize.

+ Programtipp

Máré-vár:

Az épségben megmaradt középkori erődítmény gyönyörű látványt nyújt a zöldellő rengeteg közepén. Egy 340 méter magas, meredek, erdővel borított hegycsúcson áll, a közelében lévő község után magyaregregyi várnak is nevezik.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Pécs Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds