Skip to main content

TOP 5 hely a Szigetközben és Pannonhalmán

TOP 5 hely a Szigetközben és Pannonhalmán

Ismerd meg a Duna varázslatos szárazföldi deltáját, az „Ezer sziget országát”, a Szigetközt!
A Duna a Dévényi-szoroson áthaladva, a Kárpát-medencébe érkezve megpihen, és lerakja hordalékát, ezzel építve fel Közép-Európa legnagyobb szigetvilágát.

Felfedezésre vár a Győrtől alig 19 kilométerre fekvő, több mint 1000 éves múlttal rendelkező település, Pannonhalma is és Szent Márton-hegyén épült bencés Főapátság.

A Szigetköz számtalan épített látnivalót tartogat az aktív kikapcsolódásra vágyóknak, és az ország kulturális, épített örökségeinek felfedezésére vágyóknak egyaránt.

Ezek közül hoztunk neked TOP 5 látnivalót, amiket ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. DENKPÁL HALLÉPCSŐ, DUNASZIGET

Gyönyörű és pihentető hely a természet közepén. Morajló, zubogó vize távolra is elhallatszik, a mellette megbúvó békés, patakos rész viszont olyan érzést nyújt, mintha egy oázisban járnál. Tökéletes helyszín piknikezésre. A felvíz felől érkezve szép betonozott sója ad lehetőséget a kikötésre, kerékpárral is jól megközelíthető.

2. HÉDERVÁR: A KASTÉLY, A 800 ÉVES TÖLGY ÉS A BOLDOGASSZONY-KÁPOLNA

A Szigetköz legidősebb kastélya erődként emelkedik ki a Kisalföld síkjából. A 12. században fából készült épület többször megsérült és átépült, jelenlegi barokk formáját a 18. század második felében nyerte el. A Boldogasszony-kápolna a környék egyik legszebb gótikus műemléke, és a Héderváry család temetkezési helye is egyben, itt áll hazánk legidősebb fája, egy 800 éves tölgyfa.

Titkos tipp: Látogass el a kastéllyal szemközti parkba a burgonyabogár szobrához, amely a hazai növényvédelemnek állít emléket.

3. FUTURA, MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB TUDOMÁNYOS JÁTSZÓHÁZA, MOSONMAGYARÓVÁR

A „játszóház” 2700 m2 területen várja a természet törvényszerűségeinek lelkes felfedezőit. Az egykori magtár épületében berendezett interaktív kiállítás négy szintjén a négy őselemen keresztül fedezheted fel a Szigetköz, Magyarország és a világ csodáit. Izgalmas tudományos programok, 5D mozi és Planetárium is vár minden korosztályt.

4. LILA-HEGYI KILÁTÓ ÉS PINCESOR

A Pannonhalmi-dombság legmagasabb pontját népiesen „Nyúli Havasoknak” is nevezik. Itt áll a Lilahegyi kilátó, amelynek 14 méteres, felújított tornyából remek körpanoráma nyílik a környékre. A kilátótól néhány méterre, a lösszel borított területeken a lezúduló esőzések meredekfalú vízmosásokat hoztak létre, közülük a legérdekesebb a 650 méter hosszú nyúli Szurdik, alján oldalakba vájt pincesorokkal és egykori barlanglakásokkal. Érdemes esti kivilágításban is megnézned a sort, csodás látvány!

5. PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG ÉS KÖRNYÉKE

Bármilyen környékbeli felsorolás kihagyhatatlan része az 1996 óta Világörökségnek számító Pannonhalmi Főapátság, hazánk legrégebbi monostora. A hozzá tartozó Arborétumban és a környékén pedig öt kontinenst képviselő mintegy közel ezerféle növény-, és mintegy 150 madárfaj között sétálgathatsz. Itt vár rád Magyarország első Illatmúzeuma is: szippants bele az öt alapvető gyógynövénybe, kövesd végig a levendula lepárlás folyamatát és pillants bele a 17-18. századi szerzetesi gyógyászatba is!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds