Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Írottkői csúcstámadás

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Kőszegről induló túra festői tájak érintésével felvisz egészen az Országos Kéktúra kiindulópontjához, a 884 méter magas Írottkőre, ahol pazar panorámában gyönyörködhetsz. Az osztrák oldalon, a Léka felé vezető útszakaszon igazi országúti és mountainbike-paradicsom vár! Léka várát mindenképpen érdemes megcsodálni, az alatta fekvő tó pedig kiváló egy kiadós piknikezésre. Kőszeg felé kanyarodva, a határmenti Liebing falu gesztenyefaligeténél ne felejts el újra megállni, hiszen a monda szerint a faóriások rendkívül pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.

A kerékpártúra útvonala a VELOREGIO című projekt keretében került kialakításra, melynek célja a határon átnyúló kerékpáros turizmus fejlesztése és a kerékpáros-idegenforgalom fellendítése a régiók természeti és kulturális látnivalóinak bemutatásán keresztül. Az útvonal menti kerékpáros pihenők szintén a VELOREGIO projektből valósultak meg.

Látnivalók

Kőszeg – Magyarország ékszerdoboza

Fedezd fel különleges túrákon, tematikus sétákon a romantikus történelmi kisváros középkori utcáit, Magyarországon egyedülálló műemléki gazdagságát és emberléptékű környezetét. A városnézést érdemes a törökök elleni hősi helytállásban oly fontos erődítmények mentén kezdeni, melyek igazán híressé tették Kőszeget. A keleties hangzású vendéglátóegységekben, vagy éppen vaskos lovagi asztalok mögött ülve, kőszegi bor kíséretében gasztronómiai különlegességeket kóstolhatsz. A város határain túl ismerd meg a Kőszegi-hegység nevezetességeit is! A városközpontból kiindulva kitűnő gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat kínál a táj.

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az alpokaljai kis falu a határában lévő gesztenyésben fekvő pincesoráról vált országszerte híressé. A műemléki védelem alatt álló pincesor a hajdan virágzó szőlő-, bor- és gyümölcskultúrának állít emléket. A nyolc zsúpfedeles és egy nádfedelesként felújított pince az 1800-as évek elején épült, a legrégebbi 1778-ban. Az épületek talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, bortároló pincék és présházak egyben, melyek a szőlő feldolgozására, a bor egyik szürettől másikig való eltartására, gyümölcstárolásra szolgáltak. A pincesor szabadtéri múzeumként április 1. és október 31. között látogatható. Előzetes bejelentkezés után csoportokat is tudnak fogadni.

Kerékpáros pihenők Kőszegen az útvonal mentén

Az útvonal mentén a biciklizőket kerékpáros pihenők, esőbeállók, infópontok várják korszerű kerékpártámaszokkal, az Abért-tó parkolójában és a Szabó-hegy lábánál, a Szénsavas-kút mellett. Mindkét helyszínen padok, asztalok, kerékpárszerelő állvány és hulladékgyűjtők teszik gördülékennyé a kirándulást. A pihenőknél nagy méretű táblák nyújtanak turisztikai információkat. Többek között megismerheted Ausztria szomszédos területeit és Kőszeg természeti és épített örökségét, valamint Vas megyei túraajánlatokról és mountainbike-útvonalakról olvashatsz.

Stirling-villa

A Stirling-villát népművészeti alkotóteleppé alakították a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület tagjainak kezdeményezésére, a népi kézműves hagyományok felelevenítésének és átörökítésének céljából. A villát a skót nemesi Stirling család sarjai építtették 1938-ban. A Dél-Skócia ősi Stirling-várának kapuját megidéző modern villát 1944-ben lefoglalták a nyilasok, magának Szálasinak és a nyilas kormánynak tartották fenn a háború végéig. Udvarán őrizték a magyar Szent Koronát. Később évtizedekig Vas vármegye kézműveseinek otthonaként, alkotóházaként szolgált, udvarán pedig színpad, kovács- és fafaragóműhelyek épültek. A frissen felújított, kulturális rendezvényeknek és kiállításoknak is otthont ad az épület.

Korona Galéria és Novákfalva Üdülőfalu, Velem

Szép, színvonalas kiállításon csodálhatod meg a magyar korona másolatát a falu központjában lévő Korona Galériában. Novákfalva üdülőfaluban a Képtár történelmi festményekkel és harangjátékkal várja az érdeklődőket. Nyitvatartás: májustól október végéig, keddtől vasárnapig, 10-18 óra között. Telefonszám: 30/304-7232

Sibrik-kastély és parkja

A ma már kastélyszállóként működő, bozsoki Sibrik-kastély helyén egyes feltételezések szerint már a XV. században is állt épület. A késő reneszánsz stílusú várkastély négyzetes udvarának homlokzatán a Sibrik és a Nádasdy család nemesi címerét tartalmazó kettős címer látható 1614-es évszámmal. A kastélyparkban érdemes tenni egy kellemes sétát.

Írottkő-kilátó

A 884 méteren található Írottkő, vagy régi nevén Szálkő, a Kőszegi-hegység, valamint a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja. A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik. Tiszta időben elláthatsz a Balatonig, a Budai-hegyekig, vagy akár az ausztriai Schneeberg és Rax hegyekig. A csúcs a közelben található valamikori határkőről, azaz írott kőről kapta nevét. A híres sziklaalakzat a kilátótól mintegy 40 méterre, osztrák területen található, ma is kivehetők rajta a bevésett C B E betűk, amelyek feltételezhetően a Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölték (Confinia Batthyányana Esterhazyana). A 14. században Fenyőhegyként hivatkoztak rá, a környék jellemző jegenyefenyvesei miatt. 1909-ig az Árpád-kilátó állt itt, leomlása óta, 1913-tól pedig az Írottkő-kilátó magasodik a hegy csúcsán. 1990-től szabadon látogatható.

Rohonci madártorony

A Faludi-völgyben található Rohonci-fürdőtó mellett tornyosul a 22 méter magas, akadálymentesen megközelíthető építmény, mely többek között sérült madarakat befogadó madárházként is működik. A torony tetejére felsétálva megcsodálhatod a madarak életterét és gyönyörködhetsz a kilátásban. A torony alatt labirintus és homokozó várja a gyerekeket.

Léka vára

A ma már Ausztriához tartozó, egykoron magyar nemesi családok tulajdonában lévő Léka (Lockenhaus) szemet gyönyörködtető vára Kőszeg környékének egyik legvonzóbb látványossága. A Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán, egy kis tó felett álló középkori lovagvár látványa már messziről felfedezésre hívja a kirándulókat. A vár alatt csodálatos, erdős környezetben, a Gyöngyös-pataknál vízirigók és hegyi billegetők fészkelnek. A vár épületében a múzeum mellett szálloda, étterem és rendezvényközpont található, de itt él Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniája is.

Liebing óriás gesztenyefái

Gyalog vagy kerékpárral is elérhetőek Burgenland legidősebb és legvastagabb fái, a 350 éves hatalmas szelídgesztenyefák, melyek között egy majdnem tíz méter átmérőjű példányt is találhatsz. A monda szerint a faóriások rendkívül pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Látogatók sokasága időzik legalább 20 percet a gesztenyefák társaságában, a gyógyulás reményében. Az utca zajától távol élvezheted a természet nyugalmát és szépségét, miközben garantáltan feltöltődsz ebben az energiaparkban.

+ Programtipp

Rohonci-fürdőtó

Félórás könnyed kerékpártúrával elérheted Bozsokról a természetes fürdőtavat (Badesee Rechnitz), mely a Faludi-völgyben víztározóként is funkcionál, jobbára azonban népszerű kiránduló- és strandolóhely, valamint a Kőszegi-hegység új Burgenland-Trails MTB-pályáinak egyik végpontja is. A tó két végében büfé várja a vendégeket, de van itt ugrótorony trambulinnal, csúszda és gördeszkapark is a strandröplabdapálya mellett. A vízben hatalmas, de békés halak úszkálnak, a befolyónál többek között pisztrángokat is láthatsz.

Kőszegi Szüret, Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

Kőszeg legtöbb embert megmozgató rendezvénye a Kőszegi Szüret, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó. A háromnapos programsorozat központi eseménye immár több mint 30 éve a szüreti karnevál. Ezen a programon felvonul a város apraja-nagyja, iskolák, civil szervezetek és cégek masíroznak különböző, mókás jelmezekben.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 55 km
Időigény: 4.5 óra

Megközelítés

A kerékpártúra Kőszeg Fő teréről indul.

Kőszeg, Fő tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Honlap

Kőszegi Kerékpáros Egyesület – KKE AlpokCycles

 

Honlap

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Honlap

Novákfalva Üdülőfalu, Csárda és Emlékpark és Korona Galéria, Képtár

 

 

Honlap

Kerekes Cukrászat, Bozsok

 

 

 

 

 

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Geschriebenstein Naturpark

Honlap

Rohonci fürdőtó – Badesee Rechnitz

 

 

Honlap

Burgenland-Trails – hegyikerékpáros pályák a Kőszegi-hegység osztrák oldalán

 

 

 

Honlap

Kőszegi Kisvonat

Facebook

Léka Vára – Burg Lockenhaus

 

Honlap

Rohonci madártorony – Vogelturm Rechnitz

 

 

 

Honlap

Kampits Családi Pince

 

 

 

 

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds