Skip to main content
VízitúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Panorámás evezés Visegrádon

By 2023.03.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Duna Esztergom és Szentendre közötti szakasza teli van látványos helyszínekkel. Esztergomból indulva a jobb parton követhetjük a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulatait, melyek változatos hegyformákat mutatnak, a folyó bal partján pedig a Börzsöny hegyeit csodálhatjuk meg az itt-ott kibújó sziklaormokkal és meredek, kopár hegyoldalaival. A táj végig ámulatba ejtő. Dömöst elhagyva hamar megpillanthatjuk a Visegrád fölött magasodó fellegvárat, mely hosszasan kísér minket utunkon egészen Visegrádig. Két kikötőpont közül is választhatunk, az egyik a Visegrádi Sportcentrumnál található, a másikhoz a Visegrád-Nagymaros révátkelőt elhagyva érkezel: ez a Visegrádi Csónak és Kishajó Kikötő, a Királyi Palotától nem messze kialakított nagyparkoló mellett.

A folyó ezen szakasza nem rejteget veszélyes, nehéz és technikás részeket, így kis tapasztalattal is szinte bárki teljesíteni tudja a kitűzött távot. Ennek ellenére ajánljuk, amennyiben van rá lehetőséged, hogy elsőként szervezett formában, egy tapasztalt túravezetővel szállj vízre. A víz kiválóan alkalmas evezéshez kenuban, kajakban vagy akár SUP-pal. A folyó mindkét partján találsz kenukölcsönzőket, ahol a szállításban is segítenek, illetve minden szükséges információt a rendelkezésedre bocsátanak.

Ha már eleget eveztél, érdemes a kijelölt strandoknál beiktatni a pihenőket, ahol felfrissítheted magad egy hideg itallal, illetve megmártózhatsz a Duna hűsítő vizében. Fontos, hogy ne a fürdőzők között köss ki! Kijelölt szabadstrandokat Pilismaróton, Zebegényben, Nagymaroson, Dunabogdányban és Szentendrén is találsz.

Látnivalók

Esztergomi Bazilika és Várhegy

Klasszicista és óegyiptomi stílusban épült Magyarország legnagyobb egyházi épülete, a kupolájáig 100 méter magas Esztergomi Bazilika. Megépítése előtt több templom is állt a helyén, de ezek a történelem viharaiban sajnos elpusztultak. A bazilika felszentelésére 1856-ban került sor, melyre maga Liszt Ferenc komponált misét és ő is vezényelte azt. Napjainkban fontos egyházi szerepe mellett népszerű turisztikai célpont kiállításával és elképesztő panorámájával, amihez 400 lépcsőfokot kell leküzdeni!

Vaskapu-hegy

Esztergom belvárosától keletre találod ezt a 404 méter magas hegyet, mely a Visegrádi-hegység tagjaként pazar kilátással várja az ide látogatókat. A csúcson található turistaháztól kb. 50 méterre egy csodaszép Mária-szoborra lelhetsz egy kis erdei ösvényről kibukkanva. A rendszeresen gondozott, gyönyörű rózsákkal és pihenőhelyekkel tűzdelt kilátóponton érdemes kicsit leülni és elmerülni a látványban!

Prépostsági romok, Dömös

Dömös egykoron az Árpád-házi királyok egyik kedvelt lakhelye volt, a 11-12. században királyi palotát és prépostságot is építtettek ide maguknak. Sajnos ezek az épületek ma már nem állnak, de a kicsit később ide épített templom maradványai a mai napig láthatóak, az altemplomi rész pedig teljes szépségében, rekonstruálva várja a látogatókat. A nyitvatartásról érdeklődj az 1000evestemplom.hu-n!

Hajótemető, Pilismarót

A Pilismaróti-öböl, mely mesterségesen, a helyi kavicsbányászat révén keletkezett, ma kedvelt kirándulóhely és tökéletes célpont a horgászat és a vízi sportok kedvelőinek. Itt kaptak helyet a nyugdíjazott meder- és kavicskotró hajók, de került melléjük jégtörő, komp, uszály és egyéb vízi munkákat végző hajók is. A rossz hír a kalandok kedvelőinek az, hogy végigjárni, felmászni tilos rájuk, de mindenképp érdemes egy látogatást tenni ezen a kissé elhanyagolt, elmúlást idéző, a természet miatt mégis életteli helyen!

Természetház, Búbánatvölgy

A Vasas Horgászegyesület 60 éves fennállásának évfordulójára készült el ez a környezetbe illeszkedő, innovatív energiafelhasználású, növényekkel borított tetejű Természetház. A Kerek-tó partján álló épület kiemelt funkciója, hogy a mai modern technológia segítségével mutassa be a hely élővilágát és természeti értékeit. A Természetház az év minden napján várja a horgászat iránt érdeklődőket és a túrázás szerelmeseit.

Duna Múzeum, Esztergom

A 2019-ben nyílt múzeum fő küldetése, hogy ismertesse a vízgazdálkodás múltját és jelenét a folyószabályzás, a hajózás és a fürdőzés történetén keresztül. Az állandó kiállítás célja továbbá, hogy bemutassa a klímaváltozás hatásait. Csoportos, vezetett túrákat már óvodás csoportoknak is tartanak, de felnőttek számára is izgalmas program a Vízeum meglátogatása Esztergom belvárosában.

+ Programtipp

Királyi Palota

A 14-15. században felépült Duna-parti palota állandó székhelyül, majd később vidéki rezidenciául szolgált a magyar királyság uralkodóinak. Az akkoriban még csak hajóval megközelíthető város Európa-szerte ismert volt gótikus és reneszánsz jegyekkel bíró épületeiről, dísz- és szökőkútjairól, valamint egyedülálló palotakertjeiről. A folyamatosan szépülő palota ma állandó kiállításokkal és zeneprogramokkal várja a látogatókat.

Visegrádi vár

A történelmi város felett strázsáló Várhegy tetején magasodik ez az emblematikus építmény. Története még IV. Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegy oldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el ámulatba ejtő panorámáját, melynek hála a varázslatos Dunakanyar nagy részét megcsodálhatod.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 24.2 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Esztergom, Palkovics-pad: Esztergom egyik mesés partszakaszán találod ezt a faragott, díszes padot. Az Esztergomi-szigeten, a Nagy-Duna sétányon, a Mária Valéria hídtól 500 méterre helyezkedik el, ahol az autódat is le tudod tenni.

Esztergom, Nagy Duna stny., 2500

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds