Skip to main content

Túrainfó

Mátraházáról kellemes, lejtős erdei út vezet Farkas-kútig, melynek frissítő vizével töltekezve a Béka tanösvény interaktív állomásain keresztül Sástóra, a Mátra egyik ékszerdobozához érkezel. Sétáld körbe a tavat, és etess kacsákat, de ha kedved van, csónakot is bérelhetsz – majd csodáld meg a páratlan mátrai panorámát az eredetileg olajfúró toronynak készült kilátóból. Innen az út leereszkedik a Rákóczi-forrásig, melynek vize nemcsak tiszta, hanem ízletes és egészséges is. A Mátra egyik legismertebb forrását eredetileg Közel-kútnak hívták. A név arra utalt, hogy Mátrafüred  hajdani lakosai egy rövid sétával elérhették a faluból. Úgy tartják, hogy II. Rákóczi Ferenc előszeretettel pihent meg ezen a környéken, ezért nevezték el később róla a forrást.

Nem messze tőle áll a Máriácska kegyhely. A sziklabarlang és a benne álló Mária-szobor egy 1903-as csodás gyógyulásnak állít emléket, de a zarándokok köszönőtáblái mutatják, hogy a kegyhely azóta is igen népszerű, sokan tulajdonítják felépülésüket az itt elmondott imának, és az értük közbenjáró „Máriácskának”. A barlangot elhagyva fordulj rá a Mátra első turistaútjára, mely Széky István nevét őrzi, hogy a hűs Kalló-völgy kisebb-nagyobb emelkedőit leküzdve visszatérhess Mátraházára.

Látnivalók

Sástó

Magyarország legmagasabban fekvő tavánál számtalan lehetőség vár: az 53 méter magas kilátó tetejéről a 2,5 hektáros nádas tóra, Gyöngyösre és a Mátra gerincére is kitűnő kilátás nyílik. Az 1,2 kilométer hosszú, interaktív Béka tanösvény egészen Farkaskút-forrásig vezet, bemutatva Sástó természeti környezetét, állat- és növényvilágát. Nyáron csónakázhatsz a tavon és kacsákat is etethetsz, télen pedig a tó korcsolyázásra is alkalmas. A part mellől indul a libegő, amely az Oxygen Adrenalin Parkba visz fel.

Naphimnusz Park

A mátraházai templom mellett található az Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszakát megjelenítő Naphimnusz Park. A színezett kerámia domborművek Várkonyi Maréza, mátrafüredi keramikus alkotásai.

A parkban megtekinthető „Szűz Mária Hét Örömének Útja” is, melynek tűzzománc képeit Hertay Mária készítette.

+ Programtipp

Oxygen Adrenalin Park

Az ország legmagasabban fekvő kalandparkjában nemcsak az élményektől áll el a lélegzet, hanem a panorámától is. A 16 hektárnyi területen 1-99 éves korig mindenki talál szórakozási lehetőséget. A legkisebbeket 4 szintes játszóházi labirintus és vízi világ várja, a nagyobbakat a téli-nyári bobpálya, a canopy és a bánya felett átívelő függőhíd. És ha még nem volt elég a magasságból, vár rátok az 500 méter hosszú libegő is, amely visszavisz Sástóra.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 9 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Mátraháza parkoló (24-es úton személyautóval vagy autóbusszal)

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Sástó Turisztikai Központ

Információ, nyilvános mosdó, turistatérkép, ajándéktárgyak.

Sástó Étterem

Az étterem mátrai ízekkel vár minden kirándulót tavasztól őszig.

Honlap

Mátra Kemping Sástó, Tavirózsa Étterem

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds