Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

A Nagy-hideg kihívás, csúcs kilátással

By 2022.11.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Kismarosról, a vasútállomástól indul a túra, melynek során ha nem is a hegység legmagasabb pontjára, de elég magasra jutsz fel: a 868 métermagas Nagy-Hideg-hegyre. Szokolyáig nagyjából üdülőövezetben tekersz, de Szokolya után megérkezel az erdőbe. A közúti forgalom Királyréttől nagyjából megszűnik, innen egy meredekebb aszfaltozott úton haladsz a Cseresznyefa parkolóig. A hátralévő 8 kilométert már zúzott köves úton teszed meg. Az út innen egyre meredekebb lesz ahogy a tető felé közeledsz, csak Magas Tax környékén enged kicsit a meredekség. Forgalom gyakorlatilag nincs, de ügyelj a lefelé száguldó kerékpárosokra! A csúcson lévő turistaházban meg is lehet szállni és mindig van meleg étel és hideg ital: a teraszon megpihenve rácsodálkozhatsz a folytonosan érkező turisták színpompás kavalkádjára. A kiindulási helyre ugyanazon az úton térsz vissza, de lefelé figyelj a vízelvezető csatornákra, és a felfelé tekerő kerékpáros turistákra! Királyrétig nem kell a pedálokkal törődnöd, utána viszont már nem elég a gravitációban bízni, kicsit tekerni is kell, de így is meglepődsz majd mennyivel gyorsabb a lefelé, mint a fölfelé.

Látnivalók

Falumúzeum, Kismaros

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény a falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból és fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból és borászati eszközeiből, a falu vallási életének relikviáiból áll. A kiállítás a18. századelső felétől, az első sváb telepes érkezésétől kezdődően napjainkig öleli át a falu néprajzi hagyományait és történetét.

Műemléki pincesor, Kismaros

A templomtól induló utcában található a mára már részben átalakított pincesor, melyet az 1830-as években építettek, és a falu nagyszerű múltját idézi. Néhány pince még a régi préssel is el van látva. A pincesor műemléki védettséget élvez.

Nagy-Hideg-hegyi turistaház

Az 1940-benátadott turistaház a „börzsönyi síparadicsomot” felkereső síelők számára épült, legfőbb bája a lakott területektől, és közutaktól való távolságában rejlik, ide tényleg csak turisták jutnak el. Szállást és étkezési lehetőséget is találhatsz itt.

+ Programtipp

Hiúz Ház Erdei iskola

A számtalan túraútvonal kiindulópontján álló látogatóközpontban digitális túraútvonaltervezővel és a „Börzsöny lakói” c. interaktív kiállítás vár. A kiállítás nemcsak az itt élő állatokkal és emberekkel ismertet meg, hanem az ember tájat alkotó tevékenységéről is hasznos információkat nyújt. Ha több napot szeretnél tölteni a környéken, itt szállásra is találhatsz, kisebb gyerekek pedig a ház udvarán kialakított játszótérnek örülhetnek.

Királyréti Erdei Kisvasút

Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Dunaparttól Szokolya községen át Királyrétig.

Mányoki Ádám és Viski János emlékszobája, Szokolya

A falu leghíresebb szülötte kétségkívül az a Mányoki Ádám (1673-1757), akinek többek között II. Rákóczi Ferenc portréját köszönhetjük. A nagyszerű barokk festő mellett Viski Jánost (1891-1987) talán már kevesebben ismerik, pedig naturalista állatképeivel a közelmúlt jeles művészét tisztelhetjük személyében. A két művész előtt együtt tiszteleg az az emlékszoba, melyet előzetes egyeztetés után látogatható.

Királyréti kirándulóközpont

A kirándulóközpont az egykori erdészlak felújított és kibővített épülete, mely valaha iskolaként működött. A felújítás során a közel 150 éves épület egyik szárnyában alakították ki a múzeumot. A központ teljesen akadálymentesített. A múzeumban a környék geológiai, tájhasználati, szakmatörténeti bemutatása valósul meg, korszerű technikai eszközökkel. Emellett az elmúlt századok használati tárgyai, tárgyi emlékei is helyet kaptak itt.

Szokolya-Huta tanösvény

A közel 3 kilométer hosszú, 9 állomásos útvonal az erdő és tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével ismertet meg. A régi erdőtörténeti események mai terepi nyomait vizsgálva képet kapsz a vasbányászat, duzzasztógát, szénégetés, legeltetés szerepéről a környék életében.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 21.7 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kismarost az M2-es, majd a 12-úton érheted el közúton, illetve vonattal a 70-es, Budapest–Szob közötti vonalon.

Kismaros vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds