Skip to main content

Túrainfó

Kényelmes gyalogtúra két nagy múltú történelmi településen, ahol megérintenek a legendák. Ravazdon a forrás vizéből IV. Béla is felfrissült a tatárok elől menekülve, kövesd a példáját! A túra első szakaszán a Villebald dombkanyargós útjain éred el az egykori Szent Villebald templomromot, majd a Sólymos Szilveszter kilátót. Gyönyörködj kicsit a kilátásban, érdemes!

Átkelsz az Illaki erdőn az Imre-herceg hegyhez, majd a Tót-hegyen keresztül a Boldog Mór kilátóhoz érsz. A Sokorói-dombság tölgyfáiból épült többszintes kilátójának tetején 20 méteres magasságból nézhetsz körbe, és tiszta időben láthatod a Bakony északi vonulatait is.

A kilátást érdemes a Lombkorona tanösvény közel 80 méter hosszú sétányáról is megcsodálnod. A kilátót az Apátsággal egy sétaút köti össze, a túravégén ne hagyd ki az apátsági látogatást, és/vagy nézd meg a Gyógynövénykertben az ország első Illatmúzeumát is!

Látnivalók

Béla király kútja, Ravazd

Egy 1238-as oklevél szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király is ivott már a forrás vizéből, melynek gyógyító hatásáról számos feljegyzést őriz az apátság. A múltban tapasztalt hatásokat megerősítette a világhírű japán kutató, Masaru Emoto egyik utolsó munkája: az általa alkalmazott fagyott, kristályos vízvizsgálat is igazolta a „kút” víz kiváló minőségét.

Sólymos Szilveszter Kilátó, Szent Villebald templomrom, Ravazd

A falu legrégebbi látogatható történelmi emlékhelye a falu keleti határán, ma Bilebárdnak nevezett dombon áll: egy fakereszt és emléktábla, valamint a középkori Szent Villebald templom rekonstruált alapjai találhatók itt. Egykor ezen a dombon állt Villebald temploma, melyet először egy 1002. évi pápai oklevél említ. A közelében található a fából készült, helyi bencés tanárról elnevezett Sólymos Szilveszter kilátó, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik a környékre.

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) állómonostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épület együttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Erdei kápolna, Szent Imre-hegy

Művészeti egyetemi hallgatók kezdeményezésére 2018-ban, mindössze egyetlen hét alatt készült el ez a hegycsúcson álló szakrális emlékmű Pannonhalma Illak-erdejében, a Szent Imre-hegyen. A diákok szándéka az volt, hogy felekezethez nem köthető, szakrális építményt hozzanak létre, amely fölfelé nyitott, és finoman illeszkedik a környezetébe. Egy igazán különleges alkotás jött létre, amelyet bárki, bármikor használhat imádkozásra, elmélkedésre vagy rövid pihenőre túrázás közben.

+ Programtipp

Apátsági Sörfőzde, Ravazd

A Pannonhalmi Főapátság nemrég megnyílt Sörfőzdéjében magyar gyártmányú főzőberendezésekkel, a legkorszerűbb technológiával, de tradicionális technikával készülnek a belga típusú világos és barna sörök.

Vis Vitalis Ásványvízpalackozó, Ravazd

A Béla király kút vizét nem messze a forrástól palackozzák, ahol bepillanthatsz a palackozás folyamatába, megismerheted a különleges formájú üveg történetét és sok mindent megtudhatsz az igazoltan különleges minőségű vízről is.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Ravazdról autóbusszal Pannonhalmára

Ravazd erőgazdaság buszmegálló, 9091 Ravazd

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Herold Pince, Pannonhalma–Gesztenyés horog

Borozás és harapnivalók a hangulatos pincében vagy a teraszon.

Honlap

Zümi Méhészet, Pannonhalma

Méz, lekvár, szörpök, aszalványok–vásárlási lehetőség, és a méhészet megtekintése.

Honlap

Pausa Apátsági Kávéház, Pannonhalma

Különleges, apátsági gyógynövényekkel készült sütemények és fagylaltok, a teraszról csodás kilátással a Főapátságra.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds