Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Mencshely: egy halom vulkáni hegy

By 2021.03.10.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Halom-hegy nem emelkedik ki méreteivel a Balaton-felvidék többi hegyei közül, de egy nagyon kellemes és izgalmas sétát nyújt a kíváncsi látogatóknak. A környékbeli felszíni formákhoz hasonlóan itt is vulkáni tevékenység nyomaira bukkanhatunk. Az egykori vulkán oldalában nem is oly rég még működött egy kis bazaltbánya, a közel 400 méteres csúcsán pedig a megújult Kossuth-kilátó várja a vándorokat. Kisgyermekes családoknak nagyon ajánlható a túra, hiszen könnyen teljesíthető, látnivalókban változatos útvonalat rejt a Vulkán-tanösvény.

A könnyű erdei kaptató felfűzi a látogatóbaráttá alakított egykori kis bazaltbányát, a helyi bazaltból kirakott vulkán modellek pedig a tűzhányó kialakulását mutatják be. A hegy tetején bővebb betekintést nyerhetünk a kreatív módon kialakított Balaton és vulkán fal modellek segítségével a Balaton-felvidék egykori vulkánjainak világába. A tájékoztató táblák felelevenítik a terület izgalmas földtörténeti eseményeit. De vigyázat, ne feledkezhetünk bele csak az élettelen természeti értékekbe! A „rideg” váz változatos élő „szövetet” visel magán. Lassuljunk, szemlélődjünk és gyönyörködjünk az élővilág csodáiban is!

Látnivalók

Kossuth-kilátó

A Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtó kilátót 1962-ben építették Dörgicse és Mencshely között félúton, a Halom-hegyre. 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja, így az egész Déli-Bakonyt beláthatjuk innen. Nem csak a közeli települések (pl. Nagyvázsony, Vöröstó), hanem a távolabbi Hegyestű, Kab- hegy és természetesen a Balaton is látható.

Nevét arról kapta, hogy az 1848-as szabadságharc bukása után Mencshelyen rejtőztek Kossuth Lajos üldözött gyermekei és felesége. A Kossuth-kultusz ma is látható nyomai egy emléktábla és egy Kossuth születésének centenáriumára ültetett hársfa. A kilátó közelében egy régi kemencét is találunk, amit a legenda szerint egykor Kossuth kovácsa használt. A kilátót 2015-ben teljesen újjáépítették, és közelében kialakították.

Vulkán-tanösvény

A kilátó közelében kialakították a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be – ez elsősorban a gyerekeknek lehet érdekes. Láthatunk helyi kőzetekből épített tűzhányómaketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszódik jól igazán. A kőbalaton mellé a környék tanúhegyeit, hegyeit szimbolizáló kis kőhalmokat is láthatunk.

+ Programtipp

Hegyestű

A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

Mencshely falu felől. A hegy lába alatt a parkolóban szükséges hagyni az autónkat.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Balatonfüred Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds