Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Elvarázsolt pincék – 10. Alpannonia® light körtúra

By 2023.03.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A természeti és kulturális látnivalókban gazdag túrakör az egykori cáki kőfejtőhöz közeli játszótérnél kezdődik. Elsőként indulj az elhagyott kőfejtő felfedezésére! Az innen bányászott építőanyag hasznosításáról a környékbeli házfalak még napjainkban is mesélnek, itt fejtették egykoron ugyanis a sötétszürke kavicsokból álló Cáki Konglomerátum Formáció metakonglomerátum kőzetét. A túra legvadregényesebb része a Gerebincs-forrás környéke, de nem éri meg kihagyni a 120 év körüli, az ország legnagyobb törzskörméretével rendelkező, védett atlaszcédrusfája megcsodálását sem. A magánterületen lévő cédrus melletti gyönyörű, kúriajellegű házat is érdemes szemügyre venni. Végül Cák híres, boronafalas pincéi elvarázsolt hangulattal várják az ide látogatókat. A pincesorhoz érve, az úttól balra találod a Hordómosó-forrást, ahol feltöltheted kulacsodat! A növények szerelmesei számára fontos információ, hogy a közeli szelídgesztenyés számos orchideafajnak és a ritka kígyónyelvnek is otthont ad. Az egyik szépen felújított pince napjainkban alpannonia® információs házként működik, ahol tájékozódhatsz az alpannonia® főútvonalról. Évente több gasztronómiai jellegű rendezvényt is szerveznek Cákon, de a kis település egyedülálló varázsa az év minden napján magával ragad.

A túra kiindulópontja a Bene-forrás, amit a Hangakapu buszmegállótól egy 1,6 km-es séta során érhetsz el. A forrás vize nem mindig iható minőségű, ezért mindenképp vigyél magaddal elég ivóvizet!

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Látnivalók

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az alpokaljai kis falu a határában lévő gesztenyésben fekvő pincesoráról vált országszerte híressé. A műemléki védelem alatt álló pincesor a hajdan virágzó szőlő-, bor- és gyümölcskultúrának állít emléket. A nyolc zsúpfedeles és egy nádfedelesként felújított pince az 1800-as évek elején épült, a legrégebbi 1778-ban. Az épületek talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, bortároló pincék és présházak egyben, melyek a szőlő feldolgozására, a bor egyik szürettől másikig való eltartására, gyümölcstárolásra szolgáltak. A pincesor szabadtéri múzeumként április 1. és október 31. között látogatható. Előzetes bejelentkezés után csoportokat is tudnak fogadni.

A kőszegszerdahelyi Eresztény-majorban élő atlaszcédrus

A védett területen álló Eresztényi cédrus egy 120 év körüli fa, amely jelen ismereteink szerint az ország legnagyobb törzskörméretével (472 cm) rendelkező atlaszcédrus (Cedrus atlantica) példánya. A magyarországi faóriások és famatuzsálemek között is nyilvántartott növényóriás kiemelt védelmet és megbecsülést élvez a Babó család birtokán. A bakancslistás látnivaló sok festőt és zeneszerzőt megihletett már.

+ Programtipp

Források útja tanösvény

A 14 km-es tanösvény kedvelt és kevésbé ismert forrásokat fűz fel egy útvonalra a Kőszegi-hegység magyar oldalán. Állomásai között találod a velemi Vasa-kutat, a Szentkutat a Szent Vid alatt, a Gyertyán-kutat, a Jávor-kutat, a Borha-forrást, az Enikő-forrást, az Elektromos-forrást, a Cseke-forrást, a cáki Hordómosó-forrást, a bozsoki Szentkutat, majd végül, egy aprócska kitérővel a táblával nem jelzett Pütyör-forrást. A tanösvény a velemi buszfordulóból indul és Bozsokon ér véget.

Kőszegi Kisvonat – erdei kirándulás a Kőszegi-hegységben és Kőszeghegyalján

Látogasd meg a Szabó hegyet, Borha forrást, Szent Vid Kápolnát, illetve a Cáki pincesort a Kőszegi Kisvonattal!

A Kőszegen hamar közkedveltté vált kisvonat új élményeket tartogat, melyen könnyen utazva juthatsz el a Kőszegi-hegység legszebb helyeire.

Cáki Gesztenyés Gasztro Fesztivál a Pincesoron

A cáki pincesoron a szelídgesztenye érésének idején kulturális, hagyományőrző és gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat a Gesztenyés Gasztro Fesztiválon. A minden évben ősszel megrendezésre kerülő kétnapos rendezvényen minden a gesztenyéről és a borról szól. Hagyományosan pincepörkölt és egyéb finomságok készülnek az üstökben, illetve cáki burger és langalló is sül a kültéri kemencében. Emellett kézműves vásár és színes programkavalkád várja a vendégeket.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 6.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra Cákon, a Petőfi utcából, az egykori kőfejtő előtti játszótérről indul.

Cák, Petőfi Sándor utca, Játszótér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Cáki Csikó Csárda

Facebook

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Kőszegi Kisvonat

Facebook

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds