Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Megyer-hegyi tengerszem és Hercegkút – gyalogos körtúra

By 2021.05.05.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az egész napos körtúra a sárospataki Iskolakertből indul és a várhoz érkezel vissza. Útközben érdemes elidőzni a Megyer-hegyi tengerszemnél. Az óriási sziklafalakkal körbevett tó minden évszakban csodás. A helyszínen már a 15. században is működött kőbánya. A bezárt bánya fejtési gödrében alakult ki a kis tó, amit ma Tengerszem néven ismerünk, ám valójában emberi kéz által alkotott képződmény. A legnagyobb mélysége 6,5 méter.

Legújabb szolgáltatásként kipróbálhatod a Via Ferrata pályát, amely egy izgalmas lehetőség kalandvágyóknak. A következő megállónk Makkoshotyka, ami egy kis zsáktelepülés a hosszú völgyben. A település egykor királyi várbirtok is volt. Itt érdemes ellátogatni az egykori Meczner-kastélyba, amely az Ökoturisztikai Központnak ad helyet. Az alsó szinten Nagy György egykori erdész trófeagyűjteménye tekinthető meg. A falumúzeum egy 19. században épült takaros parasztház, az összegyűjtött tárgyak a hagyományos paraszti élet használati tárgyai, melyeket a helyi lakosok ajánlottak fel. Az útvonal érinti a sváb települést, Hercegkutat, a település első neve Traustsonsfalva volt. A legrégebbi pincesorokat is bebarangolhatod, melyek eredetileg a német telepesek lakhelyéül szolgáltak (Gombos-hegyi és Kőporosi). A központban a Sváb Tájház idézi meg a múlt hangulatát, mely a helyi lakosok büszkesége.

Látnivalók

Meczner – kastélyok, Makkoshotyka

A Meczner család eredetileg két kastélyt is épített a településen, az egyik a helyi iskolának, a másik az Önkormányzatnak és a Művelődési Háznak ad helyet napjainkban. Az Ökoturisztikai Központ információs pontként és kiállítótérként funkcionál, valaha szintén a Meczner – kastély része volt.

Sváb tájház, Hercegkút

A közösség korabeli használati tárgyait mutatja be a felújított tájház. 2006-ban villámcsapást követően kigyulladt, ezt követően újjáépítették. A csűrben különböző szakmákhoz kapcsolódó eszközöket állítottak ki. A bejáratnál egy telefonszámot kell felhívni, így tudunk bejutni.

Gombos-hegyi és Kőporosi pincesorok, Hercegkút

A pincesorok voltak az elsők, melyek megépítésre kerültek a sváb faluban és kezdetben az emberek lakhelyéül szolgáltak. Az ideérkező németek néhány év alatt építették fel a falut, így minden házhoz tartozik egy pince is, melyeket később bor és zöldségek tárolására használtak. A zegzugos, világörökségi pincék egy különleges világba repítenek.

+Programtipp

Kálvária domb, Hercegkút

A Gombos-hegyen emelkedik a kápolna közvetlenül a pincesor felett, ahová 14 stáció vezet. A beruházás a hercegkúti hívek és elszármazottak adományaiból valósult meg.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Götz Pincészet, Hercegkút

További információk

Espák Pincészet

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 20.6 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

3950 Sárospatak, Táncsics Mihály u.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds