Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Túra a vadak ásta tó körül

By 2021.03.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Vadása-tó körüli túra könnyed kis sétát tartogat az ide látogatók számára. Érdemes elő, vagy utószezonban megejteni ezt a kirándulást. A nyári időszakban sokan keresik fel ezt a tavat strandolás céljából, ám tavasszal és ősszel teljesen más arcát mutatja. Ilyenkor nem kell a tömeget kerülgetni, minden körülmény adott, hogy élvezzük a természet adta csendet.

A tó megkerülése közben a Rókalyuk tanösvény táblái segítik a tájékozódást. A nyugati oldal kissé meredekebb terepet tartogat. Ám ez adja a vadregényes hangulatát. A tó északi felét egy kisebb vízfelületű, sűrű erdő övezi, ahonnan vizéből holt fák, tuskók, zsombékok meredeznek. A keleti oldalon egy idősebb erdő öles fái között tehetünk sétát. Ezek az idős, magas fák nyugodt hangulatot árasztanak, segítenek kiszakadni a hétköznapok rohanó világából. A déli oldalán a tónak egy töltésen sétálhatunk végig. Innen az egész vízfelület, és a strand is belátható. Remek helyszín egy-egy jó fotó elkészítéséhez.

Ha biciklivel érkeznél, nézd meg a kerékpáros túraajánlatunkat is!

Kerékpárral a tavak vonzásában (Őrség 5)

Látnivalók

Vadása-tó

A Vadása-tavat 1968-ban kezdték kialakítani a Vadása-patak felduzzasztásával. Kiépítése, fejlesztése az itt élő emberek összefogásával történt. Érdekes nevének története van. Régen rengeteg róka élt a környéken, és a helyiek meséi szerint ők ásták a tavat. Tehát vad ásta, vad által ásva. Ebből lett röviden vadása. 2018-ban egy heves esőzés következtében a tó déli gátja erősen megrongálódott. Ezt helyreállították, és ma már újra régi fényében várja a kirándulni, strandolni vágyókat. Öröm az ürömben, hogy a helyreállítási munkák során a tótól délre a fokozottan védett tőzegpáfrány (Thelypteris palustris) ezres nagyságrendű állományát fedezték fel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

+ Programtipp

Lápok háza-Szőcei tőzegmohás láprét

Szőcén a Lápok háza interaktív kiállításán megismerhetjük a lápok titokzatos világát, a hozzájuk kötődőd mondákat, legendákat és az őrségi lápkutatás történetét. Egy kis felfrissülés után rövid sétát tehetünk a közeli tőzegmohás lápréten. Itt pallósoron sétálva tanösvény segíti az eligazodást. A rengeteg különböző színpompás virág mellett egészen ritka, különleges fajokkal is megismerkedhetünk, mint például a húsevő kereklevelű harmatfű.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Körmend Tourinform

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2.7 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

A túra kiindulópontja a Vadása-tó délnyugati sarka. Tőle 30 méterre délre található egy buszmegálló. Személyautóval az útról lehúzódva lehet parkolni. Elő és utószezonban gyér forgalmú az út. GPS-be érdemes a Hegyhátszentjakab Vadása u. 2. címet beütni.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds